Τετάρτη 26 Μαΐου 2021

ΑΓΙΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ, Η ΝΗΣΙΔΑ ΤΩΝ ΓΛΑΡΩΝ

ΑΓΙΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ,Η ΝΗΣΙΔΑ ΤΩΝ ΓΛΑΡΩΝ
Την αδυναμία μας στα μικρά νησάκια, νησίδες και βραχονησίδες της Δωδεκανήσου, θα την έχετε καταλάβει. Μετά την Κανδελλιούσα, τη Ρω, το Μακρονήσι, τα Ασπρονήσια, το Μαράθι, τη νησίδα Σαρρή, και τα Λέβιθα σειρά έχει ένα ακατοίκητο νησάκι, επίσης μικρό, και επίσης μοναδικό σε ομορφιά.
σε απόσταση αναπνοής από το Γυαλί
Ο Άγιος Αντώνιος είναι μικρή νησίδα των Δωδεκανήσων η οποία βρίσκεται βόρεια της Νισύρου, δίπλα στο Γυαλί. 
το "λιμάνι" και η άφιξή μας στον Άγιο Αντώνιο
Απέχει από το Μανδράκι της Νισύρου περίπου 2 ναυτικά μίλια, δηλαδή 15 με 20 λεπτά. Η έκτασή της είναι 0,080 τ.χλμ. και στο εσωτερικό της, στη χαμηλή κορφούλα που δεν ξεπερνά τα 35 μέτρα ύψος, υπάρχει εξωκλήσι του Αγίου Αντωνίου το οποίο υπάγεται στην ενορία Νισύρου. 
Το ομώνυμο κατάλευκο εκκλησάκι από το οποίο πήρε το όνομά της το νησάκι του Αγίου Αντωνίου είναι μικρό αλλά όμορφο και φέρει στην πόρτα του τη χρονολογία 1991.
Μετά από τη σύντομη ανάβαση, ανάψαμε κεράκι στο μικρό εκκλησάκι που μετά βίας χωρούσε δύο άτομα μέσα, θαυμάσαμε την υπέροχη θέα προς το σκάφος μας και το Γυαλί και μετά κατεβήκαμε για κολύμπι στην υπέροχη παραλία με τα σμαραγδένια νερά.
Η νησίδα λειτουργεί σαν κυματοθραύστης, καθώς βρίσκεται απέναντι από τον όρμο του Γυαλιού (σε απόσταση αναπνοής).
Το καλοκαίρι γίνονται ημερήσιες επισκέψεις, μαζί με το γειτονικό Γυαλί, από καΐκια που μεταφέρουν τους επισκέπτες από τη Νίσυρο στις παραλίες. Εμείς ναυλώσαμε το σκάφος Maria Magdalini από την Κω για μια εκδρομή με 60 πεζοπόρους στο Γυαλί και τον Άγιο Αντώνιο.
Όπως η Νίσυρος και οι νησίδες της, έχουν χαρακτηριστεί από το Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο NATURA 2000, ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας για τα είδη: Buteo rufinus, Coracias garrulus, Emberiza caesia και Sylvia rueppelli. Εμείς συναντήσαμε εκατοντάδες γλάρους, μάλλον Larus michahellis, και μάλλον σε περίοδο ωοτοκίας, καθώς είδαμε πολλές φωλιές με αυγά, από τις οποίες όμως μείναμε μακριά.
(Larus michahellis)?
τα χνάρια των γλάρων
Ως οικισμός? αναγνωρίστηκε το 2001. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 δεν υπάρχουν μόνιμοι κάτοικοι και σύμφωνα με το σχέδιο Καλλικράτης διοικητικά υπάγεται στο Δήμο Νισύρου.
Η επίσκεψή μας στο νησί έγινε στις 30 Απριλίου και ο Άγιος Αντώνιος είχε φορέσει τα κίτρινά του. Η φίλη μου Andrea Simunkova, μέσω της ομάδας NATURE & WILDLIFE OF KOS ISLAND με βοήθησε να αναγνωρίσουμε τους υπέροχους κατακίτρινους θάμνους Anthyllis hermanniae (αλογοθύμαρο) και τα χαριτωμένα μωβ λουλουδάκια legousia pentagonia (καμπανούλα). Επίσης, οι γλάροι είναι πιθανά κιτρινοπόδηδες ασημόγλαροι μεσογείου (Larus michahellis)
αναμνηστική φωτογραφία των πεζοπόρων από την εκδρομή στο Γυαλί και τον Άγιο Αντώνιο μέσα στο σκάφος Maria Magdalini
Πηγή:WIKIPEDIA Άγιος Αντώνιος Νισύρου
Φωτογραφίες: Sophia Karagianni

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου