Τετάρτη 12 Αυγούστου 2020

ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΥΝΤΡΙΑΝΗ

ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΥΝΤΡΙΑΝΗ
Το πανέμορφο εκκλησάκι της Παναγίας Συντριανής βρίσκεται στη συνοικία "Κακά-Πρινάρι" κοντά στον Πλατύ Ποταμό. Ανήκει στην Ενορία Αγίου Νικολάου και γιορτάζει στις 15 Αυγούστου.
Είναι ένα από τα πιο παλιά και ιστορικά εξωκκλήσια της πόλης της Κω. Τα ευρήματα παραπέμπουν σε ναό του 16ου ή 17ου αιώνα που πιθανόν να προϋπήρχε.
Το έχτισε και το φρόντιζε η οικογένεια του Γ. Ζουμπουλίκου. τα πρώτα χρόνια λειτούργησε ως ιδιωτικό αλλά το 1931, με απόφαση των ιδιοκτητών, ο ναός μεταβιβάστηκε στην Ορθόδοξη Κοινότητα.
Σύμφωνα με τον Καρπάθιου το εξωκκλήσι ήταν επιβλητικώς κατασκευασμένο, βυζαντινοφανές, με θόλο, επιμελώς περιποιημένο, ο δε περίβολος με τα τοιχώματα και τα μεγάλα δέντρα "αγράμινθος και δρυς" προσδίδουν κατανυκτική προσκυνηματική μεγαλοπρέπεια.
Μέχρι τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια υπήρχε εξακάνδυλος ξύλινος πολυέλαιος. Διασώθηκαν επίσης Ευαγγέλιο του 1687, δερματόδετο-εκδόσεως Ενετίας-con privilegio*, μαρμάρινο κιονόκρανο στην Αγία Τράπεζα , δύο όμοια κιονόκρανα στην είσοδο του ναού και διάσπαρτα παλαιά μαρμάρινα μέλη στο εξωτερικό του ναού. Βρέθηκε και πήλινη ημικολυμπήθρα κάτω από την Αγία Τράπεζα.
Το 1966 το δάπεδο του προαυλίου εξογκώθηκε και διερράγη λόγω της μεγέθυνσης των ριζών των δέντρων.
κι ένα πηγάδι στον αύλειο χώρο
τμήμα οβίδας έχει γίνει καμπάνα για την Παναγία Συντριανή
Ετυμολογικά, υπάρχουν τρεις εκδοχές για την προέλευση του ονόματος της Συντριανής:
α) Οι προσκυνητές συντρέχουν (προστρέχουν) στην Παναγία για στήριξη και βοήθεια (η επικρατέστερη).
β) Η Παναγία συντρέχει, δηλαδή στηρίζει, βοηθά τους πιστούς που προστρέχουν σ' αυτή (Για τη διαμονή των προσκυνητών υπήρχαν και κελιά με μαγειρείο).
γ) Και η λιγότερο πιθανή. ότι έκτισαν το εκκλησάκι μοναχοί από τη μονή Σιγγριανής στη Μικρά Ασία και με τη χρήση το "Σιγγριανή" παρεφθάρη σε "Συντριανή".
Η εικόνα της Κοίμησης της Θεοτόκου βρίσκεται στο εσωτερικό της εκκλησίας
Το 2011 το εξωκκλήσι ανακαινίστηκε ριζικά με την επίβλεψη και φροντίδα της Ιεράς Μητρόπολης Κώου και Νισύρου και στις 14 Αυγούστου του ιδίου έτους πραγματοποιήθηκαν θυρανοίξια από το Μητροπολίτη Κώου και Νισύρου κκ.Ναθαναήλ.
 * Στο Ευαγγέλιο βρέθηκαν πολύ ενδιαφέρουσες σημειώσεις, μεταξύ των οποίων:
"1763. Ιουνίου 22. Κυριακή ξημέρωμα
πρώτη του πετεινού ανεπαύθη ο παππούς μου.
ο παπα Ιάκωβος και Πνευματικός και ο Θεός να τον
αναπαύσει εν κόλποις Αβραάμ, Ισαάκ και Ιακώβ με
την ασθένειαν του φλάγκου και υπήρχεν ετών 97"
Πηγή:Εμμανουήλ Ι. Καρπάθιου (Μητροπολίτου Μεσημβρίας της επί Ευξείνω)-"Εκκλησία Κω Δωδεκανήσου"-Τόμος Πρώτος, βιβλίον Δεύτερον, Αθήνα 1969
Ιερά Μητρόπολις Κώου και Νισύρου Παρελθόν και παρόν-Ανδρέα Ιωσήφ Χατζημιχαήλ (χορηγός εκδόσεως Δήμος Κω, 2016)
Φωτογραφίες: Sophia Karagianni

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου