Monday, March 7, 2016

«ΚΥΝΗΓΙ» ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΓΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 7η ΜΑΡΤΙΟΥ

«ΚΥΝΗΓΙ» ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΓΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 7η ΜΑΡΤΙΟΥ
Οι μαθητές του 1ου ΓΕΛ Κω «Ιπποκράτειο», και ειδικότερα της Α’ και Β’ τάξης, επιδόθηκαν σε ένα «κυνήγι» ιστορικής γνώσης στις 6 Μαρτίου 2015 με γνώμονα τα γεγονότα που συνέβησαν σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης της Κω κατά τις περιόδους της Ιταλοκρατίας, Γερμανοκρατίας ως την Ενσωμάτωση. 
Αντί της καθιερωμένης γιορτής, οι μαθητές πρωτοτύπησαν συμμετέχοντας σε ένα παιχνίδι με στόχο να γνωρίσουν την ιστορία του τόπου μας. Οι μαθητές λάμβαναν φακέλους με πληροφορίες που τους οδηγούσαν σε σημεία τα οποία έπρεπε να φωτογραφίσουν για να μπορέσουν να προχωρήσουν στον επόμενο φάκελο και το επόμενο σημείο. 
Στόχος αυτής της εναλλακτικής εκδήλωσης ήταν να γνωρίσουν οι μαθητές "βιωματικά" τα σημεία που προσπερνούν καθημερινά, μη γνωρίζοντας καν ότι υπάρχουν και ποια είναι η σημασία τους και να αποδείξουμε ότι υπάρχουν χιλιάδες άλλοι τρόποι να μεταδώσουμε τη γνώση πέρα από τα στερεότυπα.
Αναλυτικά, οι μαθητές χρειάστηκε να εντοπίσουν έξι συνολικά σημεία της πόλης στα οποία συνέβησαν καθοριστικά για τον τόπο ιστορικά γεγονότα. Τα σημεία αυτά περιελάμβαναν, μεταξύ άλλων, το ακριβές σημείο που απαγχονίστηκαν τρεις Κώοι πατριώτες στην Πλατεία Πλατάνου, το σημείο που απαγχονίστηκε ο Ηλίας Καπίρης στην Πλατεία Ελευθερίας, το σημείο που λειτουργούσε το Κρυφό Σχολειό καθώς και το σημείο που φυλάσσεται το Λάβαρο του Κρυφού Σχολειού κ.ά. Όταν ολοκλήρωσαν την αναζήτηση, τα παιδιά οδηγήθηκαν στο Δημαρχείο, συγκεκριμένα στην ανακαινισμένη αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου είδαν από κοντά τη σημαία της Ενσωμάτωσης και μίλησαν με το Δήμαρχο κ. Γιώργο Κυρίτση.
στο Δημαρχείο με τη σημαία της Ενσωμάτωσης
Πιο αναλυτικά η όλη "δραστηριότητα" βήμα βήμα: Οι μαθητές, ανά τμήμα, έλαβαν ένα φάκελο με την εξής επιστολή:
ΘΑ ΠΑΙΞΕΤΕ ΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΚΩ.
ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΤΕ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ, ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΣΑΣ ΔΙΝΟΝΤΑΙ, ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Ή ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΚΙ ΟΤΑΝ ΦΤΑΣΕΤΕ ΕΚΕΙ ΘΑ ΤΡΑΒΑΤΕ ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΕ ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ.
ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 6 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ. ΘΑ ΛΑΒΕΤΕ 4 ΦΑΚΕΛΟΥΣ ΑΝΑ ΤΜΗΜΑ- ΠΟΥ ΘΑ ΥΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΝ 6 ΣΗΜΕΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΘΟΥΝ-ΜΕ ΤΟ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΕΤΕ ΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΘΑ ΠΑΙΡΝΕΤΕ ΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΦΑΚΕΛΟ-ΘΑ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΚΑΘΕ ΤΜΗΜΑΤΟΣ- ΜΗΝ ΠΕΤΑΞΕΤΕ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ.
ΜΟΛΙΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕΤΕ ΤΗΝ «ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗ», ΘΑ ΓΥΡΙΣΕΤΕ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΤΕ ΕΝΑ ΕΝΤΥΠΟ, ΟΠΟΥ ΘΑ ΣΑΣ ΖΗΤΗΘΕΙ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΤΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ-ΟΝΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ- ΜΕ ΣΩΣΤΗ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΚΗ ΣΕΙΡΑ.
ΣΗΜΑΣΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΟΙΟ ΤΜΗΜΑ ΘΑ ΤΕΡΜΑΤΙΣΕΙ ΠΡΩΤΟ, ΑΛΛΑ ΠΟΙΟ ΘΑ ΠΑΡΑΔΩΣΕΙ ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΕΝΤΥΠΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΕΝΟ ΠΙΟ ΣΩΣΤΑ.
ΑΠΟ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΘΑ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ΟΙ 10 ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΕΝΑ ΣΥΝΤΟΜΟ ΚΕΙΜΕΝΑΚΙ ΘΑ ΑΝΕΒΟΥΝ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΓΝΩΣΗΣ!

Τα οκτώ τμήματα που συμμετείχαν παρέλαβαν από ένα φάκελο με διαφορετικό περιεχόμενο για να μην υπάρχει συνωστισμός στα σημεία ενδιαφέροντος, αλλά όλα τα τμήματα πήραν όλους τους φακέλους κυκλικά.


Στάση 1η: 1ος φάκελος
ΟΙ ΑΠΑΓΧΟΝΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΛΑΤΑΝΟΥ ΤΟ 1945 
Το απόγευμα της 27ης Φεβρουαρίου 1945, 4 Γερμανοί στρατιώτες προσποιούμενοι τους λιποτάχτες φτάνουν στο Κρυονέρι, όπου τυχαία συναντούν το νεαρό Βασίλη, γιο του Θεόκριτου Κώστογλου. Τον ρωτούν αν ξέρει κανένα μέσο για ν’ αποδράσουν τάχα από το νησί κι εκείνος απερίσκεπτα τους απαντά: «Να ρωτήσω τον Έλληνα αξιωματικό και θα ρθω σε μισή ώρα να σας πω.» Μόλις ο Βασίλης Κώστογλου ανέφερε το περιστατικό στον Υπολ/γό Τσιτσιλώνη, ο Έλληνας αξιωματικός αντιλήφθηκε τον κίνδυνο και διέταξε συναγερμό. Κάλεσε αμέσως το Θεόκριτο Κώστογλου, στον οποίο παρέδωσε διάφορα τρόφιμα, ρούχα και άλλο στρατιωτικό υλικό με την εντολή να τα κρύψει σε χαράδρα, ενώ παράλληλα έστειλε με το βοσκό Γιάννη Τρουμούχη σημείωμα στους συνδέσμους Νίκο Γεωργιάδη και Μιχάλη Κουγιουμζή, που τους έλεγε ότι είχαν προδοθεί και καθόριζε συνάντηση μαζί τους στο «γνωστό σημείο», εννοώντας την Άκλαφτη. Τη νύχτα της ίδιας μέρας Γερμανική δύναμη 30 περίπου ανδρών έκανε έφοδο στην περιοχή του Χαβάρου και συνέλαβε τους βοσκούς  Θεόκριτο Κώστογλου, το γιο του Βασίλη, τον Αντώνη Τρουμούχη, Το Γιάννη Καλυμνιαναρή, τον Κώστα Τρουμούχη και την Ανεζούλα Γεωργίου Πατάκου-Τρουμούχη (έγκυο τότε), που δεν είχαν προλάβει να εξαφανίσουν τα είδη της περιπόλου. Οι Γερμανοί  συνέλαβαν επίσης το Γιώργη Μυλωνά, γαμπρό της Ανεζούλας Πατάκου, με την κατηγορία ότι φυγάδευε Ιταλούς στρατιώτες καθώς και τις αδερφές Σεβαστή, Σταματία και Διονυσία Θωμά Περή, με την κατηγορία ότι τροφοδοτούσαν Άγγλους.
στις καμάρες αυτές στην πλατεία Πλατάνου έγινε ο απαγχονισμός
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στο Κάστρο της Κω, όπου και φυλακίστηκαν. Την επόμενη νύχτα η περίπολος Τσιτσιλώνη έφυγε για τη Σύμη, παίρνοντας μαζί της το Νίκο Γεωργιάδη και πολλούς βοσκούς που συνεργάζονταν με το Συμμαχικό δίκτυο. Ο Μιχάλης Κουγιουμζής , αφού κρύφτηκε αρκετές μέρες, περιφερόμενος από σπίτι σε σπίτι, μπήκε τη νύχτα της 9ης Μαρτίου σε μια βάρκα, έφτασε στον Κάβο Κριό και από κει με αγγλικό πολεμικό σκάφος μεταφέρθηκε στη Σύμη.
Τους συλληφθέντες ανέκριναν οι Γερμανοί σε κελιά του Κάστρου, που τους είχαν φυλακίσει. Ειδικά το Θεόκριτο Κώστογλου τον είχαν κλείσει σε χωριστό κελί γεμάτο νερό και τον βασάνιζαν να αποκαλύψει τα ονόματα των συνεργατών του δικτύου. Δύο μόνο ονόματα ψιθύρισε εντελώς αόριστα ο Θεόκριτος, υποκύπτοντας στα φρικτά βασανιστήρια: «Νικόλας-Μιχάλης». Οι Γερμανοί έστρεψαν αμέσως την προσοχή τους στην αναζήτηση του ατόμου που έφερε το ονοματεπώνυμο Νικόλας Μιχάλης, χωρίς αποτέλεσμα. Στην πραγματικότητα επρόκειτο για δύο πρόσωπα, το Νίκο Γεωργιάδη και το Μιχάλη Κουγιουμζή, που είχαν ήδη διαφύγει στη Σύμη. Οι ανακρίσεις συνεχίστηκαν ως τις πρώτες μέρες του Απρίλη, οπότε οι συλληφθέντες τέθηκαν ως υπόδικοι στην κρίση του Γερμανικού Στρατοδικείου.
Κι ενώ ο κόσμος ήταν ανήσυχος για τις συλλήψεις και πολλοί Κώοι, κυρίως νέοι, που διατηρούσαν επαφή με τους συλληφθέντες και τους άλλους συνδέσμους του δικτύου, άρχισαν να φεύγουν από το νησί γιατί πίστευαν ότι κινδύνευαν, ένα ακόμη γεγονός συντάραξε βαθιά τους κατοίκους. Στις 27 Μαρτίου 1945, συμμαχικά αεροπλάνα επιχειρούν βομβαρδισμό των γερμανικών φορτηγίδων στο λιμάνι της Κω, αλλά αστοχούν και πλήττουν την πόλη σκοτώνοντας 22 κατοίκους.
Μία εβδομάδα περίπου θα διαρκέσει η δίκη των συλληφθέντων. Το Στρατοδικείο, με δημόσιο κατήγορο τον Υπολ/γό Birkolz, θεώρησε ως ενοχοποιητικά στοιχεία την κατοχή στρατιωτικού υλικού καθώς και τις αλληλοκατηγορίες που ξεστόμισαν μερικοί από τους κρατούμενους κατά τη διάρκεια της εξουθενωτικής ανάκρισής τους, τους καταδίκασε για κατασκοπεία και τους επέβαλε αυστηρότατες ποινές.
Έξι καταδικάστηκαν σε θάνατο με απαγχονισμό: ο Θεόκριτος Κώστογλου, ο γιος του Βασίλης, η Ανεζούλα Πατάκου-Τρουμούχη, η Σταματία Περή, η αδερφή της Διονυσία, και ο Γιώργος Μυλωνάς. Στους υπόλοιπους επιβλήθηκαν μικρότερες ποινές. Ο Πρόεδρος της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας Κω Αρχιμ. Φιλήμων Φωτόπουλος, συνοδευόμενος από το δικηγόρο Γιώργο Κουτσουράδη και άλλους συμπολίτες, θα επισκεφθεί τον Στρατιωτικό Διοικητή του νησιού Ταγμ/χη Heinemeier κι επικαλούμενος τη μεγαλοψυχία του θα τον ικετεύσει να φανεί επιεικής χαρίζοντας τη ζωή «εις πρόσωπα μη έχοντα γνώσιν των πράξεών των και δη εις τας γυναίκας».
Οι ικεσίες του Φιλήμονα θα σώσουν από το θάνατο το Βασίλη Κώστογλου, τη Διονυσία Περή, και το Γιώργο Μυλωνά. Στο Θεόκριτο Κώστογλου, την Ανεζούλα Πατάκου-Τρουμούχη και την Σταματία Περή δεν έδωσε χάρη. Έτσι, ο απλοϊκός βοσκός, 51 ετών και οι δύο αθώες γυναίκες, 30 και 27 ετών αντίστοιχα, θα οδηγηθούν στην αγχόνη.
Την εκτέλεση οι Γερμανοί ανέβαλαν για πολλές μέρες. Ήθελαν, όπως αποκάλυψε ο Zucchelli, να την κάνουν οι Ιταλοί, για να ρίξουν σ εκείνους την ευθύνη. Είχαν, μάλιστα, αποφασίσει να στήσουν τις αγχόνες στους θόλους της εισόδου του Μουσείου. Αλλά, ο Zucchelli πρόβαλε έντονες αντιδράσεις. Ώσπου τα ξημερώματα (4 π.μ) της 16ης Απριλίου ο Γερμανός Φρούραρχος της Κω Λοχαγός  Keller επικεφαλής αποσπάσματος θα δώσει το σύνθημα της εκτέλεσης. Κάτω από τις καμάρες του σπιτιού που βρίσκεται στη Πλατεία του Ιστορικού Πλατάνου του Ιπποκράτη, θα ξεψυχήσουν οι τρεις Κώοι πατριώτες, τα τελευταία θύματα της Γερμανικής θηριωδίας στο νησί. Την παραμονή του απαγχονισμού τους οι Γερμανοί θα επιτρέψουν στο Φιλήμονα να τους επικεφθεί και να τους δώσει τη Θεία Κοινωνία. Ο ίδιος με συντριβή θα θάψει τ άπνοα κορμιά τους μόλις ανατείλει ο ήλιος, το πρωί της 16ης Απριλίου.

ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ:ΒΡΕΙΤΕ ΤΟ ΑΚΡΙΒΕΣ ΣΗΜΕΙΟ ΠΟΥ ΑΠΑΓΧΟΝΙΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΚΩΟΙ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΦΕΡΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙ' ΑΥΤΟ
Στάση 2η: 2ος φάκελος
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 1943: Ο ΑΠΑΓΧΟΝΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ:
Από τα σκληρά μέτρα των Γερμανών κατακτητών πολύ θα υποφέρουν οι Κώοι και ιδιαίτερα οι χωρικοί, άνθρωποι απλοϊκοί, που δεν ήξεραν τι σήμαινε  Στρατός, γιατί ποτέ δεν είχαν στρατευθεί. Συλλαμβάνονταν όμως και φυλακίζονταν κάθε τόσο για καταχρήσεις στρατιωτικών ειδών, αν και η πρόθεσή τους δεν ήταν να βλάψουν το στρατό κατοχής, αλλά να ωφεληθούν  υλικά. Έτσι στα μέσα Νοεμβρίου του 1943, ένα μήνα μετά την έναρξη της  Γερμανοκρατίας, οι Ναζί  θα συλλάβουν το βοσκό Ηλία Καπίρη από την Αντιμάχεια, γιατί βρήκαν στην κατοχή του ορισμένα στρατιωτικά είδη και γιατί πρόβαλε αντίσταση, ξυλοκοπώντας μερικούς απ’ αυτούς. Ας σημειωθεί ότι ο Καπίρης ήταν πολύ θαρραλέος και χειροδύναμος. Τον καταδίκασαν, λοιπόν, σε θάνατο με απαγχονισμό και πίεζαν τον Ιταλό Διοικητή της Αστυνομίας D. Zucchelli  να διαθέσει δυο καραμπινιέρους για να εκτελέσουν την απόφαση. Σκέπτονταν, μάλιστα, να μετατρέψουν σε αγχόνη τη μεσαία αψίδα της εισόδου του Μουσείου της Κω.  Ο Zucchelli όμως με χίλιες δυο προφάσεις αρνιόταν, ώσπου το πρωί της Κυριακής, 19ης Δεκεμβρίου  [σύμφωνα με διασταύρωση νεότερης πληροφορίας συγγενούς του θύματος, αντί της 28ης Νοεμβρίου, που γράφαμε παλαιότερα ]  μερικοί ανυποψίαστοι Κώοι αντίκρισαν έντρομοι στην Πλατεία Ελευθερίας  ένα απόσπασμα Γερμανών στρατιωτών με τύμπανα και το σχοινί της αγχόνης να κρέμεται στη συκαμινιά που βρίσκεται ΝΑ του μουσουλμανικού τεμένους
 Ο Καπίρης οδηγήθηκε στον τόπο της εκτέλεσης έχοντας μπροστά του πινακίδα που έγραφε: «Κατείχα πράγματα που ανήκαν στα Γερμανικά στρατεύματα». Του πέρασαν τη θηλιά στο λαιμό και υπό τον ήχο των τυμπάνων ένας Γερμανός στρατιώτης κλώτσησε με τη μπότα του το σκαμνί όπου ήταν ανεβασμένος ο κατάδικος και ο άτυχος Καπίρης βρήκε αμέσως το θάνατο. Το σώμα του αιωρούνταν στην αγχόνη ολόκληρη την ημέρα προς εκφοβισμό των κατοίκων της Κω. Άγνωστος επίσης παραμένει ο τόπος, όπου θάφτηκε το αθώο αυτό θύμα της Ναζιστικής θηριωδίας.

ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ:ΒΡΕΙΤΕ ΤΟ ΑΚΡΙΒΕΣ ΣΗΜΕΙΟ ΠΟΥ ΑΠΑΓΧΟΝΙΣΤΗΚΕ Ο ΗΛΙΑΣ ΚΑΠΙΡΗΣ ΚΑΙ ΦΕΡΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙ’ΑΥΤΟ
Στάση 3η: 3ος φάκελος
«ΑΠ’ ΤΑ ΚΟΚΚΑΛΑ ΒΓΑΛΜΕΝΗ, ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΑ ΙΕΡΑ ΚΑΙ ΣΑΝ ΠΡΩΤΑ ΑΝΔΡΕΙΩΜΕΝΗ/ΧΑΙΡΕ, Ω, ΧΑΙΡΕ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ»

ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ: ΨΑΧΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, ΤΟ ΣΤΙΧΟ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΥΜΝΟΥ, ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΤΙ ΕΓΙΝΕ, ΠΟΤΕ ΑΚΡΙΒΩΣ (ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ) ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΤΟΤΕ ΒΑΣΙΛΙΑΣ.
«ΘΥΣΙΑ ΓΕΝΝΑΙΟΙ ΔΩΣΑΤΕ ΣΤΗ ΜΑΝΑ ΚΩ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΡΠΙΖΕΙ ΔΕΙΧΝΟΝΤΑΣ ΟΤ’Η ΓΗ ΑΚΟΜΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΗΡΩΕΣ ΧΑΡΙΖΕΙ»

ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ: ΨΑΧΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΤΗ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ, ΜΗΝΑΣ
Στάση 4η: 4ος φάκελος 
ΒΡΕΙΤΕ :
1) ΠΟΥ ΦΥΛΑΣΣΕΤΑΙ ΤΟ ΛΑΒΑΡΟ ΤΟΥ ΚΡΥΦΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΣΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, και ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΤΕ ΤΟ 
2) ΒΡΕΙΤΕ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕ ΤΟ ΚΡΥΦΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΙΔΑ
Ακολούθως, πήγαμε στο Δημαρχείο και συγκεκριμένα στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου ο Δήμαρχος μας μίλησε για την Ενσωμάτωση και τη σημασία της και είχαμε την τιμή να δούμε από κοντά την Ελληνική Σημαία που υψώθηκε την ημέρα της Ενσωμάτωσης και που τώρα κοσμεί την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.
Στο τέλος του παιχνιδιού, σαν μια μικρή ανακεφαλαίωση ζήτησα από τα παιδιά να συμπληρώσουν, με βάση τα στοιχεία που συγκέντρωσαν και τις φωτογραφίες που τράβηξαν, το παρακάτω έντυπο-ερωτηματολόγιο:
ΣΥΝΤΟΜΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ
ΒΑΔΙΖΟΝΤΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ
ΒΑΛΤΕ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΛΕΤΗΣΕΤΕ ΜΕ ΣΩΣΤΗ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΚΗ ΣΕΙΡΑ  (ΑΚΡΙΒΕΙΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΟΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ)

ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΟΚΡΑΤΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ
ΣΤΑΣΗ 1η: α. ημερομηνία
                  β. τόπος
                  γ. τι συνέβη και σε ποιον?

ΣΤΑΣΗ 2η: α. ημερομηνία
                  β. τόπος
                  γ. τι συνέβη και σε ποιον?
                 
ΣΤΑΣΗ 3η: α. ημερομηνία
                  β. τόπος
                  γ. τι συνέβη?

ΣΤΑΣΗ 4η: α. 1η πλάκα: χρονολογία
                  β. 2η πλάκα: ημερομηνία
                  γ. τι συνέβη?
Η πρώτη Ελληνική σημαία που υψώθηκε στον ιστό του Δημαρχείου της Κω στις 9/5/1945
Δωρεά Περσεφόνης Κουτσουράδη
Δημοσιεύματα για τη δράση: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΡΟΔΟΥ, ΔΗ.ΡΑ.Σ-«ΚΥΝΗΓΙ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΓΝΩΣΗΣ» ΓΙΑ ΤΗΝ 7η ΜΑΡΤΙΟΥ, ΔΗ.ΡΑ.Σ-ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ ΤΗΣ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗΣ, ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ 1ου ΓΕΛ ΚΩ "ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ", ΝΗΣΟΣ ΚΩΣ, AEGEANEWS,
Πηγή ιστορικών κειμένων: Βασίλης Χατζηβασιλείου "Η Ιστορία της Νήσου Κω"
concept, υλοποίηση, φωτογραφίες: Sophia Karagianni

No comments:

Post a Comment