Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2015

ΑΓΙΟΣ ΜΑΜΑΣ, ΚΕΦΑΛΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΑΜΑΣ, ΚΕΦΑΛΟΣ
Στο νοτιότερο άκρο της Κεφάλου, στο πιο απομακρυσμένο σημείο του νησιού της Κω, στην Κρίκελο, βρίσκεται το εξωκκλήσι του Αγίου Μάμα (το σωστό είναι του Αγίου Μάμαντα, αλλά έτσι συνηθίζεται να λέγεται) που γιορτάζει στις 2 Σεπτεμβρίου. Ανήκει στην Ενορία των Εισοδίων της Θεοτόκου της Κεφάλου.
Χτισμένο κυριολεκτικά δίπλα στο γκρεμό, το ξωκκλήσι του Αγίου Μάμα χτίστηκε πριν περίπου 20 χρόνια. Δίπλα ακριβώς στο νέο αυτό ναό διασώζονται τα ερείπια του παλαιού ναού του Αγίου και το καμπαναριό.Βέβαια, έχω δει να αναφέρονται σ'αυτά τα ερείπια ως η Βασιλική του Αγίου Μάμα.
Σύμφωνα με τον Καρπαθιου ο Άγιος Μάμ(μ)ας χτίστηκε από τον Ιερέα Σεβαστό Μαλλιαρό με τη συνεργασία του επίσης Ιερέα γιου του Εμμανουήλ. Κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο πόλεμο οι Ιταλοί στρατιώτες το γκρέμισαν το ξωκκλήσι. 
Η πρόσβαση στο ξωκκλήσι είναι αρκετά δύσκολη μιας και βρίσκεται στο πιο ψηλό σημείο, ανατολικά της Λάθρας, μέσα από αρκετά χιλιόμετρα χωματόδρομου. Καλύτερα να πάτε με τζιπ, αλλά τα καταφέρνουν και τα καλά "εκπαιδευμένα" Ι.Χ. Η εκδρομούλα αυτή για τον Άγιο Μάμα συνδυάζεται όμορφα με το Kavo Paradiso, μιας και δεν απέχουν πολύ μεταξύ τους.
Ο Άγιος Μάμας είναι ο νεότερος άγιος, προστάτης των ζώων,ο οποίος μαρτύρησε σε ηλικία 15 ετών.Η χάρη του Θεού ενδυνάμωνε τον Άγιο ώστε να ημερώνει τα άγρια θηρία και να υπομένει τα απίστευτα μαρτύρια στα οποία τον υπέβαλαν οι ειδωλολάτρες. Για το όνομά του εικάζεται ότι προέρχεται από τις συλλαβές μα-μα που έλεγε κατά την προσπάθειά του να επικοινωνήσει με τη θετή του μητέρα, καθώς οι γονείς του είχαν κοιμηθεί στη φυλακή. Σε αυτή μάλιστα γεννήθηκε ο Άγιος Μάμας, ο οποίος από βρέφος γνώρισε διώξεις και μαρτύρια για το Χριστό.
Η θέα από το εκκλησάκι είναι απλά συγκλονιστική με περίπου 300 μοίρες ακτογραμμής αλλά και πολλά νησάκια με πιο εντυπωσιακό το Γυαλί που λάμπει.Το σημείο που βρίσκεται η εκκλησία είναι πάντα εκτεθειμένο στους αέρηδες.
Αλλά και η θέα προς το εκκλησάκι είναι πάντα εντυπωσιακή, είτε πηγαίνεις προς την Κρίκελο με τα πόδια..
είτε το βλέπεις από θαλάσσης πηγαίνοντας προς το ακρωτήρι της Κρικέλου...
είτε από την κορυφή του Κεριού που βρίσκεται ακριβώς απέναντι..
Πηγή: "Εκκλησία Κω Δωδεκανήσου"-Τόμος Πρώτος, βιβλίον Δεύτερον, Αθήνα 1969-Εμμανουήλ Ι. Καρπάθιου (Μητροπολίτου Μεσημβρίας της επί Ευξείνω)
Βιντεάκια για τον Άγιο Μάμα: https://www.youtube.com/watch?v=AL9W0BD4FJA
https://www.youtube.com/watch?v=OUJ2qStxoaM
Φωτογραφίες: Sophia Karagianni

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου