Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2017

ΚΑΣΤΡΙ

ΚΑΣΤΡΙ
Μακράν το πιο πολυφωτογραφημένο σημείο του νησιού της Κω είναι η νησίδα Καστρί, στον κόλπο της Κεφάλου, απέναντι από την παραλία και την Παλαιοχριστιανική Βασιλική του Αγίου Στεφάνου.
Το νησάκι Καστρί, που σε κάποιους χάρτες ονομάζεται και Παλαιόκαστρο, πήρε το όνομά του για ευνόητους λόγους, όπως φαίνεται και από τα απομεινάρια κάποιας οχύρωσης που διακρίνονται διάσπαρτα στη νησίδα. Πρόκειται για Μεσαιωνικά ερείπια που μαζί με το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου αποτελούν τα στολίδια ενός, κατά τα άλλα, απλού βράχου. Βρίσκεται 90 μέτρα από την παραλία Άγιος Στέφανος.
Λόγω της μικρής απόστασης από την ακτή, η πρόσβαση είναι εφικτή με διάφορους τρόπους από τα ενοικιαζόμενα water sports, όπως για παράδειγμα με κάποιο ποδήλατο θαλάσσης αλλά και κολυμπώντας (ακόμη και για έναν αρχάριο κολυμβητή είναι λιγότερο από ένα τέταρτο κολύμπι).
Το ποδήλατο θαλάσσης δίνει την ευκαιρία να κάνεις το γύρο του νησιού και να παρατηρήσεις τις γεωλογικές του ιδιαιτερότητες, όμορφες σπηλιές, κι αν είσαι τυχερός θα δεις και κορμοράνους.
κορμοράνος στο Καστρί

Αν φτάσεις με ποδήλατο θαλάσσης ή με κάποιο σκάφος υπάρχει μια μικρή προβλήτα που μπορείς να δέσεις.
ο καπετάνιος Γιάννης Μαστόρος μας περιμένει στην προβλήτα
Μόλις φτάσεις στο νησί από τη μικρή προβλήτα πρέπει ν΄ανέβεις τα σκαλιστά στο βράχο σκαλάκια που θα σε οδηγήσουν στο γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου που δεσπόζει στο νησάκι και στις φωτογραφήσεις του.

Το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, προστάτη των ναυτικών, είναι από τα πιο δημοφιλή, αν όχι το πιο δημοφιλές, στην Κω και τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι γάμοι και οι βαφτίσεις που τελούνται εδώ. Οι καλεσμένοι μεταφέρονται στο νησάκι με σκάφη από το Καμάρι (το λιμάνι της Κεφάλου).
Στο "Εκκλησία Κω Δωδεκανήσου" αναφέρεται από τον Εμμανουήλ Ι. Καρπάθιου (Μητροπολίτης Μεσημβρίας της επί Ευξείνω), το 1969, ως ιδιοκτήτης ο Σκευοφύλαξ Αντώνιος Δρούλλιας. 

Το νησί Καστρί, τον τελευταίο καιρό, έχει δύο νέους μόνιμους κατοίκους. Πρόκειται για δύο παγώνια που ομορφαίνουν το νησί και το εκκλησάκι του.
Το χρονικό διάστημα πριν από 10.000-7.000 χρόνια το νησάκι δεν υπήρχε καν αφού ήταν τμήμα μιας μεγαλύτερης στεριάς, με ακτογραμμή που βρισκόταν περίπου 30- 20 μέτρα πιο βαθιά από την σημερινή. Όμως το λιώσιμο των πάγων και η αύξηση της στάθμης της θάλασσας που συντελούνταν είχαν ως αποτέλεσμα η τότε ακτογραμμή να μετατοπισθεί πιο εσωτερικά (περίπου 900 μέτρα)προς την σημερινή ακτή. Η κίνηση της ακτογραμμής ήταν καθοριστική για να αποκτήσει το Καστρί την σημερινή του μορφή. 
Σε αυτό το τόσο μοναδικό νησάκι σήμερα παρατηρεί κανείς πετρώματα από δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους. Το ανατολικό τμήμα του αποτελείται από ηφαιστειακά πετρώματα(ιγκνιμβρίτης) ηλικίας 11.000.000 ετών που προέρχονται από τις ηφαιστειακές εκρήξεις που γίνονταν τότε στην ανατολική Κω και στην μικρασιατική ξηρά. Η βραχώδης περιοχή του Αγ. Στεφάνου όπως και οι κοντινές βραχονησίδες επίσης αποτελούνται από το ίδιο υλικό. 
Το δυτικό μέρος είναι παλαιότερο σε ηλικία αφού είναι 140.000.000 χρόνων και αποτελείται από ασβεστόλιθους που δημιουργήθηκαν σε μια υποθαλάσσια οροσειρά η οποία υπήρχε τότε στο Αιγαίο και λεγόταν «ύβωμα Γαβρόβου» και σήμερα πια δεν υπάρχει.
Αν πας στο Καστρί κολυμπώντας βγαίνεις σε μιαν υπέροχη παραλία και ανεβαίνεις σε τα σκοινιά (αριστερά) ή με τη σκάλα (δεξιά) στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου. Το πρώτο πράγμα που είθισται να κάνει όποιος βγαίνει στο νησάκι είναι να χτυπάει την καμπάνα.
Η θέα προς το Καστρί, όπου κι αν είσαι στην Κέφαλο, είναι μοναδική είτε από το χωριό της Κεφάλου είτε από το Ζηνί.
το Καστρί μέσα από τις σπηλιές της Κεφάλου
Μέρα ή νύχτα, από μακριά ή κοντά, κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, η νησίδα Καστρί αποτελεί ορόσημο και σημείο αναφοράς για όλους τους Κώους αλλά και τους επισκέπτες μας. Ό,τι μπορεί να φωτογραφηθεί φωτογραφίζεται με φόντο το Καστρί.
από τη σειρά φωτογραφιών μου με θέμα "Υπογραμμίζοντας την ομορφιά"
Παλαιοχριστιανική Βασιλική του Αγίου Στεφάνου
ο αρχισυντάκτης του National Geographic Romania, Catalin Gruia, θαυμάζει το Καστρί
Χαρακτηριστικό ήταν το πέρασμα της θαλαμηγού Eclipse του Roman Abramovich, 170 μέτρων που συγκρινόμενη με το Καστρί έμοιαζε ισομεγέθης.
Αφήνοντας το νησάκι πίσω μας, σημειώνω ότι δυσκολεύτηκα πολύ να περιορίσω τις φωτογραφίες μου στις 100 γιατί σε κάθε μια έβρισκα κάτι που δεν έβρισκα σε κάποια άλλη. 
Πηγή:http://www.geodifhs.com/kappaomegaiotaalpha/27
Κείμενο, Φωτογραφίες: Sophia Karagianni

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου