Δευτέρα 15 Μαρτίου 2021

ΤΟ ΠΕΤΑΓΜΑ ΤΟΥ ΧΑΡΤΑΕΤΟΥ

ΤΟ ΠΕΤΑΓΜΑ ΤΟΥ ΧΑΡΤΑΕΤΟΥ
Ένα από τα ομορφότερα έθιμα της ελληνικής οικογένειας είναι το πέταγμα του χαρταετού την Καθαρά Δευτέρα, που ειδικά σήμερα το στερήθηκαν πολλοί λόγω κατάστασης αλλά και καιρικών συνθηκών. 
Στα παιδικά μου χρόνια θυμάμαι ότι οι γονείς μας κατασκεύαζαν οι ίδιοι τον χαρταετό, καθώς όλοι είχαν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν σπάγκο και χρωματιστό χαρτί.
Το πέταγμα του χαρταετού είναι ένα από τα πιο όμορφα σύμβολα, μιας και το πέταγμά του στα ύψη και ο χορός του με τον άνεμο, ψηλά στον καταγάλανο ουρανό, υποδηλώνει την ανάταση, την κάθαρση της ψυχής μετά το διονυσιακό ξεφάντωμα της Αποκριάς. Η ελληνική λέξη, χαρταετός,  που χρησιμοποιούμε, σίγουρα πηγάζει από τον βασιλιά των πουλιών, τον αετό.
Έχουν γραφτεί απίστευτα ποιήματα, τραγούδια και μυθιστορήματα με θέμα τον χαρταετό. Ξεχωρίζω τα: 
«Ό,τι μπόρεσα ν’ αποχτήσω μια ζωή από πράξεις ορατές για όλους, επομένως να κερδίσω την ίδια διαφάνεια, το χρωστώ σ’ ένα είδος ειδικού θάρρους που μου ‘δωκεν η ποίηση: να γίνομαι άνεμος για τον χαρταετό και χαρταετός για τον άνεμο, ακόμα και όταν ουρανός δεν υπάρχει. Δεν παίζω με τα λόγια. Μιλώ για την κίνηση που ανακαλύπτει κανείς να σημειώνεται μέσα στη Στιγμή όταν καταφέρνει να την ανοίξει και να της δώσει διάρκεια».
«Ο Μικρός Ναυτίλος» Οδυσσέας Ελύτης
"Πέταξε τα όνειρά σου στο άπειρο σαν χαρταετό, και δεν ξέρεις τι θα φέρουν πίσω, μια καινούργια ζωή, έναν καινούργιο φίλο, μια καινούργια αγάπη ή μια καινούργια χώρα."
Anais Nin, 1903-1977
Γαλλίδα συγγραφέας
"Τα όνειρά μου είναι όλο περιστέρια, χαρταετούς και πολύχρωμα μπαλόνια..."
Fereydun Faryand
Όσο για μυθιστορήματα, το πιο όμορφο που γράφτηκε ποτέ για χαρταετούς είναι το "Χαρταετοί πάνω από την πόλη" Khaled Hosseini, το οποίο γυρίστηκε και ταινία (οπωσδήποτε διαβάστε πρώτα το βιβλίο)
Καθαρά Δευτέρα: Το έθιμο του χαρταετού και η ιστορία του
Καθαρά Δευτέρα:Μέρα αργίας και γιορτής, μέρα έναρξης της Σαρακοστής και μέρα που ο ουρανός σε όλη την Ελλάδα γεμίζει με τους όμορφους χαρταετούς.
Ο Χαρταετός έφτασε στην Ελλάδα πρώτα από τα λιμάνια Ανατολής, όπου ακόμη και σήμερα πιστεύουν ότι όσο ψηλότερα ανεβεί ο αετός τόσο πιο τυχεροί θα είναι και γι' αυτό σε κάποιες χώρες γίνονται διαγωνισμοί πετάγματος αετού. 
Η κατασκευή ενός χαρταετού σήμερα είναι σχετικά εύκολη υπόθεση. Απαιτείται βέβαια κοφτερό μυαλό από τον κατασκευαστή, επιδέξια χέρια και φυσικά φαντασία… Πολύ χρώμα… ελαφριά υλικά για να μπορέσει ο αετός να πετάξει στον ουρανό, και όσο μεγαλύτερη η ουρά του χαρταετού.. τόσο μεγαλύτερη η χαρά των παιδιών και "αμόλα καλούμπα".
Κάθε οικογένεια που σέβεται τον εαυτό της έχει ατελείωτες αποτυχημένες προσπάθειες πετάγματος χαρταετού! Δείτε μία από τις πιο πετυχημένες αποτυχημένες προσπάθειες της δικής μου οικογένειας, που παράλληλα μπορεί να θεωρηθεί και αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας.
Φωτογραφίες: Sophia Karagianni

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου