Δευτέρα 13 Απριλίου 2020

ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΣΩΤΗΡΟΣ (ΧΡΙΣΤΟΣ),ΓΙΑΠΠΙΛΙ

ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΣΩΤΗΡΟΣ (ΧΡΙΣΤΟΣ), ΓΙΑΠΠΙΛΙ
Πάνω στην άκρη ενός γκρεμού, σ' ένα ψηλό τεπέ (*ο λόφος στα τούρκικα), βρίσκεται χτισμένο το εκκλησάκι του Χριστού (Μεταμόρφωση Σωτήρος). Από κάτω απλώνεται φαρδύς και φιδωτός ο Πλατύς Ποταμός, χωμένος μέσα στις λυγαριές και τις δάφνες.
Το εκκλησάκι γιορτάζει στις 6 Αυγούστου και ανήκει στην Ενορία Αγίου Νικολάου.
Η πρώτη αναφορά σε αυτό το εκκλησάκι συναντάται στο Αρχείο Δουλείας της Ιεράς Μητροπόλεως το 1705. Ο Εμμανουήλ Καρπάθιου αναφέρει πως το εκκλησάκι του Χριστού "κείται εις θέσιν Πλατύν Ποταμόν εντός χωραφίου του Αλή Αγά Ατζέμη κατά τον Κώδικα Κ'". 
Σύμφωνα με τον Παντελή Σβουρένο το εκκλησάκι το έχτισε κάποιος Κάππας. Παλιότερα, δεν πήγαινε πολύς κόσμος γιατί όλοι φοβόντουσαν τον γκρεμό, κι ο ίδιος έστησε γύρω από τον γκρεμό κολωνάκια και τέντωσε συρματόπλεγμα. Επίσης, συνεχίζει πως ο ίδιος έκανε τσιμεντένια τοιχία και πεζούλες στη βόρεια πλευρά και τη μισή αυλή τσιμέντο,το 1968 με χρήματα της οικογένειας Παζάκη από την Αμερική. 
Μετά, ο Κωνσταντής Μαμουζέλος διαμόρφωσε την αυλή,έχτισε ξεροτρόχαλο τοίχο, έκανε επίπεδη την αυλή και φύτεψε τα πεύκα που υπάρχουν ως σήμερα στην αυλή. Επίσης, έφτιαξε και το δρόμο για να ανεβαίνουν αυτοκίνητα ως εκεί. Η Χρυσή Σταματούλα από το Γιαππιλί έκανε κάποιες επιπλέον εργασίες στην αυλή, σοβάτισε τους τοίχους κι έκανε δύο πεζούλες.
Στον Εσπερινό και στη Θεία Λειτουργία της εορτής της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (6 Αυγούστου), πλήθος πιστών ανηφορίζει προς το ύψωμα που βρίσκεται για να προσκυνήσει.
Στην πόλη της Κω, το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης, πριν το σεισμό, όταν λειτουργούσε η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, υπήρχε η συνήθεια μετά την ολοκλήρωση της ακολουθίας των Παθών, να ανεβαίνουν οι πιστοί με τα πόδια-περίπου για 3,5 χιλιόμετρα από την Αγία Παρασκευή ως το εκκλησάκι του Χριστού, για να προσκυνήσουν. 
Το νυκτερινό προσκύνημα ήταν ιδιαίτερα κατανυκτικό καθώς σε όλη τη διαδρομή οι πιστοί τραγουδούν και ψάλλουν. Τα τελευταία χρόνια ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ.κ Ναθαναήλ συμμετείχε στο προσκύνημα διαβάζοντας το Ευαγγέλιο της Σταυρώσεως και ψάλλοντας τους Μακαρισμούς. 
Το εξωκκλήσι σήμερα αντιμετωπίζει κίνδυνο καταστροφής λόγω αποσαθρώσεως του εδάφους του υψώματος επάνω στο οποίο βρίσκεται.
Πηγή: Παντελή Σβουρένου-Η Κως μια φορά..κι έναν καιρό (Apopsis 2005)
Εμμανουήλ Ι. Καρπάθιου (Μητροπολίτου Μεσημβρίας της επί Ευξείνω)-"Εκκλησία Κω Δωδεκανήσου"-Τόμος Πρώτος, βιβλίον Δεύτερον, Αθήνα 1969
Ιερά Μητρόπολις Κώου και Νισύρου Παρελθόν και παρόν-Ανδρέα Ιωσήφ Χατζημιχαήλ (χορηγός εκδόσεως Δήμος Κω, 2016)
Φωτογραφίες: Sophia Karagianni

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου