Τρίτη 14 Απριλίου 2015

ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΣΟΥΚΑΛΑΡΙΑ

ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΣΟΥΚΑΛΑΡΙΑ
Η εκκλησία της Παναγίας Τσουκαλαριά είναι αφιερωμένη στη Ζωοδόχο Πηγή και ανήκει στην Ενορία του Αγίου Αθανασίου Πλατανίου. Βρίσκεται στο τέρμα του δρόμου του Αμπάβρη, "στην προς Βουρρίνα-Υδραγωγείο οδόν" (κατά Ζαρράφτη).
Η εκκλησία είναι 'χωμένη" κυριολεκτικά μέσα σε δάσος, σε περιοχή με άφθονα νερά. Η Δασική Υπηρεσία έχει χτίσει πέτρινες βρύσες που δένουν αρμονικά με το περιβάλλον. Η εκκλησία, αν και βρίσκεται πάρα πολύ κοντά στην πόλη, δίνει την αίσθηση της απόλυτης εξοχής γι'αυτό και αποτελεί πόλο έλξης για όλα τα μυστήρια. (Κι εγώ στην "Τσουκαλαριά" βάφτισα το μικρό μου γιο)
Πόλο έλξης, όμως, αποτελεί και για τους εκδρομείς, καθώς οι εγκαταστάσεις που υπάρχουν στον αύλειο χώρο της εκκλησίας εξυπηρετούν για οικογενειακές μαζώξεις και ψησίματα, πικνίκ και βόλτα στο δάσος.
ασβεστοκάμινο?
Το όνομα "Παναγία Τσουκαλαριά" αναφέρεται στον Κώδικα Κ' Αρχείου Δουλείας, μαζί με τη σημείωση ότι βρίσκεται στο βουνό, στα κτήματα Α.Κ. Σταματιάδη. Για την τοποθεσία, ο Κώος Επιμελητής Αρχαιοτήτων Κω κατά τους χρόνους της Τουρκοκρατίας, Ιάκωβος Ζαρράφτης, γράφει: " Άνωθεν των υψωμάτων της Αμπαύρης, ανέρχονται ταπειναί κλιτύες επικλινείς προς Ανατολάς εισχωρούσαι εις κοίλωμά τι όπου υπάρχει "μονύδριον" η Παναγία "Τσουκκαλαριών"".
πρόναος
τοιχογραφία
 Μπαίνοντας στην εκκλησία υπάρχει ένας πρόναος και στη συνέχεια το μικρό εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής με κάποιες λίγες εναπομείνασες τοιχογραφίες.
Στην περιοχή αυτή υπήρχαν άλλοτε, αγγειοπλαστεία πήλινων ειδών, μάλιστα τσουκαλιών, εξ' ού και η επωνυμία.
Έξω από την εκκλησία υπάρχει επιγραφή που αναγράφει: Παναγία η Ζωοδόχος Πηγή, Οικογένεια Κ. Κεφάλα, 7 Απριλίου 1920. Σύμφωνα, όμως, με το Μητροπολίτη Καρπαθίου η επισκευή του Εξωκκλησίου έγινε το 1929 και δαπανήθηκαν 2.100 λιρέττες.
και παλαιότερα όταν το εκκλησάκι ήταν γαλάζιο
Πηγή:"Εκκλησία Κω Δωδεκανήσου"-Τόμος Πρώτος, βιβλίον Δεύτερον, Αθήνα 1969-Εμμανουήλ Ι. Καρπάθιου (Μητροπολίτου Μεσημβρίας της επί Ευξείνω) 
Ιακώβου Ζαρράφτη, Κώια, Α', σελ.49
κείμενο,φωτογραφίες: Sophia Karagianni

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου