Σάββατο 10 Ιουνίου 2017

ΚΑΜΑΡΙ, ΤΟ ΚΑΜΑΡΙ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΟΥ

ΚΑΜΑΡΙ, ΤΟ ΚΑΜΑΡΙ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΟΥ
Tο Καμάρι είναι μια από τις πιο γνωστές και κεντρικές παραλίες, το επίνειο της Κεφάλου, θα μπορούσα να πω, καθώς εκεί βρίσκεται και το λιμάνι της Κεφάλου,όπου συγκεντρώνεται ένας μεγάλος αριθμός αλιευτικών σκαφών.
Απέχει περίπου 1 χλμ. από το χωριό της Κεφάλου και περίπου 40 χλμ. από την πόλη της Κω. Εύκολα προσβάσιμο, είτε με κάποιο από τα συχνά δρομολόγια των λεωφορείων, είτε με ιδιωτικό όχημα, είτε με ποδήλατο για τους πιο τολμηρούς, και πλήρως οργανωμένο, το Καμάρι μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες των επισκεπτών.
Τα καταγάλανα και κρύα νερά του είναι ιδανικά για τις καυτές μέρες του καλοκαιριού. Εδώ μπορείτε να χαλαρώσετε απολαμβάνοντας το κολύμπι και τον ήλιο. Σε όλο το μήκος της παραλίας υπάρχουν καφετέριες και παραδοσιακές ταβέρνες ικανές να καλύψουν όλες τις ανάγκες! 
η παραλία Καμάρι και ο λιμενοβραχίονας από ψηλά
Το λιμανάκι, είναι όμορφο και γραφικό, γεμάτο ψαροκάικα, σκάφη που κάνουν μίνι εκδρομούλες όπως π.χ το KamariBoats που πηγαίνει από Νίσυρο και Άγιο Αντώνιο, μέχρι Σαρακηνό, και για Ηλιοβασίλεμα στην Κρίκελο, αλλά ενίοτε και πολύ μεγαλύτερα σκάφη.
Μερικά καϊκάκια πηγαίνουν από το λιμάνι του Καμαρίου και στο νησάκι Καστρί, κυρίως για γάμους και βαπτίσεις. Το λιμάνι και η ευρύτερη περιοχή πρόσφατα αναπλάστηκε.
Ένας μικρός ταρσανάς λειτουργεί στο μικρό λιμανάκι κι έτσι μας δίνεται η ευκαιρία να φωτογραφίζουμε όμορφα σκάφη στη στεριά.
Η προβλήτα έχει επίσης ένα όμορφο φάρο, παραδοσιακές εικόνες με ψαράδες και καταπληκτική θέα προς το βουνό Ζηνί και την παραλία του Καμαρίου.
Περπατώντας παραλιακά προς το Ζηνί σου δίνεται η ευκαιρία να θαυμάσεις το Καμάρι από άλλη οπτική γωνία.
Η παραλία είναι από τις καλύτερες του νησιού χειμώνα-καλοκαίρι, και τα νερά, ανάλογα με την εποχή, ποικίλουν από καταγάλανα μέχρι σμαραγδένια.
Ετυμολογικά, δεν μπόρεσα να βρω κάποια πηγή που ν'αναφέρει γιατί ονομάστηκε Καμάρι. Πιθανά, όπως υπονοώ και στον τίτλο του άρθρου μου, η Κέφαλος να καμάρωσε για το επίνειό της και να το ονόμασε Καμάρι. Έχω, όμως, κι άλλο σενάριο. Πάνω στην παραλία στο Καμάρι, υπάρχουν δύο αρχαίες "καμάρες" που υποδηλώνουν την ύπαρξη ρωμαϊκών λουτρών (αναλυτική αναφορά σε επόμενη ανάρτηση). Υποψιάζομαι ότι θα μπορούσε να 'χει πάρει τ'όνομά του από τις καμάρες αυτές.
Το highlight όμως στο Καμάρι δεν είναι το κολύμπι (που είναι κι αυτό υπέροχο!). Το highlight είναι κάτι άλλο που δεν μπορείς να το απολαύσεις σε καμιά άλλη παραλία του νησιού μας.. Την πρώτη φορά που πήγα εκεί, με οδήγησε η φίλη μου Ειρήνη Χατζηχριστοφή για να μου δείξει ότι στην παραλία του Καμαριού υπάρχει οψιδιανός και να μου μάθει να τον μαζεύω. Όπως σε άλλες παραλίες μαζεύουμε κοχύλια, εδώ σκαλίζουμε την άμμο για να βρούμε οψιδιανό. Πρόκειται για ένα πέτρωμα ηφαιστειογενές, σα μαύρο φυσικό γυαλί, που στη συγκεκριμένη παραλία βρίσκεται σε πολύ μικρά κομμάτια ανάμεσα στην άμμο, που όμως σε μεγάλες ποσότητες μέσα σ ένα βάζο με αιθέρια έλαια, μπορεί να δώσει ένα υπέροχο διακοσμητικό αποτέλεσμα.
ο οψιδιανός σε τρεις διαφορετικές μορφές που τον έχω βρει-τα δύο μεγάλα κομμάτια πίσω αριστερά στο βουνό Ζηνί της Κεφάλου-με πολλές προσμίξεις, γι αυτό κι είναι ιδιαίτερα κοφτερός αλλά διαλύεται κι εύκολα. Το συμπαγές κομμάτι πίσω δεξιά το έχω βρει στο Γυαλί, είναι λείο και απαλό και μπροστά τα υπέροχα "χαντράκια" οψιδιανού που θα τα βρείτε στην παραλία στο Καμάρι.
Κείμενο, Φωτογραφίες: Sophia Karagianni

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου