Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016

ΟΡΧΙΔΕΑ Η ΠΕΤΑΛΟΥΔΟΜΟΡΦΗ (Orchis papilionacea)

ΟΡΧΙΔΕΑ Η ΠΕΤΑΛΟΥΔΟΜΟΡΦΗ (Orchis papilionacea)
Είναι περιττό να αναφέρω την ετυμολογία της λέξης ορχιδέα. Είναι προφανές ότι η ρίζα της λέξης είναι ο όρχις και η διαδρομή είναι όρχις > λατ. orchis > νεολατ. orchidea > γαλλ. orchidée > ελλ. ορχιδέα.
Στην ορχιδέα το σχήμα εντοπίζεται στη ρίζα («radice testiculis simili», έγραφε ο Πλίνιος), στους κόνδυλους, γι’ αυτό ονομάστηκε και σερνικοβότανο. Η ορχιδέα λεγόταν και σαλέπι· τώρα σαλέπι είναι μόνο το ρόφημα από τη αποξηραμένη και τριμμένη ρίζα της ορχιδέας (το παίρνεις και σε φακελάκια σήμερα, δεν χρειάζεται να ψάχνεις για σαλεπιτζίδικο). Όπως διαβάζω, λοιπόν, και το σαλέπι βγαίνει από μια αραβική φράση για τα «αμελέτητα» της αλεπούς.
Στην Κω έχω μέχρι στιγμής εντοπίσει πάνω από 10 διαφορετικά είδη ορχιδέας, σε όλο το νησί, από το Ζηπάρι μέχρι και την Κέφαλο, κι είπα να αρχίσω με την ηρωίδα (spp heroica), την πεταλουδόμορφη, κατά πολλούς ροζ πεταλούδα, Orchis papilionacea . Τα τελευταία χρόνια ο όρος Orchis papilionacea τείνει να μετατραπεί σε  Anacamptis papilionacea. Χρησιμοποιούνται και οι δύο όροι για το συγκεκριμένο είδος.
Μία πανέμορφη άγρια αυτοφυής ορχιδέα της περιοχής, τη συναντάμε σε χαμηλούς βραχώδεις  λόφους. με αρκετή βλάστηση, ή φρυγανότοπους.
Το ύψος της φθάνει  έως είκοσι εκατοστά.
Τα φύλλα είναι συγκεντρωμένα στη βάση και αρχίζουν να φύονται από τον Δεκέμβρη, ανοικτοπράσινα  χωρίς  μαύρα στίγματα και μυτερά στην άκρη.
Ο βλαστός σιγά σιγά αρχές Απρίλη εμφανίζεται, στην κορυφή του οποίου ανθίζουν τα όμορφα πεταλουδόμορφα άνθη.
Το κάθε άνθος αποτελείται από το χείλος που έχει ανοικτορόδινο χρώμα με ρόδινες επίσης γραμμές ή στίξεις, τα πλευρικά σέπαλα, πιο σκούρο ρόδινα όπως επίσης και το ραχιαίο σέπαλο.
Πηγή: http://xlorida.blogspot.gr/2014/12/orchis-papilionacea.html
http://www.janvanlent.com/blog/?p=1632
lexilogia.gr
Φωτογραφίες: Sophia Karagianni

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου