Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ, ΚΑΡΔΑΜΑΙΝΑ

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ, ΚΑΡΔΑΜΑΙΝΑ
Πολύ κοντά στην εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας στην Καρδάμαινα βρίσκεται μία από τις τέσσερεις πιο γνωστές βασιλικές της Καρδάμαινας: Αυτή της Αγίας Βαρβάρας. Οι άλλες είναι η Βασιλική του Πρεσβύτερου Φωτεινού, η Βασιλική της Αγίας Θεότητος και η Βασιλική της Αράγκης.
Το χαρακτηριστικό σημείο στην παραλία, όπου αρχίζουν τα ευρήματα της Βασιλικής.
Η βασιλική της Αγ. Βαρβάρας, εντοπισμένη ήδη από το 19ο αιώνα αλλά όχι ανεσκαμμένη, βρίσκεται 2,5 χλμ . ανατολικά του κέντρου του οικισμού, επί της παραλίας. Γύρω της, και κατά μήκος της παραλίας μέχρι τον σύγχρονο οικισμό της Καρδάμαινας , σώζονται υπολείμματα τοίχων που ανήκουν μάλλον σε περισσότερους του ενός παλαιοχριστιανικούς οικισμούς. 
Κατά μήκος της παραλίας, σε μεγάλη έκταση, βρίσκονται αρχαία αρχιτεκτονικά μέλη, μαρμάρινες στήλες και τμήματα κιόνων.
Rayet 1876, 110.- Ross 1852, 22. Σημειώνονται αρχιτεκτονικά μέλη και υπολείμματα ψηφιδωτών. Βλ. ΑΔ 32, 1977, Χρονικὰ Β2, 384-5 (Ἰ. Βολανάκης) καὶ ΑΔ 34, 1979, Χρονικὰ Β2, 472 (Ἰ. Βολανάκης). Laurenzi, αδημοσίευτος χάρτης. Λείψανα τοίχων παρατηρούνται και σε όρυγμα του στρατού κατά μήκος του παραλιακού δρόμου.
*Η σωστική ανασκαφή, που διενεργήθηκε σε ιδιόκτητο οικόπεδο στην Καρδάμαινα της Κω το 2004 από την 4η ΕΒΑ, αποκάλυψε τμήματα κτηρίου, το οποίο εντάσσεται στον παράλιο, παλαιοχριστιανικό οικισμό, που αναπτυσσόταν στην περιοχή.Το εν λόγω οικόπεδο βρίσκεται αμέσως βόρεια της βασιλικής της Αγίας Βαρβάρας και σε μικρή απόσταση από αυτήν (περίπου 50 μ.), ενώ αμαξιτός, ασφαλτοστρωμένος δρόμος περνάει ανάμεσά τους. Η γειτνίαση του οικοπέδου με τη βασιλική της Αγίας Βαρβάρας δημιουργεί αρχικά το εύλογο ερώτημα για πιθανή συσχέτιση των δύο χώρων. Θα γίνει προσπάθεια να απαντηθεί, αν είναι δυνατόν, το ερώτημα αυτό και θαπαρουσιαστεί η ανασκαφή με τα ευρήματά της.
Πηγή: Ἕρση Μπρούσκαρη-Συμβολὴ στὴν ἱστορία καὶ τὴν ἀρχαιολογία τῆς Κῶ κατὰ τὴν παλαιοχριστιανικὴ περίοδο: ἡ βασιλικὴ τοῦ πρεσβυτέρου Φωτεινοῦ στὴν Καρδάμαινα.
Ε. Γερασκλή-Ανασκαφή σε τμήμα κτηρίου βόρεια της βασιλικής της Αγίας Βαρβάρας στην Καρδάμαινα της Κω
Φωτογραφίες: Sophia Karagianni

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου