Κυριακή 15 Μαρτίου 2020

ΑΓΟΓΛΩΣΣΟΣ, ΤΟ ΨΑΡΙ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ (Anchusa azurea)

ΑΓΟΓΛΩΣΣΟΣ, ΤΟ ΨΑΡΙ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ (Anchusa azurea)
Ο αγόγλωσσος είναι μια πόα πολυετής, με φύλλα λογχοειδή, άνθη µπλε ενώ ο βλαστός του είναι τριχωτός. Η επιστημονική του ονομασία είναι Anchusa azurea, ενώ στα αγγλικά είναι γνωστό με την ονομασία Blue Bugloss, ή Italian Bugloss.
Σε κάποιες περιοχές, ιδιαίτερα στην Κρήτη το ονομάζουν το "ψάρι του βουνού" μιας και ψήνεται όπως και τα ψάρια στο τηγάνι αποτελώντας ένα νοστιμότατο έδεσμα, που μεγάλωσε γενιές.
Για να το τηγανίσουμε αρκεί να το κόψουμε μόλις ξεπεταχτεί η κορφή του, πριν βγάλει λουλούδια. Στη συνέχεια τα κομμάτια αυτά του φυτού τα βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό, ίσα να πάρουν μια βράση, και τα στραγγίζουμε. Ακολούθως τα αλατοπιπερώνουμε και τα βουτάμε σε κουρκούτι με νερό και αλεύρι. Τα τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο κι έχουμε ένα νοστιμότατο μεζέ. 
Εναλλακτικά μπορούμε να κάνουμε τους αγόγλωσσους κεφτέδες. Θα χρειαστούμε άνηθο, μαϊντανό, μάραθο, φρέσκα και ξερά κρεμμύδια, δυόσμο, αλάτι, πιπέρι και αγόγλωσσους, που προηγουμένως έχουμε ζεματίσει και κόψει σε μικρά κομμάτια. Όπως και στους κανονικούς χορτοκεφτέδες πλάθουμε όλα τα υλικά μαζί, αλευρώνουμε και τηγανίζουμε σε φρέσκο ελαιόλαδο.
Η περίοδος από τώρα μέχρι και τον Απρίλιο είναι η κατάλληλη για να ετοιμάσουμε νόστιμα φαγητά από τα στελέχη του.
Φωτογραφίες: Sophia Karagianni

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου