ΑΓΟΓΛΩΣΣΟΣ, ΤΟ ΨΑΡΙ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ (Anchusa azurea)
AGOGLOSSOS, THE “MOUNTAIN FISH” (Anchusa azurea)
Ο αγόγλωσσος είναι μια πόα πολυετής, με φύλλα λογχοειδή, άνθη µπλε ενώ ο βλαστός του είναι τριχωτός. Η επιστημονική του ονομασία είναι Anchusa azurea, ενώ στα αγγλικά είναι γνωστό με την ονομασία Blue Bugloss, ή Italian Bugloss.
Σε κάποιες περιοχές, ιδιαίτερα στην Κρήτη το ονομάζουν το "ψάρι του βουνού" μιας και ψήνεται όπως και τα ψάρια στο τηγάνι αποτελώντας ένα νοστιμότατο έδεσμα, που μεγάλωσε γενιές.
Για να το τηγανίσουμε αρκεί να το κόψουμε μόλις ξεπεταχτεί η κορφή του, πριν βγάλει λουλούδια. Στη συνέχεια τα κομμάτια αυτά του φυτού τα βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό, ίσα να πάρουν μια βράση, και τα στραγγίζουμε. Ακολούθως τα αλατοπιπερώνουμε και τα βουτάμε σε κουρκούτι με νερό και αλεύρι. Τα τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο κι έχουμε ένα νοστιμότατο μεζέ.
Εναλλακτικά μπορούμε να κάνουμε τους αγόγλωσσους κεφτέδες. Θα χρειαστούμε άνηθο, μαϊντανό, μάραθο, φρέσκα και ξερά κρεμμύδια, δυόσμο, αλάτι, πιπέρι και αγόγλωσσους, που προηγουμένως έχουμε ζεματίσει και κόψει σε μικρά κομμάτια. Όπως και στους κανονικούς χορτοκεφτέδες πλάθουμε όλα τα υλικά μαζί, αλευρώνουμε και τηγανίζουμε σε φρέσκο ελαιόλαδο.
Η περίοδος από τώρα μέχρι και τον Απρίλιο είναι η κατάλληλη για να ετοιμάσουμε νόστιμα φαγητά από τα στελέχη του.
Φωτογραφίες: Sophia Karagianni
Ακολουθεί η μετάφραση του κειμένου στα αγγλικά:
AGOGLOSSOS, THE “MOUNTAIN FISH” (Anchusa azurea)
Agoglossos is a perennial herb with lanceolate leaves, blue flowers, and a hairy stem. Its scientific name is Anchusa azurea, while in English it is known as Blue Bugloss or Italian Bugloss.
In some regions, especially in Crete, it is called “the fish of the mountain”, as it is fried in the same way as fish and has been a delicious dish that nourished generations.
To fry it, we simply cut it as soon as the tip sprouts, before it produces flowers. Then, we place these pieces of the plant in a pot with water, just enough for a quick boil, and drain them. Afterwards, we season them with salt and pepper and dip them into a batter made of water and flour. We fry them in olive oil, and we have a very tasty meze.
Alternatively, we can make agoglossos fritters. We will need dill, parsley, fennel, fresh and dried onions, mint, salt, pepper, and agoglossos, which we have previously blanched and chopped into small pieces. As with normal herb fritters, we mix all the ingredients together, shape them, lightly flour them, and fry them in fresh olive oil.
The period from now until April is the ideal time to prepare delicious dishes from its stems.


Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου