Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

ΤΟ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ ΤΩΝ ΑΔΕΡΦΩΝ ΧΑΤΖΑΝΤΩΝΗ (ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΗ), ΑΣΦΕΝΔΙΟΥ

ΤΟ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ ΤΩΝ ΑΔΕΡΦΩΝ ΧΑΤΖΑΝΤΩΝΗ (ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΗ), ΑΣΦΕΝΔΙΟΥ
Το 1918 περίπου λειτούργησε το ελαιοτριβείο των αδερφών Χατζαντώνη (Κωνσταντάκη).
Πολλά ελαιοτριβεία λειτούργησαν στην περιοχή του Ασφενδιού, γιατί το έδαφος του ορεινού Ασφενδιού είναι από τα εδάφη εκείνα που ευνοούν ιδιαίτερα την καλλιέργεια της ελιάς και την παραγωγή καλής ποιότητας ελιών και λαδιού.
Μυλόπετρες
Σώζεται σε πολύ καλή κατάσταση με τον πλήρη εξοπλισμό του με τους τρεις χώρους του, όπως τα περισσότερα παραδοσιακά ελαιοτριβεία. Στον ένα χώρο σώζεται ο μύλος, αποτελούμενος από δύο μυλόπετρες που κινούνταν γύρω από χοντρό μεταλλικό άξονα, ο οποίος συρόταν από άλογο ή μουλάρι. Εκεί γινόταν η σύνθλιψη του ελαιοκάρπου.
Ο Μύλος
Στον κεντρικό χώρο ήταν εγκατεστημένο το πιεστήριο, όπου γινόταν η συμπίεση των τουρβάδων (σπυρίδων), που περιείχαν τη ζύμη (ελαιοπολτό) και έβγαινε το λάδι με τη μούργα. Το υγρό μείγμα συγκεντρωνόταν σε σταθερή μεταλλική σκάφη με δυο χωρίσματα και ο μηχανικός με ειδικό δοχείο διαχώριζε το λάδι από το μελάνι.
Το πιεστήριο
 Ο τρίτος χώρος χρησίμευε ως αποθήκη για την πυρήνα, την οποία ο ιδιοκτήτης του ελαιοτριβείου διέθετε σε βιοτέχνες για την παραγωγή σαπουνιού, λιπάσματος και άλλων προϊόντων.
Πηγή, Περισσότερες πληροφορίες: Το Ασφενδιού της Κω, Μανόλη Σ. Κιαπόκα
Φωτογραφίες: Sophia Karagianni

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου