Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΖΩΩΝ ΤΗΣ GASAH ΣΤΟ ΑΜΑΝΙΟΥ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΖΩΩΝ ΤΗΣ GASAH ΣΤΟ ΑΜΑΝΙΟΥ
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων θυμήθηκα μια παλιότερη ιστορία που βίωσα από κοντά στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος «Συνείδηση Σκύλου» του Κοινωφελούς Οργανισμού "Gasah" (Greek and Swiss Animal Health) σε συνεργασία με το σχολείο μας πριν λίγα χρόνια.
H Zippy και η Zia ήταν μαμά και κόρη.
Για πολύ καιρό ήταν δεμένες με αλυσίδες, σε τέτοια απόσταση ώστε να μην μπορούν να αγγίξουν η μία την άλλη. Τα σώματά τους ήταν γεμάτα παράσιτα κι η ζωή τους κινδύνεψε σοβαρά. Για την ακρίβεια η τρίτη της παρέας, η αδερφή της Zia δεν τα κατάφερε.
Mεταφέρθηκαν στις εγκαταστάσεις του φιλοζωικού οργανισμού Gasah, στο Αμανιού (που εδρεύει στην Ελβετία κι έχει κι ένα παράρτημα εδώ στην Κω) όπου περιθάλπονται σκυλιά αδέσποτα, άρρωστα ή κακοποιημένα.
Τα παράσιτα αντιμετωπίστηκαν αλλά η Zippy και η Zia ήταν ιδιαίτερα τρομαγμένες και δεν άφηναν κανέναν να τις αγγίξει.
Όταν έγιναν τελείως καλά και αφέθηκαν να τρέξουν ελεύθερες, χωρίς τα δεσμά των αλυσίδων να τις κρατούν χωριστά, ήρθαν κοντά κι από τότε δεν απομακρύνεται η μία από την άλλη, είναι συνέχεια μαζί και δειλά δειλά επιτρέπουν και μερικά χάδια στους ανθρώπους.. Λίγο αργότερα βρέθηκε σπίτι να τις φιλοξενήσει και τις δύο μαζί..
Στις εγκαταστάσεις του Gasah στο Αμανιού που ολοκληρώθηκαν το 2012, λειτουργεί κέντρο φροντίδας αδέσποτων και τραυματισμένων ζώων, αλλά και κέντρο φροντίδας 5 αστέρων το οποίο παρέχει υπηρεσίες διαμονής για το κατοικίδιό σας αν χρειαστεί να λείψετε για κάποιο διάστημα. 
Το κέντρο φροντίδας ονομάστηκε "Stepping Stone", που μεταφορικά σημαίνει κάθε βήμα που κάνει κανείς για να προχωρήσει μπροστά, στην μνήμη του συνιδρυτή του GASAH, David Jarvis.
Στο "μνημείο" του Stepping stone υπάρχουν πέτρες με ζωγραφισμένα τα ονόματα όλων των ζώων που πέρασαν από κει για βοήθεια.
Με το 1ο Λύκειο Κω συμμετείχα με δύο τμήματα και για δυο συνεχόμενες χρονιές στο πρόγραμμα "Συνείδηση Σκύλου", στο πλαίσιο του οποίου επισκεφθήκαμε με τους μαθητές τις εγκαταστάσεις του Gasah και ξεναγηθήκαμε από την υπεύθυνη Marion Jarvis.
Στο Gasah, τρέχουν πολλά προγράμματα για εθελοντές, καλοκαιρινά camp, και για τη φροντίδα διάφορων ζώων, όπως σκύλων, γάτων και πρόσφατα αγελάδων.
Για περισσότερες πληροφορίες για το Gasah 
και για επικοινωνία με την υπεύθυνη Marion Jarvis: gasah@spin.ch
Πρώτη δημοσίευση του άρθρου για τα σκυλάκια: Μια συγκινητική ιστορία για δυο σκυλάκια στην Κω
Σχετική ανάρτηση: Ευχαριστήριο 1ου Γενικού Λυκείου Κω για την δωρεά 2 υπολογιστών από τον οργανισμό GASAH
Φωτογραφίες: Sophia Karagianni

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου