Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016

ΕΝΑ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΓΕΦΥΡΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΜΑΡΑ, ΜΑΣΤΙΧΑΡΙ

ΕΝΑ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΓΕΦΥΡΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΜΑΡΑ, ΜΑΣΤΙΧΑΡΙ
Στην περιοχή Καμάρα, πεδινή τοποθεσία δυτικά του συνοικισμού Μαστιχάρι, βρίσκεται το ιδιαίτερο αυτό γεφύρι. Η ονομασία προέρχεται από το εκεί γεφύρι, το οποίο, κατά την παράδοση, για να τελειώσει, έχτισε μέσα ο πρωτομάστορας τη γυναίκα του. Λέγεται επίσης, ότι εκεί υπάρχουν φαντάσματα, κι ότι παλαιότερα άναβαν κάθε βράδυ καντήλι.
Μας οδήγησε εκεί πρώτη φορά ο Ιωάννης Γκίκας, κι ενώ μπορέσαμε να το δούμε από ψηλά, καθώς είναι χωμένο σε μια χαράδρα, δεν στάθηκε δυνατόν να κατέβουμε να το δούμε από κοντά. Πριν λίγο καιρό, δέχτηκα ένα τηλεφώνημα από τον Κυριάκο Παππούλη, ο οποίος έχει καταλάβει πια τον ενθουσιασμό μας για τις κρυφές ομορφιές της Κω και με ενημέρωσε ότι κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση στο γεφύρι και πήγαμε να το δούμε.
Την πρώτη φορά που καταφέραμε να δούμε το γεφύρι από ψηλά, το 2013 ήταν σαφώς σε καλύτερη κατάσταση
Το πρώτο και βασικότερο συμπέρασμα στο οποίο φτάσαμε όλοι μας είναι ότι το γεφύρι αυτό κινδυνεύει άμεσα. Αν δεν γίνει κάποια διορθωτική παρέμβαση, πιθανά στην επόμενη έντονη κακοκαιρία θα καταρρεύσει.
Ο Κυριάκος επισκέφτηκε το σημείο και με τον κ. Μαστορόπουλο, Αρχαιολόγο, συγγραφέα του βιβλίου "Αντιμάχεια Κώα", ο οποίος μίλησε για μεγάλης ιστορικής αξίας μνημείο, καθώς διέκρινε στοιχεία δύο διαφορετικών εποχών. Ανέφερε, χαρακτηριστικά, ότι το πετρόχτιστο αυτό γεφύρι φέρει λιθοδομή ελληνιστικής αλλά και ρωμαϊκής περιόδου.
ο Κυριάκος μας οδηγεί κάτω από το γεφύρι και μας εξηγεί τη σημασία του και τον κίνδυνο στον οποίο βρίσκεται 
Δεν ξέρω αν θα μπορούσε αυτό το τοξωτό γεφύρι να συνδεθεί ίσως με κάποιο νερόμυλο ή άλλη χρήση νερού καθώς υπάρχει άφθονο νερό στην περιοχή. Το σίγουρο είναι πως η περιοχή κάτω από το γεφύρι έχει γίνει σκουπιδότοπος, καθώς πολλοί ρίχνουν εκεί τα μπάζα τους και τα νεροφαγώματα καθιστούν το μέλλον του γεφυριού αβέβαιο αν δεν επέμβει κάποιος άμεσα.
η περιοχή Καμάρα κοντά στο σημείο που βρίσκεται το γεφύρι
Μακάρι κάποιοι ειδικοί να αποφανθούν για την ιστορική σημασία του γεφυριού και αν γίνεται να προληφθεί η περαιτέρω διάβρωσή του και η αναπόφευκτη κατάρρευσή του.

Πηγή: Νικολάου Αθ. Ζάρακα-Τοπωνύμια της Νήσου Κω (Κωακά, τόμοι Α+Β', σελίδα 121)
Κείμενο, φωτογραφίες: Sophia Karagianni

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου