Monday, March 14, 2016

ΤΟ ΧΑΝΙ, ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ

ΤΟ ΧΑΝΙ, ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ
Στη νότια περιοχή της πόλης, στο μέσο αρχαιολογικών χώρων και μνημείων βρίσκεται το κτίριο Χάνι που κατασκευάστηκε για να λειτουργήσει ως σταθμός ζώων {ζωοφυλάκιο}. Το κτίριο ανακαινίστηκε και λειτούργησε το 2010.
το Χάνι όταν εγκαινιάστηκε το 2010
Έτσι, η Κως απέκτησε το δικό της Λαογραφικό Μουσείο το οποίο υπήρχε σκοπός να εμπλουτιστεί με εκθέματα και κειμήλια λαογραφικής και πολιτιστικής κληρονομιάς από δωρεές των κατοίκων της Κω. 
Το κτίριο του Λαογραφικού Μουσείου Κω, το Χάνι, συνδέεται με την οικονομία, την ιστορία και τον πολιτισμό της Κω. 
η επιγραφή "Εκθεσιακό Κέντρο Νεότερης Ιστορίας και Ιταλικής Αρχιτεκτονικής " δεν υπάρχει πια
Θα ξεκινήσω από τη σημαντικότερη έκθεση που φιλοξένησε το Χάνι μέχρι τώρα: την έκθεση που αφορά στην Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου με την υπόλοιπη Ελλάδα, με το όνομα «7 Μαρτίου 1948: Η ολοκλήρωση μιας πορείας» και που εγκαινίασε στις 7-3-2016 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.
ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στο Χάνι
ο Τέρενς Κουίκ, Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, στο Χάνι
ο κ. Δημ. Τριπολίτης, Παλαιός Πολεμιστής
Η έκθεση διαρθρώνεται σε 6 ενότητες. Φωτογραφίες, εφημερίδες, έντυπα και οπτικοακουστικά τεκμήρια αναδεικνύουν τα πολιτικά, στρατιωτικά και διπλωματικά γεγονότα που συνθέτουν την ιστορία της Ένωσης της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα.
Το υλικό και τα τεκμήρια της έκθεσης προέρχονται από τη Βιβλιοθήκη της Βουλής, το Μουσείο Μπενάκη, τη Γεννάδιο Βιβλιοθήκη, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους καθώς και από ιδιωτικές συλλογές και εκδόσεις ανεκτίμητης αξίας.
Μεταξύ των εκθεμάτων ξεχωρίζει το τμήμα ατράκτου γερμανικού μεταγωγικού αεροσκάφους Junkers Ju 52, το οποίο οι στρατιώτες των συμμάχων και των γερμανών αποκαλούσαν "θεία Ju" και "η σιδηρά Άννα" (από τη συλλογή Κ. Κογιόπουλου).
Άλλο ένα εντυπωσιακό έκθεμα αποτελεί έλικας μονοκινητήριου γερμανικού καταδιωκτικού αεροπλάνου Messerschmitt Bf 109 (από τη συλλογή Γ.Τρικοίλη)
Ξεχωρίζουν ακόμη ένα γερμανικό στρατιωτικό ρυμουλκούμενο όχημα IF8,
όπλα και στολές Ιταλών και Άγγλων αξιωματικών, όπως επίσης και καραβάνες, μαγειρικά και άλλα σκεύη.
Η είσοδος στην έκθεση θα είναι ελεύθερη για το κοινό ενώ προγραμματίζονται ήδη εκπαιδευτικές επισκέψεις από σχολεία.
Ο Δήμος Κω σε συνεργασία με το Ίδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, εργάζεται εδώ και ένα χρόνο για την πραγματοποίηση αυτής της έκθεσης , που αποτελεί ένα κορυφαίο γεγονός για το νησί.
Τα εγκαίνια του Λαογραφικού Μουσείου το Σεπτέμβριο του 2010 πραγματοποιήθηκαν με την έκθεση γλυπτών σχεδίων έργων των καλλιτεχνών που συμμετείχαν στον πανελλήνιο διαγωνισμό επιλογής του γλυπτού που τοποθετήθηκε στην είσοδο της πόλης με θέμα την «Αρπαγή της Ευρώπης».
Το Χάνι έχει φιλοξενήσει κατά καιρούς πολλές εκθέσεις, όπως την έκθεση νεότερης ιστορίας και Ιταλικής Αρχιτεκτονικής, αλλά και εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας, παζλ, αλλά και παρουσιάσεις βιβλίων, συναυλίες, αφιερώματα, προβολές ταινιών.
στο Χάνι με το 1ο ΓΕΛ Κω για την Έκθεση νεότερης Ιστορίας και Ιταλικής Αρχιτεκτονικής
από την Έκθεση Φωτογραφίας "Κως-Νίσυρος, Άνθρωποι και Τοπία" το καλοκαίρι του 2015 με τη συμμετοχή 19 φωτογράφων 
Εκτός από την Έκθεση «7 Μαρτίου 1948: Η ολοκλήρωση μιας πορείας» που θα διαρκέσει ένα χρόνο, στο Χάνι στεγάζεται τον τελευταίο καιρό και η Φιλαρμονική του Δήμου Κω.
Η έκθεση λειτουργεί καθημερινά, εκτός Σαββατοκύριακου, από τις 10:00 π.μ ως τις 13:00. Για τα σχολεία η συνεννόηση γίνεται μέσω της κ. Ειρήνης Χατζηχριστοφή. 
Πηγή:http://www.ethnos.gr/politismos/arthro/epeteiaki_ekthesi_gia_tin_enosi_tis_dodekanisou_me_tin_ellada-64340857/
φωτογραφίες: Sophia Karagianni

No comments:

Post a Comment