Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016

ΑΚΡΩΤΗΡΙ ΚΡΙΚΕΛΟΣ, ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΥ

ΑΚΡΩΤΗΡΙ ΚΡΙΚΕΛΟΣ, ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΥ
Η Κρίκελος, και όχι ο Κρίκελος, είναι το ακρωτήρι που βρίσκεται στο νοτιότερο (ΝΔ) άκρο της Κεφάλου, αλλά και του νησιού γενικότερα. Την ονομασία πήρε, σύμφωνα με τους ντόπιους από το κυκλικό άνοιγμα του εκεί βράχου που μοιάζει με κρικέλι, κατά τον δε Ζαρράφτη ¨επειδή τα κοπιδοφόρα κύματα του ποντομέδοντος Ποσειδώνος ανέκαθεν θα ελάκκιζαν τας πέτρας τους."
από την πρόσφατη πεζοπορία μας στην Κρίκελο
Στην Κω, πάντως, κρικέλλα (η) ονομάζουν το μεγάλο ξύλινο κρίκο που περνούν στον ξύλινο πάσσαλο τ'αλωνιού πάνω στον οποίο δένονται τα ζώα που αλωνίζουν
Ξεκινώντας
Ξεκινάμε τη διαδρομή για τη "μύτη" της Κρικέλου από τον Άγιο Μάμα, ακολουθώντας, μετά το χωριό της Κεφάλου, το δρόμο για Άη Γιάννη. Στον Άη Γιάννη υπάρχει διασταύρωση αριστερά για Kavo Paradiso και Άγιο Μάμα με χωματόδρομο, που όμως είναι κατάλληλος και για Ι.Χ. Αραιά και που, μετά από κακοκαιρία, χαλάει σε κάποια σημεία, αλλά σε γενικές γραμμές ο δρόμος δεν είναι κακός. Από το σημείο που αρχίζει ο χωματόδρομος, υπολογίστε καμιά 15αριά χλμ που θα σας φανούν πολύ περισσότερα.
Η διαδρομή
Οι δυσκολίες της διαδρομής είναι πολύ συγκεκριμένες. Δεν υπάρχει μονοπάτι. Έντονη βλάστηση, αγκάθια, πρίνοι, πευκοβελόνες που γλιστράνε, κι αν τύχετε και σε μέρα με αέρα, δύσκολα τα πράγματα. Highlights: Η αίσθηση να είσαι στη νοτιότερη "μύτη" του νησιού σε συνδυασμό με την υπέροχη θέα, τους μοναδικούς βραχώδεις σχηματισμούς και την αδρεναλίνη που προκύπτει από τα "ανεμοδαρμένα ύψη" καθιστούν την εμπειρία μοναδική.
Η θέα
Μαγική θέα από την αρχή ως το τέλος, Νησιά, παραλίες, απέραντο γαλάζιο και αν είστε τυχεροί όπως εμείς, με άπνοια θα δείτε και δελφίνια.
Επικινδυνότητα
Η μοναδική περίπτωση που η κατηφόρα είναι πιο δύσκολη από την ανηφόρα. Πολύ κοντά στο γκρεμνό σε σημεία, βράχια απόκρημνα αλλά και σαθρά, πευκοβελόνες που γλιστράνε, αγκάθια και θάμνοι που τρυπάνε. Μην το επιχειρήσετε μόνοι σας, κι αν το επιχειρήσετε με παρέα, φορέστε καλά παπούτσια και να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε όλη τη διαδρομή.
Simulacrum-a
Για κάποιο λόγο όλα τα βράχια στην περιοχή της Κρικέλου έχουν υποστεί μια ιδιαίτερη διάβρωση, προκαλώντας τρύπες, ραβδώσεις και διάφορους περίεργους σχηματισμούς και χρωματισμούς. Το αποτέλεσμα είναι πολλά από αυτά τα βράχια να θυμίζουν πρόσωπα και σώματα ανθρώπων και ζώων.
Διάβρωση, πετρώματα, τρύπες
Ιδιαίτερα περίτεχνα σχέδια έχει σκαλίσει η φύση στο ακρωτήρι της Κρικέλου δημιουργώντας έτσι φυσικές κορνίζες και υπέροχα κάδρα.
Ο Δημήτρης Αντωνούρης, ο πρώτος που μας οδήγησε στην απόκρημνη Κρίκελο
Σπηλιές
Στην κορυφή
απάτητη κορφή
κατακτημένη
Από θαλάσσης
Ο εύκολος τρόπος να προσεγγίσει κανείς το ακρωτήρι της Κρικέλου είναι από θαλάσσης. Το καλοκαίρι οργανώνονται βόλτες με καραβάκια για μπάρμπεκιου και ηλιοβασίλεμα από το Καμάρι της Κεφάλου. Αναζητήστε τον καπετάνιο Γιάννη Μαστόρο και θα πάει εσάς και την παρέα σας με το Kamari Boats.
Ηλιοβασίλεμα στην Κρίκελο
Σχετικές αναρτήσεις: Άγιος Μάμας, Kavo ParadisoΗλιοβασίλεμα στην Κρίκελο, Simulacrum-Φυσικά ομοιώματα σε βράχους
Πηγή: Νικολάου Αθ. Ζάρακα-Τοπωνύμια της Νήσου Κω (Κωακά, τόμοι Α+Β')
Μιχάλη Ευστ. Σκανδαλίδη-Τοπωνυμικά και Ονοματικά της Νήσου Κω
Κείμενο, φωτογραφίες: Sophia Karagianni

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου