ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΣΤΟ ΥΨΩΜΑ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΛΙΜΑΝΟΥ, ΚΕΦΑΛΟΣ
Πρώτη φορά είδα αυτό το Παράκτιο Σπήλαιο της Κεφάλου σε φωτογραφία του Γεωδίφη στο Panoramio, τραβηγμένη από τη θάλασσα. Δεδομένου ότι υπήρχε η σήμανση στο χάρτη, γνώριζα ότι η σπηλιά αυτή βρίσκεται κάπου στη μέση ανάμεσα στο Λιμνιώνα και την παραλία τσέπης Βύτσικο, εκεί που ο Μίας ποταμός εκβάλλει στη θάλασσα.
Οργανώσαμε, λοιπόν, μια πεζοπορία από το Λιμνιώνα, το μικρό γραφικό λιμανάκι της Κεφάλου προς το Μία ποταμό, με στόχο να εντοπίσουμε αυτό το παράκτιο σπήλαιο στο ύψωμα του Μικρολίμανου. Πραγματικά το εντοπίσαμε τυχαία, καθώς από πάνω δεν φαίνεται σχεδόν καθόλου, και χρειάστηκε να κατέβουμε χαμηλά στην άκρη του βράχου για να διαπιστώσουμε ότι πρόκειται για σπηλιά.
Η πρώτη εικόνα που αντικρύζεις κατεβαίνοντας στη σπηλιά είναι ένα τεράστιο φυσικό τόξο που δημιουργεί μια εντυπωσιακή βραχοκαμάρα που επιτρέπει στη θάλασσα να μπαίνει μέσα στη σπηλιά. Σ' εκείνο το σημείο διαπιστώνεις ότι υπάρχει σπηλιά αλλά και πρόσβαση σ'αυτήν.
Το δεύτερο στοιχείο που προσέχεις μετά την αψίδα είναι το χρώμα του νερού, το οποίο είναι πολύ έντονα βυσσινί. Το τοπωνύμιο που αναφέρεται ως Βίτσικον από το Σκανδαλίδη, πρώτη φορά σημειώθηκε από τον Ιάκωβο Ζαρράφτη ως Βύτσικον, που πιστεύω πως είναι και η σωστή γραφή.
Σημειώνει, λοιπόν, ο Ιωάννης Ζαρράφτης: "γωνιώδης μικρός μυχός ονομαζόμενος Βύτσικον ίσως δια το βύσσινον χρώμα της γης εκεί.. όπου εκβάλλει ο χειμαρρος Μείας".
Το χρώμα των βράχων, σε συνδυασμό με κάποιου είδους βλάστηση που αναπτύσσεται λόγω της στασιμότητας του νερού στο σημείο της σπηλιάς, δημιουργεί το έντονο βυσσινί χρώμα και άρα το τοπωνύμιο Βύτσικο αποδίδεται στην ευρύτερη περιοχή παραλιακά από το ύψωμα του Μικρολίμανου ως την παραλία τσέπης στην οποία εκβάλλει ο Μίας ποταμός.
Όσο για το όνομα "Μικρολίμανο" που δίνει ο Γεωδίφης, μάλλον παραφράζει το Ζαρράφτη. Ο Ζαρράφτης ονομάζει όλους τους ορμίσκους της περιοχής"Λιμανάκι". Πιθανολογώ ότι αυτός ο ορμίσκος είναι ο μικρότερος, εξ'ού και "Μικρολίμανο".
το σπήλαιο από ψηλά |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου