Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

ΑΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΙ Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΟΥ ΣΚΑΛΙΣΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΤΡΑ

ΑΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΙ Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΟΥ ΣΚΑΛΙΣΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΤΡΑ
Ο Άης Κωνσταντίνος (όπως τον αναφέρει ο Ζάρακας στα Τοπωνύμια της Νήσου Κω) είναι ορεινή περιοχή, βόρεια της τοποθεσίας "Παλιόκαστρο" στην ευρύτερη περιοχή του Άγιου Φωκά.
Εκεί υπάρχει και η ομώνυμη εκκλησούλα του Αγίου Κωνσταντίνου ή καλύτερα ό,τι έχει απομείνει απ'αυτήν περιφραγμένη σε κτήμα, με τον κ. Αιμίλο ν' ανάβει καθημερινά το καντιλάκι εδώ και 50 χρόνια.
Λίγα μέτρα από τα ερείπια της εκκλησίας βρίσκεται μια τεράστια πέτρα πάνω στην οποία είναι σκαλισμένος ένας Σταυρός, ύψους περίπου 1,80 μ. μέσα σε διπλή εσοχή, σαν να υπήρχε ένας τεράστιος σταυρός εντοιχισμένος στο βράχο. 
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Φίλων Περιβάλλοντος, δια στόματος Κωνσταντίνου Κωστογλάκη," ο σταυρός δεσπόζει μάρτυρας ιστορικών χρόνων, γνώση χαμένη στους αιώνες με θέα τον Αγιο Φωκά και την Αρχαία Κνίδο. Μία περιοχή γεμάτη ιστορίες που σχετίζονται με το μυθικό βασίλειο του Τρίοπα και την αρχαία τοποθεσία της Κω, τις Θεριότρυπες, τους Σταυροφόρους και τους Ιερολοχίτες. Λείψανα αρχαιοτήτων διάσπαρτα σ' όλη την περιοχή. Τα ερείπια του ναιδρίου του Αγίου Κωνσταντίνου με τον κύριο Αιμίλιο να λιβανίζει καθημερινά επί περίπου 50 χρόνια, η αρχαία πηγή και το Κάστρο στον μακρινό ορίζοντα."
Στην πέτρα είναι μπηγμένο ένα καρφί, σύμφωνα με το οποίο, κατά τοπική Παράδοση κάρφωσαν τον Χριστό.
Σύμφωνα με το Ζαρράφτη στο βράχο αυτό τον πεσμένο βρίσκονται λαξευμένες τρεις θέσεις που υποδεικνύουν ότι "εκρατούντο εκεί μέσα εστηριγμένα αγάλματα, λατρείας άξια". Επίσης αναφέρει ότι "ο βράχος υψούται παρά πηγήν ύδατος αρχαία".
Ο Καρπαθιου αναφέρει ότι "τα ερείπια του Αγίου Κωνσταντίνου κείνται στα Εμπρός Θέρμη παρά τη θέση "Άκλαφτη". Πλησίον πηγή ύδατος.  (η θέση Άκλαφτη, πλησίον της Γιαϊλόμανδρας, περιοχή της λεγόμενης "Πιπεριάς".

Η αρχαία πηγή στον Άγιο Κωνσταντίνο και ο οδηγός μας Δημήτρης Μωραΐτης
Πινακίδα που απαγορεύει την καταπάτηση της περίφραξης του Αγίου Κων/νου σε κυνηγούς
Πηγή: Κωακά (Τόμοι Α-Β-Τοπωνύμια της Νήσου Κω-Νικολάου Αθ. Ζάρακα, σ.74)
Άρθρο Κωνσταντίνου Κωστογλάκη (Φίλοι Περιβάλλοντος) στην Aegeanews 
Ιάκωβου Ζαρράφτη-Κώια
Φωτογραφίες: Sophia Karagianni

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου