Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

ΑΡΙΣΤΟΛΟΧΙΑ ΣΤΟ ΖΗΠΑΡΙ (aristolochia hirta)

ΑΡΙΣΤΟΛΟΧΙΑ ΣΤΟ ΖΗΠΑΡΙ (aristolochia hirta)
Σε πολλά θεματικά λεξικά αναφέρεται ότι το βοτανικό όνομα Αριστολοχία προήλθε από τις ελληνικές λέξεις "άριστος", και λοχεία (τοκετός). Η λέξη αριστολοχία σημαίνει "άριστη γέννα" και αναφέρεται στη παραδοσιακή χρήση του φρέσκου χυμού του φυτού για την πρόκληση τοκετού. Στην Αγγλία, ήταν γνωστή σαν birthwort και χρησιμοποιήθηκε για τον ίδιο σκοπό.

Ενώ ήταν ο Διοσκουρίδης τον 1ο αιώνα μ.Χ., που πρώτος συνιστούσε το φυτό σαν βοήθημα στον τοκετό, η χρήση του για τα δεινά των γυναικών (στους γυναικείους πόνους) "ορίζεται" από τις αρχές του 5ου αιώνα π.Χ. Εκείνη την περίοδο, ο Ιπποκράτης το θεωρούσε χρήσιμο στη θεραπεία γυναικών που έπασχαν από έλκη ή πόνους στα πλευρά. Ο Θεόφραστος (372-286 π.Χ.) αναφέρει ότι το φυτό χρησιμοποιούνταν για να θεραπεύει ανωμαλίες της μήτρας, δαγκώματα ερπετών και πληγές στο κεφάλι. Ο Πλίνιος, σύγχρονος του Διοσκουρίδη, πίστευε ότι, αν λαμβάνονταν με βοδινό κρέας αμέσως μετά από τη σύλληψη, η Αριστολοχία θα επισφράγιζε τη βεβαιότητα της γέννησης ενός αρσενικού παιδιού. Σύμφωνα με τον Θεόφραστο, γερό μελίρρυτο κρασί, στο οποίο είχαν προστεθεί κομμάτια από τη ρίζα της Αριστολοχίας, προκαλούσε ύπνο.

Οι περισσότερες αναφορές στην Αριστολοχία είναι για τις θεραπευτικές της ιδιότητες, όμως σε πρόσφατες έρευνες που έγιναν σε Πανεπιστήμια-μεταξύ των οποίων και το Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης. όπου η Αριστολοχία χρησιμοποιείται ευρέως σε διάφορες παθήσεις, απεδείχθη ότι προκαλεί καρκίνο και ιδιαίτερα καρκίνο των νεφρών. Το άρθρο κλείνει με τη διαπίστωση ότι "Όπως φαίνεται, η σοφία των αρχαίων Ελλήνων δεν ήταν πάντα αλάνθαστη" (δείτε όλο το άρθρο εδώ:)
Εμείς το συναντήσαμε στο Ζηπάρι και εντυπωσιαστήκαμε πώς κάτι τόσο άσχημο μπορεί να έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Τελικά, η όψη του αλλά και η μυρωδιά του σε αποτρέπουν να πλησιάσεις. Πολλοί το θεωρούν σαρκοβόρο, χωρίς να είναι, επειδή τα έντομα έλκονται προς αυτό από τη μυρωδιά του που θυμίζει ψόφιο κρέας και παγιδεύονται σ' αυτόν τον τριχωτό "λαιμό" που κάποιοι τον παρομοιάζουν με την πίπα του Σέρλοκ Χολμς.
Πηγή:  http://www.valentine.gr/linkOfTheMonth_gr-april2007.php
http://www.cretanflora.com/aristolochia_cretica.html
Φωτογραφίες: Sophia Karagianni

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου