Τρίτη 18 Αυγούστου 2015

ΤΟ ΤΖΑΜΙ DEFTERDAR ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

ΤΟ ΤΖΑΜΙ DEFTERDAR ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ
το τζαμί Defterdar (λήψη από την ταράτσα της Αίγλης)
ΤΟ ΤΖΑΜΙ ΝΤΕΦΤΕΝΤΑΡ,  στην πλατεία Ελευθερίας, είναι από τα πιο κλασικά και χαρακτηριστικά δείγματα ισλαμικής τέχνης.
Βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του νησιού της Κω, σ'ένα σταυροδρόμι πολιτισμών ανάμεσα σε κτίρια ιταλικά, όπως η Δημοτική Αγορά, η Αίγλη, το Αρχαιολογικό Μουσείο και την Αρχαία Ρωμαϊκή Αγορά.
Στο ισόγειο λειτουργούν καταστήματα και καφετέριες.Το όνομα της μίας καφετέριας, όπως μου διηγήθηκαν, ήταν αρχικά "Ναός", όμως απαγορεύτηκε η χρήση της λέξης λόγω του θρησκευτικού της περιεχομένου. Η καφετέρια, ονομάστηκε έκτοτε (πολύ έξυπνα κατά τη γνώμη μου) "Αέναος" (=διαρκής, συνεχής) αλλά όλοι για συντομία αναφέρονται σ'αυτήν ως "Ναό".
φωτογραφίες τραβηγμένες από την είσοδο στην παλιά Πόλη
Το τέμενος Defterdar (πρόκειται για διώροφο τέμενος) πήρε το όνομά του από τον Υπουργό Οικονομικών του Σουλτάνου Ibrahim Efendi που το έκτισε την περίοδο του 1780 (μάλλον το 1786).
το τέμενος Defterdar από την πλατεία Καζούλη
η μία εκ των δύο εισόδων από την πλατεία Καζούλη
Δύο κιονοστήρικτες κλίμακες, μία στην ανατολική και μία στην δυτική πλευρά, οδηγούν στο τέμενος, που βρίσκεται στον όροφο. 
ο μιναρές, όπως φαίνεται από διάφορα σημεία
τμήματα του τεμένους και του μιναρέ όπως φαίνονται από την οδό Ιπποκράτους
Το ιερό και ο χώρος προσευχής των πιστών βρίσκεται στον δεύτερο όροφο, στον οποίο οδηγούν δυο περίτεχνες σειρές σκαλοπατιών στηριγμένες σε κίονες.Στην δυτική πλευρά ανοίγεται η κόγχη του μιχράμπ. 
Σειρά από μεγάλα ορθογώνια παράθυρα με ημικυκλικά τύμπανα στις τρεις πλευρές, στην βόρεια πλευρά ανά δύο επιστέφονται με ενιαίο ημικυκλικό τύμπανο. Στην ανωδομή έχουν χρησιμοποιηθεί μεγάλοι λαξευμένοι λίθοι κατά το ισόδομο σύστημα τοιχοποιΐας.Υπάρχει τρούλος που στηρίζεται σε 12 αψίδες.
εικόνες από το χώρο προσευχής του τεμένους
Το Τζαμί Defterdar λειτουργεί κανονικά και είναι το μόνο τζαμί που λειτουργεί έως σήμερα μαζί με το Τζαμί Hasan Pasa στο Πλατάνι
Η θέα από το παράθυρο του χώρου προσευχής προς την πλατεία Ελευθερίας και την κρήνη του τεμένους είναι μοναδική.
πανοραμική της κρήνης κ της πλατείας Ελευθερίας μέσα από το Τζαμί
Κάθε Παρασκευή μεσημέρι λίγο πριν τη μία που είναι η ώρα της λειτουργίας το τέμενος αλλά και ο μιναρές είναι επισκέψιμα αρκεί φυσικά να βγάλεις τα παπούτσια σου για να εισέλθεις στο χώρο της προσευχής.
Στο μιναρέ οδηγείσαι από μία πολύ στενή και χαμηλή πόρτα με οθωμανική επιγραφή.
Μέσα από μία πολύ στενή σκάλα μπορείς να βγεις σε πρώτο επίπεδο πάνω στη στέγη του τεμένους. Από κει η θέα της πλατείας και του μιναρέ είναι εντυπωσιακή.
ο καλός κύριος που μας άνοιξε το μιναρέ και μας ξενάγησε στο τζαμί
με συναδέλφους στη στέγη του τεμένους
εντυπωσιακή εικόνα από τη στέγη του τεμένους με θέα προς την πλατεία Ελευθερίας
Συνεχίζοντας την ανάβαση μπορείς να βγεις στο δεύτερο επίπεδο, στο στενό μπαλκονάκι όπου κάποτε (ως τη δεκαετία του '80) έβγαινε ο Χότζας για τη λειτουργία.
θέα από το μιναρέ στον προμαχώνα του κάστρου στη συμβολή των οδών Ιπποκράτους και Βασ. Παύλου
Έξω από το τέμενος, ανάμεσα στις δύο καφετέριες υπάρχει κυκλική επτάπλευρη? κρήνη μαυριτανικής τεχνοτροπίας (μοιάζει πολύ με την κρήνη του Τζαμιού της Λότζιας στην Πλατεία Πλατάνου)από λευκό μάρμαρο, που καλύπτεται με θόλο στηριζόμενο σε έξι τόξα, τα οποία βαίνουν σε ισάριθμους κίονες σε δεύτερη χρήση.
- Defterdar mosque. It is located at Eleftherias Square and owes its name to the finance minister of the Sultan, Ibrahim Effendi, who funded its construction. Two elaborate staircases based on columns lead to the mihrab and the prayer hall on the second floor of the mosque. It is considered an exceptional example of Islamic art as its superstructure is made of carved stones (that are laid in courses so that each vertical joint of a course comes over the middle of a stone below) and its dome is based on 12 arches.
το τζαμί και η πλατεία Ελευθερίας σε χριστουγεννιάτικη διάθεση
Σχετικές αναρτήσεις:
Το Eski Τζαμί στην Πλατεία Διαγόρα
Το Τζαμί Hasan Pasa στο Πλατάνι 
Πηγή: http://www.aegeanislands.gr/islands/churches-kos/muslim-monuments.html
Kosinfo.gr
Λόγω του σεισμού των 6.6 R της 21ης Ιουλίου 2017, που κατέστρεψε το μνημείο, το άρθρο ή τμήμα αυτού κ κάποιες φωτογραφίες δημοσιεύτηκαν σε μεγάλα αθηναϊκά ηλεκτρονικά site, όπως στην Athens Voice και το ΤΙ ΛΕΣ ΤΩΡΑ;και επαναδημοσιεύτηκαν από δεκάδες άλλα σάιτ όπως το mme.gr ,
τη Δημοκρατική Ρόδου και την KosVoice.
Δείτε το άρθρο της Athens Voice, εδώ:
Δείτε το άρθρο του ΤΙ ΛΕΣ ΤΩΡΑ, εδώ:
Κείμενο, Φωτογραφίες: Sophia Karagianni

2 σχόλια: