Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

ΛΟΥΤΡΑ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, ΑΤΣΙΓΓΑΝΑ

ΛΟΥΤΡΑ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, ΑΤΣΙΓΓΑΝΑ
Η Ατσιγγάνα (ή Ατσιγκάνα κατά το Νικ. Αθ. Ζάρακα) είναι μια ορεινή τοποθεσία νότια της συνοικίας Χαϊχούτες και κοντά στην τοποθεσία Αδονίτης.
Η πρώτη ανάρτηση που είδα σχετικά με τη συγκεκριμένη τοποθεσία ήταν σε φωτογραφία του κ. Μάνου Μαστρογιώργη στο Panoramio. Eντυπωσιάστηκα με το εύρημα και το τοπίο και έκανα σχετική έρευνα Μετά λύπης μου διαπίστωσα ότι το συγκεκριμένο μνημείο δεν αναφέρεται πουθενά, ούτε καν από το Ζαράφτη και ούτε είναι καταγεγραμμένο.
Ο κ. Μαστρογιώργης έστειλε το φωτογραφικό υλικό σε αρχαιολόγο η οποία απεφάνθη ότι πρόκειται κατά πάσα πιθανότητα για Λουτρά λόγω της κατασκευής αλλά και της ύπαρξης πήλινων σωλήνων και κεραμιδιών που παραπέμπουν σε αρχαία ελληνικά ή ρωμαϊκά υπόκαυστα.
Αν και υπάρχει εκτίμηση ότι μπορεί να πρόκειται για Βυζαντινά Λουτρά, μία ακόμη ένδειξη που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πρόκειται μάλλον για ρωμαϊκά είναι ότι τα τοιχία, κυρίως στα τόξα, είναι χυτά.
Πήλινος σωλήνας
Η ονομασία "Λουτρά Αγίου Δημητρίου" δόθηκε, επομένως, από τον κ. Μαστρογιώργη  λόγω της περιοχής (βρίσκεται πολύ κοντά στην περιοχή Άγιος Δημήτριος, Χαϊχούτες) και λόγω των πολλαπλών ενδείξεων ότι η ερειπιώδης αυτή εγκατάσταση χρησίμευε ως Λουτρά. Κάποιοι βοσκοί, αλλά και κάτοικοι της περιοχής ανέφεραν σε διηγήσεις τους ότι τα Λουτρά αυτά λειτουργούσαν και προσέφεραν θεραπεία σε λεπρούς και ασθενείς με άλλα δερματικά νοσήματα.
στο δάσος της Ατσιγγάνας γύρω από τα Λουτρά υπάρχουν πολύ ενδιαφέροντα ευρήματα προς καταγραφή όπως αυτό το "φρεάτιο"
Πληροφορίες: Μάνος Μαστρογιώργης
Κείμενο, Φωτογραφίες: Sophia Karagianni

2 σχόλια:

  1. Μια χθεσινη μαρτυρια, που δεν μπορει να διασταυρωθει προς το παρον, αναφερει οτι τα φρεατια στην περιοχη ανοιχτηκαν κατα την ιταλοκρατια και με το νερο τους ποτιζαν τα κτηματα της περιοχης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. μακάρι να βρίσκονται κι άλλοι να συμπληρώνουν πληροφορίες στο παζλ των γνώσεών μας!

      Διαγραφή