Σάββατο 25 Ιουλίου 2015

ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ΚΑΜΑΡΙ ΚΕΦΑΛΟΥ

ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ΚΑΜΑΡΙ ΚΕΦΑΛΟΥ
Η Αγία Παρασκευή βρίσκεται στην περιοχή Καμάρι της Κεφάλου, πολύ κοντά στην Παλαιοχριστιανική Βασιλική Καμαρίου. Ανήκει στην Ενορία Εισοδίων Θεοτόκου της Κεφάλου.
Άγνωστο είναι το πότε χτίστηκε, άγνωστος κι ο κτήτορας. Ο Καρπαθιου γράφει το 1969 ότι όταν παρουσιάστηκε ανάγκη επιδιορθώσεως του Εξωκκλησίου, αυτό επισκευάστηκε με τη συνδρομή όλων των Κεφαλιανών, "προωθούντος επί το έργον του Δημητρίου Κρεμμύδα".
Στο εσωτερικό του ναού, ξεχωρίζουν δύο εικόνες της Αγίας Παρασκευής.
Στη μία εικόνα η Αγία Παρασκευή κρατά στα χέρια της την εικόνα του Εσταυρωμένου Χριστού, εικονογρα­φικός τύπος με τον οποίο συνηθίζεται να αποδίδεται η Αγία. Η παρουσία του Χριστού σε εικόνες με την Αγία Παρασκευή δεν είναι σπάνια και συνήθως σχετίζεται με το Πάθος του Χριστού και το μαρτύριο «εν Χριστώ» της Αγίας. Σώζονται αρκετές εικόνες όπου η Αγία Παρασκευή κρατά στα χέρια της τον Χριστό στο θέμα της Άκρας Ταπείνωσης. Στο παρελθόν υποστηρίχθηκε η άποψη ότι πρόκειται για την Παναγία, η οποία κρατά στα χέ­ρια της τον νεκρό Χριστό ή ότι πρόκειται για αλληγορία της ημέρας της Μεγάλης Παρα­σκευής.

Η δεύτερη εικόνα, είναι ίσως η πιο παλιά στο ναό με χρονολογία 1931 (Δαπάνη ΠαπαΒασιλείου)
Η Αγία Παρασκευή,έχει  το ιδιαίτερο χάρισμα να θεραπεύει μεταξύ άλλων τις οφθαλμολογικές παθήσεις.Υπάρχουν εικόνες που παρουσιάζουν την αγία Παρασκευή να κρατά με τα χέρια της ένα πιάτο μέσα στο οποίο υπάρχουν δύο μάτια. Αυτή η παράσταση αναφέρεται στο παραπάνω θαύμα που επετέλεσε η Αγία.Υπάρχουν αμέτρητες περιπτώσεις θαυμάτων της Αγίας με θεραπείες διαφόρων παθήσεων των ματιών.
Πηγή: "Εκκλησία Κω Δωδεκανήσου"-Τόμος Πρώτος, βιβλίον Δεύτερον, Αθήνα 1969-Εμμανουήλ Ι. Καρπάθιου (Μητροπολίτου Μεσημβρίας της επί Ευξείνω)
Φωτογραφίες: Sophia Karagianni 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου