Σάββατο 25 Απριλίου 2015

Ο ΛΕΥΚΟΤΣΙΚΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΛΥΚΗ ΤΗΣ ΚΩ

Ο ΛΕΥΚΟΤΣΙΚΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΛΥΚΗ ΤΗΣ ΚΩ
Μετά από τα Φλαμίνγκος (Phoenicopterus ruber),με τα οποία ασχολήθηκα σε παλαιότερη ανάρτηση (ΣΤΗΝ ΑΛΥΚΗ ΜΕ ΤΑ ΦΛΑΜΙΝΓΚΟ), σειρά έχει ο πανέμορφος άσπρος, όπως υποδηλώνει και η ονομασία του, λευκοτσικνιάς.
Η αλήθεια είναι ότι η Αλυκή έχει συνδεθεί περισσότερο με τα φλαμίνγκος, τα οποία δεσπόζουν στη λίμνη και λιγότερο με όλα τα υπόλοιπα 215 τουλάχιστον διαφορετικά είδη πτηνών που έχουν καταγραφεί στην Αλυκή της Κω.
Πρόκειται για έναν από τους πιο γνωστούς Ερωδιούς. Αποδημητικό κυρίως πουλί, που περνάει από την Ελλάδα κατά την μετανάστευσή του από την Βόρεια Ευρώπη προς την Αφρική και αντίστροφα. Αρκετά όμως ζευγάρια ζουν όλο το χρόνο και φωλιάζουν στη χώρα μας. Η Κως είναι ένας από τους προορισμούς που επιλέγουν τα τελευταία χρόνια.
Η επιστημονική του ονομασία είναι Egretta garzetta και ξεχωρίζει από τα μαύρα πόδια του με τα κίτρινα δάχτυλα και το μαύρο μακρύ, λεπτό ράμφος του. Την άνοιξη τα δάχτυλα των ποδιών του γίνονται ακόμη πιο κίτρινα. Κατά την εποχή του ζευγαρώματος και της αναπαραγωγής το πουλί φοράει το πιο εντυπωσιακό στολίδι του που είναι ένα μακρύ λεπτό λοφίο που κρέμεται προς τα κάτω, ενώ το σύνολο ολοκληρώνεται με τα φτερά από τους ώμους του, που μακραίνουν και σχηματίζουν ένα κρεμαστό ανάλαφρο μανδύα.
Μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πληροφορία για τους λευκοτσικνιάδες είναι ότι η σημαντικότερη απειλή στο παρελθόν που, πιθανότατα σήμερα δεν υφίσταται, ήταν το εντατικό κυνήγι για τα περίφημα διακοσμητικά του φτερά, τις εγκρέτες ή αιγκρέτες, που διακοσμούσαν τα μαλλιά και τα καπέλα των «ευυπόληπτων κυριών», κατά τους δύο προηγούμενους αιώνες. Επίσης, τα φτερά του λευκοτσικνιά, είχαν μεγάλη εμπορική αξία ως στολίδια σε τελετουργικές στολές της Ανατολής, ενώ χρησιμοποιήθηκαν και στα τουρμπάνια των Τούρκων αξιωματούχων κατά την Οθωμανική περίοδο.
Κάθε πουλί, έδινε μέχρι και 7 γραμμάρια φτερών. Οι εγκρέτες υπήρξαν, κάποτε, πιο πολύτιμες από τον χρυσό. Στην μαύρη αγορά της Ευρώπης τα 28 γρ. (περίπου το πτέρωμα 4 πτηνών) κόστιζαν 15 λίρες, περίπου 875 λίρες σε τιμές του 2000.
Καθεστώς προστασίας:
Ι. Συμπεριλαμβάνεται στα είδη του Παραρτήματος Ι της Κοινοτικής Οδηγίας 79/409 του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διατήρηση των άγριων πουλιών.
ΙΙ. Συμπεριλαμβάνεται στα είδη του Παραρτήματος ΙΙ της Σύμβασης της Βέρνης για τη διατήρηση της ευρωπαϊκής άγριας ζωής και των φυσικών βιοτόπων.

Τους συναντήσαμε Οκτώβρη μήνα στη Λίμνη της Αλυκής, μόνους ή σε μικρές ομάδες με το μη-αναπαραγωγικό πτέρωμα (χωρίς το λοφίο) και παρέα με φλαμίνγκος και άλλα μεταναστευτικά πτηνά.
Τους συναντήσαμε και Μάη μήνα, στους γλυκόβαλτους, νότια της Αλυκής, σε μεγάλες ομάδες, παρέα με χαλκόκοτες (Plegadis falcinellus) και με το χαρακτηριστικό λοφίο τους που σημαίνει περίοδο αναπαραγωγής.
Πηγή: http://www.poulia.info/2011/04/blog-post_5756.html
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9B%CE%B5%CF%85%CE%BA%CE%BF%CF%84%CF%83%CE%B9%CE%BA%CE%BD%CE%B9%CE%AC%CF%82
Κείμενο, φωτογραφίες:  Sophia Karagianni

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου