Τρίτη 21 Απριλίου 2015

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ο ΜΑΚΡΥΣ Ή Ο ΜΑΚΡΗΣ

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ο ΜΑΚΡΥΣ Ή Ο ΜΑΚΡΗΣ
...Στον Άι-Γιώργη το Μακρύ στήνει χορό ο μαΐστρος
κι ανακατεύει το χορό συχνά η τραμουντάνα.
Θολώνει ο ορίζοντας πέρα απ' το Μαστιχάρι
κι η Κάλυμνος κι η Ψέριμος μόλις που ξεχωρίζουν.....
Η εκκλησία βρίσκεται στην περιοχή Μελισσότοπος (Τροσούλοι) στην Αντιμάχεια, στα όρια της Καρδάμαινας. Παλιά το μοναστήρι αυτό ανήκε στην Αντιμάχεια αλλά παραχωρήθηκε στην Καρδάμαινα με ανταλλαγή της Αγίας Παρασκευής του Κάστρου γιατί οι Αντιμαχείτες είχαν Άη Γιώργη ενώ οι Καρδαμιώτες δεν είχαν. Ανήκει στην Ενορία Γενεσίου της Θεοτόκου της Καρδάμαινας.
Διίστανται οι απόψεις γιατί ονομάστηκε Μακρύ(ή)ς. Η μία άποψη λέει ότι το σωστό είναι "Μακρύς", γιατί είναι ίσως ο πιο απομακρυσμένος από τους άλλους ναούς του Αγίου Γεωργίου, ή γιατί βρίσκεται μακριά από το κέντρο της Καρδάμαινας. Βρίσκεται στο ΝΔ άκρο της περιφέρειας Αντιμάχειας.
Η άλλη άποψη λέει ότι ότι κάποιος Μακρής ήταν ο ιδιοκτήτης του και άρα πήρε το όνομα του κτήτορά του.
Επειδή, όμως, αν ρωτηθούν οι Καρδαμιώτες γιατί πήρε το όνομά του ο Άγιος, η απάντηση που δίνουν είναι: "Επειδή είναι μακριά", επικράτησε η γραφή "Μακρύς", δηλαδή μακρινός.
Λέγεται και Πίσι=λαγκαδιά και ο ποταμός Κυπάρισσος, όπου και ο ομώνυμος ναός. Εκεί υπάρχουν ερείπια του αρχαίου ναού του Πισίου Απόλλωνος.
Ο ναός πρέπει να χτίστηκε το 1870, όπως μαρτυρεί το τέμπλο του.
Είναι μονόχωρος, καμαροσκεπής, ασπρισμένος ναός με ημικυλινδρική ασπίδα, σε επαφή με την οποία βρίσκεται ένα πελώριο πιθάρι, χωσμένο και κτισμένο στο έδαφος για τη συλλογή νερού ομβρίων, χρήσιμου για το ασβέστωμα.
Οι εξωτερικές πλευρές του ναού ενισχύονται με ισχυρή σκάρπα. Δεξιά του ιερού ναού υπήρχαν και κελλιά, που χαλάστηκαν στο σεισμό του 1926. Πιθανόν, να γκρεμίστηκε και ο ναός και να ξαναχτίστηκε, το τέμπλο, όμως, παραμένει το ίδιο.
Όταν το μοναστήρι αυτό ήρθε στην κυριότητα της Καρδάμαινας, καλόγερος ήταν εκεί ο Κυριάκος Ντινώρης, πατέρας του Γιάννη Ντινώρη και της Κατερίνας που την είχε παντρευτεί ο Γιώργης Μακρής και ο οποίος θάφτηκε εκεί.

Το ξωκκλήσι γνώρισε μεγάλες δόξες κάποτε. Λέγεται ότι στο πανηγύρι του, στις 23 Απριλίου, τόσοι ήταν οι πιστοί που συνέρρεαν, που προσφέρονταν πάνω από 300 άρτοι και 700 πρόσφορα.Επίσης, γινόταν αγρυπνία και "Τράπεζα" μεγάλη πανηγυρική..
Πολύ κοντά στην εκκλησία του Άη Γιώργη του Μακρύ υπάρχει και ομώνυμο πετρόχτιστο πηγάδι, άγνωστης ηλικίας, αλλά σίγουρα πάρα πολύ παλιό.
Πηγή:«Οι εκκλησίες της Καρδάμαινας» π. Ιωάννη Περαντωνάκη Ιεροδιδάσκαλου
"Εκκλησία Κω Δωδεκανήσου"-Τόμος Πρώτος, βιβλίον Δεύτερον, Αθήνα 1969-Εμμανουήλ Ι. Καρπάθιου (Μητροπολίτου Μεσημβρίας της επί Ευξείνω)
Νικολάου Αθ. Ζάρακα-Τοπωνύμια της Νήσου Κω (Κωακά, τόμοι Α+Β' σ.135)
Φωτογραφίες: Sophia Karagianni

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου