Δευτέρα 31 Μαΐου 2021

I LOVE KOS, VOLUME II

I LOVE KOS, VOLUME II
Μετά το I 💖 Kos στη Μαρίνα της Κω , για το οποίο πολλά γράφτηκαν, ήρθε το δεύτερο I Love Kos, στο κεντρικότερο σημείο του νησιού, στο λιμάνι, μπροστά ακριβώς από το Δημαρχείο.
Διάβασα όλα τα σχόλια πολύ προσεκτικά και προβληματίστηκα πολύ για όλα όσα δεν περνάνε από το δικό μου το μυαλό. Σέβομαι και συμφωνώ με όλες τις απόψεις που διάβασα, ότι πρέπει να δείχνουμε σεβασμό στην ιστορία και την παράδοση ενός τόπου, ότι ίσως θα 'πρεπε να μπει σε κάποιο άλλο σημείο για να μην αποσπά την προσοχή από σημαντικότερα τοπόσημα που βρίσκονται στο σημείο-όπως το ιστορικό κτίριο του Δημαρχείου, ότι ίσως θα 'πρεπε να υπάρχει ειδική επιτροπή, η οποία να αποφασίζει για την εγκατάσταση τέτοιων κατασκευών.
Αρχιτέκτονας δεν είμαι, ούτε ειδικός, σαν κάτοικος, σαν επισκέπτης μπορώ να μιλήσω και σαν ερασιτέχνης φωτογράφος και σαν "απλός τηλεθεατής".
α. Δεν υπάρχει πόλη που να επισκέφθηκα που να έχει αντίστοιχη κατασκευή και να μην τη φωτογράφησα ή να μην φωτογραφήθηκα σ' αυτήν.
β. Η πρώτη μου αυθόρμητη αντίδραση ήταν "Αχ, τι καλά! Επιτέλους το φέραμε και στην Κω!" Δεν σκέφτηκα ούτε ότι το αντιγράψαμε, ούτε ότι είναι σε λάθος θέση, ούτε ότι έχει κακή αισθητική, απλά χάρηκα σαν μικρό παιδί.
γ. Περίμενα δέκα λεπτά την πρώτη φορά και είκοσι τη δεύτερη για να φωτογραφήσω το I love Kos άδειο γιατί υπήρχε συνεχόμενη ροή ανθρώπων που ήθελαν να φωτογραφηθούν.
δ. Ειλικρινά πιστεύω πως θ' αναστενάξουν τα media και το hashtag #ilovekos θα πάρει άλλη διάσταση.
ε. Υπάρχουν παγκοσμίως παραδείγματα "άσχημων" ή "αταίριαστων" ή "μοντέρνων" κατασκευών που αποσπούν την προσοχή από άλλα παλαιότερα, ιστορικότερα ή εμβληματικότερα κτίρια, όπως για παράδειγμα στο Μουσείο του Λούβρου.
Συνήθως, δεν εκφράζω προσωπική άποψη αλλά είπα να το κάνω, γιατί καλώς ή κακώς, υπάρχει και ο απλός κόσμος, ο απλός επισκέπτης που χαίρεται και με τα μικρά που γίνονται και βλέπουν το θετικό της ιστορίας. Τώρα, αν στην πορεία δούμε πως δε λειτουργεί ή δεν αποδίδει, φαντάζομαι πάντα μπορεί να μετακινηθεί ή να αφαιρεθεί. Αυτά.
Σχετική ανάρτηση:I 💖 Kos στη Μαρίνα της Κω
Φωτογραφίες: Sophia Karagianni

Σάββατο 29 Μαΐου 2021

ΚΩΣ, ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ

ΚΩΣ, ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ
Η Κως φημίζεται για πολλά πράγματα, όπως για παράδειγμα ότι είναι γενέτειρα του πατέρα της Ιατρικής, του Ιπποκράτη.
Εκτός από γενέτειρα του Ιπποκράτη, είναι εξίσου γνωστή, αν όχι περισσότερο, ως "το νησί του ποδηλάτου". Ονομάστηκε έτσι την περίοδο της ιταλικής κατοχής του νησιού (1912 - 1943), όπου διεξάγονταν ποδηλατικοί αγώνες με την συμμετοχή πολλών Ιταλών πρωταθλητών.
Ένα από τα πρώτα ποδήλατα που εμφανίστηκαν στην Κω, ιταλικό του 1915, ανήκε σε αγγελιοφόρο του στρατού, μασίφ σίδερο και αμορτισέρ μπρος και πίσω, κάτι ιδιαίτερο για την εποχή. Το ποδήλατο εκτίθεται στο κατάστημα ποδηλάτων του Στράτου Σερνικού στο Πλατάνι.
Ένα ακόμη παλιό ποδήλατο, το οποίο χρησιμοποιούσε ταχυδρόμος, εκτέθηκε σε έκθεση του αείμνηστου Γιάννη Ντινώρη το 2008, και ανήκε στη συλλογή Μαμουζέλου.
από φωτογράφηση για το περιοδικό "Greece is" της Καθημερινής
Η ταύτιση της Κω με τη μετακίνηση με το ποδήλατο ήρθε πολύ φυσικά, καθώς ανέκαθεν όλοι χρησιμοποιούσαν το ποδήλατο ως βασικό μέσο μετακίνησης μιας και η επίπεδη Κως ευνοούσε αυτή τη λύση.
Η ποδηλατική παράδοση συνεχίστηκε και την δεκαετία του ’60, και τότε έγινε γνωστή στο πανελλήνιο ως το νησί του ποδηλάτου μέσα από πολλές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, με χαρακτηριστικότερη όλων, την ταινία "Ποια είναι η Μαργαρίτα;", όπου σε μια σκηνή η Τζένη Καρέζη, πάνω σε ποδήλατο της εποχής, τραγουδάει το πασίγνωστο τραγούδι "Η Μαργαρίτα η Μαργαρώ" καθώς διασχίζει τη λεωφόρο των Φοινίκων μαζί με δεκάδες άλλους ποδηλάτες.
Σήμερα, στην Κω υπάρχει εκτός από ιδιαίτερη ποδηλατική κουλτούρα και υποδομή-ένα δίκτυο ποδηλατοδρόμων κοντά 15 χιλιομέτρων μέσα στην πόλη και τα περίχωρα, γεγονός που προσελκύει ιδιαίτερα το ενδιαφέρον των τουριστών. 
Ο ποδηλατοδρόμος της Κω ξεκίνησε επί δημαρχίας Κων/νου Καΐσερλη από την παραλία του Φάρου προς το Τιγκάκι γύρω στη δεκαετία του '90, και συνεχίστηκε με το κομμάτι από τη Μαρίνα προς το Ramira.
Μετά το 2007, επί Δημαρχίας Γιώργου Κυρίτση, έγιναν σχεδόν όλα τα υπόλοιπα κομμάτια, τα οποία ήρθαν και ενώθηκαν με τα προηγούμενα κι έγιναν ο ποδηλατόδρομος που έχουμε σήμερα. Οι υποδομές δημιουργήθηκαν χάρη στην ένταξη σε πρόγραμμα του υπουργείου μεταφορών, με επιδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
η 25ης Μαρτίου
η Ιπποκράτους
η λεωφόρος των Φοινίκων
Ακτή Κουντουριώτη
Συγκεκριμένα, ολοκληρώθηκαν η Βασιλέως Παύλου ως την Πλατεία Ελευθερίας, η Ιπποκράτους ως τη Βασιλέως Γεωργίου και από εκεί ως τη Μαρίνα από τη μία μεριά, κι ως τη ΔΕΗ από την άλλη (όλο το λιμάνι). Από τη ΔΕΗ όλη η Αβέρωφ ως τη Φιλίνου και η ένωση με το τέρμα της Κανάρη (2ο Δ.Σ), η Εθελοντών Παλαιών Πολεμιστών μέχρι το Φάρο (Λάμπη) και η Κανάρη από 2ο Δ.Σ. μέχρι λιμάνι. Μετά κάτω ως την παραλία και την ακτή Ζουρούδη. Επίσης, έγινε το κομμάτι της 25ης Μαρτίου κ Παναγή Τσαλδάρη. Το κομμάτι Τέρμα Αβέρωφ Ζουρούδη ΑΒΙΚΩ και η ένωση με Εθ. Παλ. Πολεμιστών έγινε με μελέτη από Γ. Κυρίτση και ολοκληρώθηκε επί Καΐσερλη.
η Βασιλέως Γεωργίου, η παραλιακή μας
Συνολικά, σχεδόν από το τέρμα του Φάρου ως την παραλία του Ψαλιδιού, μπορούν οι ποδηλάτες να διανύσουν μια απόσταση κάτι παραπάνω από 13 περίπου χιλιόμετρα,  με πολλούς παράδρομους να διασχίζουν την πόλη της Κω.
Πάρα πολλοί είναι εκείνοι, είτε ντόπιοι είτε τουρίστες, που χρησιμοποιούν το ποδήλατό τους ως μέσο μετακίνησης για τη δουλειά, για βόλτα ή την παραλία. Μέσω του δικτύου ποδηλατοδρόμων που έχει δημιουργηθεί, το νησί μας έχει αναδειχτεί σε δημοφιλέστατο τουριστικό προορισμό.
Άλλωστε αποτελεί την οικονομικότερη λύση μετακίνησης καθώς ένα 
ποδήλατο νοικιάζεται περίπου 2-3 ευρώ τη μέρα, αλλά και 10 ευρώ το μήνα.
Επίσης, εκτός από οικονομική επιλογή, το ποδήλατο αποτελεί πια ιδανικό και περιβαλλοντικά φιλικό τρόπο μετακίνησης. Σε παλαιότερη συνέντευξή του, ο Νίκος Κανταρζής, μιλώντας για το αποτέλεσμα της χρήσης του ποδηλάτου στο νησί, είχε τονίσει ότι το ποδήλατο έχει συμβάλει στη μείωση του κυκλοφοριακού προβλήματος, την αύξηση της τουριστικής κίνησης, την ανάδειξη των γειτονιών, την προσέλκυση τουριστών και τη μείωση των οχλήσεων από το θόρυβο των οχημάτων στο εσωτερικό της πόλης.
Στην ίδια συνέντευξη ο Δαυίδ Γερασκλής τόνισε πως πολλοί ήταν εκείνοι οι οποίοι κράτησαν τα παλιά ιταλικά ποδήλατα, τα φρόντισαν, τα συντήρησαν και κυκλοφορούν ακόμη και σήμερα με αυτά. «Είναι άνθρωποι άνω των 75 ετών που έχουν την ίδια ποδηλατική κουλτούρα την οποία έχουν μεταφέρει στα παιδιά και τα εγγόνια τους».
Στις πεζοπορίες και στις εξερευνήσεις μας τα τελευταία δέκα χρόνια, δεν είναι λίγες οι φορές που βρίσκουμε ποδήλατα μιας άλλης εποχής, παρατημένα ή ακόμη και αλιευμένα από τον πάτο της θάλασσας.
Από τη στιγμή που το ποδήλατο αποτελεί πια ένα από τα ισχυρότερα σύμβολα του νησιού, η τάση είναι να αναπαλαιώνονται παλαιά ποδήλατα, να βάφονται σε πολύχρωμους τόνους, να στολίζονται με λουλούδια και να διακοσμούν μαγαζιά.
Στο Εστιατόριο "Zorbas" και στην Παλιά Πόλη
από στολισμό στο "Άλλα κι άλλα"
ποδήλατα που μετατράπηκαν σε τραπέζια στο Da Luz

παλαιότερα στο ξενοδοχείο Diamond Delux

Στο Nostos
Στο Meze Academy
Μεγάλη άνθιση γνωρίζει και ο ποδηλατικός αθλητισμός, καθώς υπάρχει ο Ποδηλατικός Όμιλος Κω, αλλά και ο Κωακός Όμιλος Ποδηλασίας οι οποίοι διοργανώνουν συχνά Ποδηλατικούς αγώνες σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Μεταξύ άλλων πολύ σημαντικών διεθνών διοργανώσεων, τον Οκτώβριο του 2018 πραγματοποιήθηκε το UCI MOUNTAIN BIKE S2 STAGE RACE KOS GREECE, ένας διεθνής αγώνας ορεινής ποδηλασίας Kos Island MTB XCS Stage Race, υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδηλασίας και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας με διοργανωτές το Τμήμα Αθλητισμού του Δ .Ο. Π .Α .Β. Σ. Κω , τον Ποδηλατικό Όμιλο Κω και την εταιρεία Alter Bike Tours. Η διοργάνωση περιελάμβανε το αγώνισμα της ατομικής χρονομέτρησης (5/10), Cross Country στη Ζια (6/10) και ολοκληρώθηκε με αγώνισμα Short Track στο κέντρο της πόλης (7/10), όπου νικητής ήταν ο Αυστριακός με το νούμερο 3.
Με το νούμερο 54 η Ελληνίδα πρωταθλήτρια.
Μετά το τέλος του αγώνα, στην πλατεία Ελευθερίας διοργανώθηκε επίδειξη από Γάλλους πρωταθλητές ποδηλάτες ειδικούς στο bike show.
Εδώ Γάλλος πρωταθλητής (αγωνίζεται στην Εθνική Γαλλίας) πηδά πάνω από 7 άτομα.
Επίσης, μεγάλη ανάπτυξη σημειώνει η ορεινή ποδηλασία, η οποία μέσα από το Γιώργο Γρηγοριάδη και τους Mud Turtles εξελίσσεται ραγδαία και σε αρκετές περιπτώσεις έχουν προχωρήσει σε διάνοιξη μονοπατιών.
πολλές φορές στις πεζοπορίες μας συναντάμε mountain bikers
στο Κομπολογάκι στην Κέφαλο
στα Θερμά
Φωτογραφίες: Sophia Karagianni