Παρασκευή 3 Αυγούστου 2018

ΡΩΜΟΥΛΕΑ Η ΤΕΜΠΣΚΥΑΝΗ-ΒΟΣΚΟΣ (Romulea tempskyana)

ΡΩΜΟΥΛΕΑ Η ΤΕΜΠΣΚΥΑΝΗ-ΒΟΣΚΟΣ (Romulea tempskyana)
Στο γένος Ρωμουλέα ανήκουν πάνω από 80 είδη με εξάπλωση στην Ευρώπη τη Μεσόγειο και τη Νότια Αφρική. Τη λένε Romulea γιατί είναι αφιερωμένη στο Ρωμύλο (Romulus),το μυθικό ιδρυτή της Ρώμης.
Μετά από πολλή ώρα έρευνας δεν μπορούσα να καταλήξω αν η ρωμουλέα της Κω ανήκει στο είδος tempskyana ή linaresii subsp. graeca. Τελικά, με βοήθεια από το Greekflora και το Χαράλαμπο Χιωτέλη καταλήξαμε ότι αυτό που τα διαφοροποιεί, είναι το μήκος του στύλου, στην tempskyana είναι μακρύτερος από τους στήμονες, ενώ στις linaresii subs graeca είναι βραχύτερος από τους στήμονες. Εδώ μάλλον είναι μακρύτερος άρα πρόκειται για tempskyana.
Η Romulea tempskyana – Ρωμουλέα η τεμπσκυανή – λέγεται και Βοσκός (Ρωμυλέα), είναι πολύ μικρό (5-10 εκ. ύψος) βολβώδες φυτό, με χαρακτηριστικό γνώρισμα το ιώδες άνθος. 
Είναι ενδημικό φυτό και φύεται την περίοδο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου κυρίως σε λιβάδια με χαμηλή βλάστηση. Στην Κύπρο, τα μικροσκοπικά αυτά λουλουδάκια είναι πολύ συνηθισμένα και οι ντόπιοι τα λένε και αστερούθκια (μικρά αστεράκια).
Στην Κω το συναντήσαμε πρώτη φορά στην Ασκόπετρα, μετά στον υδροβιότοπο της Αβδελλολίμνης, μήνα Φεβρουάριο. Ο κ. Γιάννης Κασσιώτης μας είπε ότι στην Κω ονομάζουμε τη ρωμουλέα καστανιά και ότι στην κατοχή πολλοί έβγαζαν το βολβό και τον έτρωγαν για να ξεγελάσουν την πείνα τους.
Πηγή:Maronite Community of Cyprus 
Φωτογραφίες: Sophia Karagianni

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου