Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

ΣΤΑΧΤΟΤΣΙΚΝΙΑΣ, Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΕΡΩΔΙΟΣ

ΣΤΑΧΤΟΤΣΙΚΝΙΑΣ, Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΕΡΩΔΙΟΣ
Τελικά, είναι πολύ ενδιαφέρουσα η παρατήρηση πουλιών! Γνωρίζοντας δε, πως στην Αλυκή μόνο, έχουν καταγραφεί 216 είδη πουλιών, εμένα προσωπικά με κάνει να θέλω να πάω να τα καταγράψω και να τα φωτογραφήσω όλα. Επίσης, η διαδικασία της αναγνώρισης και της ταυτοποίησης του είδους είναι πολύ ενδιαφέρουσα για όσους από εμάς δεν γνωρίζουμε τα είδη που βλέπουμε. Σε μία από τις βόλτες μας στην Αλυκή, εντοπίσαμε τον πιο μεγάλο και πιο διαδεδομένο από τους ερωδιούς, αλλά όχι πολύ συνηθισμένο για τα δεδομένα της Κω, τον σταχτοτσικνιά (Ardea cinerea).. Παίξαμε για λίγη ώρα κρυφτούλι κ ίσα που πρόλαβα να απαθανατίσω το ζευγαράκι που πέταξε γρήγορα μακριά μόλις μας άκουσε να πλησιάζουμε.
Είναι ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη με 90 εκ. ύψος περίπου.Ο σταχτοτσικνιάς ξεχωρίζει από το σταχτί πάνω μέρος του, λευκωπό από κάτω και το χαρακτηριστικό λοφίο του. Το ράμφος του είναι κίτρινο και μακρύ, την περίοδο της αναπαραγωγής γίνεται κοκκινωπό. Διαλέγει λίμνες, ποτάμια με άφθονή βλάστηση και καραδοκεί πολύ ώρα ακίνητος μέσα ή κοντά στο νερό μέχρι να εμφανιστεί η λεία του. Στη λεία του συγκαταλέγονται συνήθως ψάρια, σαύρες, βατράχια, σκουλήκια, σαλιγκάρια αλλά και ποντίκια. Στήνει την φωλιά του πάνω σε δένδρα ή μέσα στις καλαμιές κατά αναπαραγωγικές αποικίες. Γεννάει τον Μάρτιο – Απρίλιο 4-5 ανοιχτόχρωμα γαλάζια αυγά και το κλώσσημα διαρκεί 25-26 ημέρες. Οι νεοσσοί πετούν μόλις συμπληρώσουν 50 ημέρες ζωής. Σήμερα τον συναντάμε κατά την μεταναστευτική περίοδο και ορισμένα άτομα διαχειμάζουν . 
Στην ίδια οικογένεια ανήκουν οι Νυχτοκόρακες (Nycticorax nycticorax), οι Λευκοτσικνιάδες (Egretta garzetta), επίσης καταγεγραμμένοι κατά την παρουσία τους στην Κω.
Σχετική επίσης, ανάρτηση για τα φοινικόπτερα αλλά και τα καταγεγραμμένα είδη πουλιών της Αλυκής: ΣΤΗΝ ΑΛΥΚΗ ΜΕ ΤΑ ΦΛΑΜΙΝΓΚΟ
Πηγή: http://www.edessacity.gr/tourism/pella/wetland/ed801-2-birds6_el.htm

φωτογραφίες: Sophia Karagianni

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου