Κυριακή 25 Ιουλίου 2021

Γόπα project στην Κω

Γόπα project στην Κω
Ξέρατε πως τα αποτσίγαρα, κοινώς οι γόπες των τσιγάρων, μπορούν να ανακυκλωθούν? Ε, τώρα το ξέρετε! Το Γόπα project, που πρόσφατα ήρθε και στην Κω από τη λέσχη LIONS Club Kos "Ιπποκράτης", είναι ένα περιβαλλοντικό πρόγραμμα συλλογής και ανακύκλωσης αποτσίγαρων το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Αύγουστο του 2019 στο δήμο της Αθήνας. 
4,5 τρις "γόπες τσιγάρων" το χρόνο καταλήγουν σε δημόσιους χώρους παγκοσμίως. 22 δις τσιγάρα καταναλώνουμε ετησίως στην Ελλάδα.
Με τη συμμετοχή μας στο δίκτυο  "γόπα πρότζεκτ" βοηθάμε να ανακυκλώσουμε όσα περισσότερα αποτσίγαρα γίνεται.
25 "σταχτοδοχεία" έχουν ήδη στηθεί σε κεντρικά σημεία του νησιού μας, στο Τιγκάκι και την Καρδάμαινα και ένα στους Πάλλους στη Νίσυρο. 
Σε κάθε σταχτοδοχείο, κίτρινο ή μπλε, στα ελληνικά ή στα αγγλικά, με μια ερώτηση κρίσεως, ρητορική ή τοπικού ενδιαφέροντος, υπάρχει η προτροπή να διαβάσουμε την ερώτηση, να σβήσουμε το τσιγάρο και να ψηφίσουμε με τη γόπα μας ανακυκλώνοντάς την μ' αυτόν τον τρόπο. Φυσικά, αυτό μπορούν να το κάνουν, όχι μόνο οι καπνιστές, αλλά οποιοσδήποτε οικολογικά σκεπτόμενος άνθρωπος, όπως για παράδειγμα κάποιος που μαζεύει αποτσίγαρα από την παραλία.

Το γόπα project αφορά στην δημιουργία ενός αστικού σταχτοδοχείου το οποίο αφενός έρχεται να καλύψει την απουσία αστικών δημόσιων σταχτοδοχείων στις ελληνικές πόλεις και αφετέρου να κινητοποιήσει με ευρηματικό τρόπο τους καπνιστές έτσι ώστε να μειωθούν τα απορρίμματα τσιγάρου στο δημόσιο χώρο. 
Το σταχτοδοχείο μέσω ενός συστήματος ψηφοφορίας ενθαρρύνει τους καπνιστές να το χρησιμοποιήσουν. Κάθε σταχτοδοχείο εμφανίζει μια ερώτηση και δύο απαντήσεις. Οι καπνιστές ψηφίζουν με τη γόπα του τσιγάρου τους επιλέγοντας μία από τις δύο απαντήσεις.
Τα απορρίμματα στοιβάζονται πίσω από ένα διάφανο μέτωπο σε δύο στήλες, δείχνοντας ποια απάντηση είναι πιο δημοφιλής.
Κάθε σταχτοδοχείο περιέχει και ένα διαφορετικό ερώτημα το οποίο αλλάζει κάθε δεκαπέντε ημέρες.

Το πρόγραμμα έχει σκοπό να ευαισθητοποιήσει και να εκπαιδεύσει τους καπνιστές έτσι ώστε να μην πετούν το τσιγάρο τους στο δημόσιο χώρο αλλά στον εκάστοτε ειδικό αστικό εξοπλισμό.
Το Γόπα project αποτελεί μια συνεχή προσπάθεια, μια διαρκή καμπάνια που σκοπό έχει να ενημερώσει, να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει
Στο νησί της Κω έχω καταγράψει μέχρι στιγμής τα εξής "σταχτοδοχεία":
1. Στα ΚΤΕΛ το ερώτημα είναι Τάβλι: Πόρτες ή Πλακωτό (Vision Opticians Chamatzoglou)
2. Στην οδό Βασιλέως Παύλου το ερώτημα είναι Αγαπημένος Θεατρικός Συγγραφέας: Σάμουελ Μπέκετ ή Χάρολντ Πίντερ (Θέατρο Πολυχώρος Σφαγείο)
3. Στην Πλατεία Κονίτσης το ερώτημα είναι Αγαπημένος Συνθέτης: Μίκης Θεοδωράκης ή Μάνος Χατζιδάκις (Analysis Οικονομικοί Σύμβουλοι)
4. Στην οδό Ιπποκράτους το ερώτημα είναι Αγαπημένος Θεατρικός Συγγραφέας: Άμλετ ή Ορέστης (Πρότυπο Κέντρο Αισθητικής ΌΨΙΣ)
5. Στο Ακταίο το ερώτημα είναι Αγαπημένο Μυθιστόρημα: Μικρές Κυρίες ή Περηφάνια και Προκατάληψη (Πολύκεντρο Θαλασσινού).
6. Στην Πλατεία Ελευθερίας το ερώτημα είναι Favourite Music Group: The Beatles or the Rolling Stones(Χατζηχριστοφής,Χρώματα/Μονωτικά/Εργαλεία/Γυψοσανίδες)
7. Στον Ταξιδευτή, στην Πλατεία του Kos, το ερώτημα είναι Αγαπημένο Burger: Χασαπάκι Burger ή Pulled Pork Burger (μιας και ο χορηγός είναι το Κρεοπωλείο Σβύνου "Το χασαπάκι")
8. Στον θερινό Ορφέα, το ερώτημα είναι Αγαπημένος Τραγουδιστής: Ρέμος ή Αργυρός (city 93)
9. Στο Kos Aktis, το ερώτημα με την απλούστατη απάντηση είναι Αγαπημένος προορισμός: Επτάνησα ή Δωδεκάνησα (Kos Hotel Junior Suites)

10. Στο λιμάνι, δίπλα στην πινακίδα I love Kos, το αιώνιο ερώτημα είναι: Μ' αγαπάει ή Δεν μ' αγαπάει (Louloudou)
11. Στο Τιγκάκι, μπροστά από το King Size το ερώτημα είναι Αγαπημένη Παραλία: Τιγκάκι ή Μαστιχάρι (King Size)
12. Τελευταίο άφησα το σταχτοδοχείο στα Δελφίνια, το οποίο ήδη πρόλαβε να δεχτεί βανδαλιστική επίθεση, με το ερώτημα Dinner: A la carte or Buffet style (Astir Odysseus Kos, Resort & Spa)
Πηγή: Γόπα project, LIONS Club Kos "Ιπποκράτης", Ειρήνη Χατζηχριστοφή
Φωτογραφίες: Sophia Karagianni  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου