Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

"ΑΡΧΑΙΩΝ ΟΙΚΟΣ", Ο ΚΗΠΟΣ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ, ΜΑΣΤΙΧΑΡΙ

"ΑΡΧΑΙΩΝ ΟΙΚΟΣ", Ο ΚΗΠΟΣ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ, ΜΑΣΤΙΧΑΡΙ
Το πολιτιστικό κέντρο Αρχαίων Οίκος «O Kήπος του Ιπποκράτη» βρίσκεται στο Μαστιχάρι της Κω και αποτελεί μια πιστή αναπαράσταση ενός αρχαίου ελληνικού οικισμού του 5ου π.Χ αι. Το κέντρο δημιουργήθηκε από τη Γιούλη Ζαφειράτου το 2008 με την συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσο των προγραμμάτων Leader+.
Από το 2008 που άνοιξε τις πύλες του στο κοινό, έχω επισκεφθεί πάρα πολλές φορές τον Κήπο του Ιπποκράτη. Η εξέλιξη του χώρου είναι τεράστια και κάθε φορά που πάω έχει προστεθεί κάποιος χώρος. Η δραστηριότητα της Γιούλης είναι διαρκής και αναμφισβήτητη και ο χώρος είναι ποτισμένος με αγάπη και μεράκι. Πρόκειται για μια ιδιωτική πρωτοβουλία η οποία θα έπρεπε να χαίρει τεράστιας εκτίμησης από όλους μας και θα έπρεπε να στηρίζουμε την προσπάθεια αυτή με όποιον τρόπο μπορούμε.
Ο Κήπος του Ιπποκράτη είναι ένα κόσμημα για τον τόπο μας και θα έπρεπε όλοι, ντόπιοι και τουρίστες να τον επισκεφθούν τουλάχιστον μία φορά. Άλλωστε ο χώρος προσφέρεται και για εκδηλώσεις και δεν είναι λίγες οι φορές που έχει διατεθεί για κάποια έκθεση φωτογραφίας.
από έκθεση φωτογραφίας του Γιώργου Φρουζάκη κ της Γιούλης Ζαφειράτου
Στην προσπάθειά μου να ξεχωρίσω κάποιες φωτογραφίες από τις περίπου 1000 που έχω βγάλει στους χώρους του Κήπου, κατάφερα να τις περιορίσω στις 100. Πιστεύω πως είναι πολύ λίγες για να απεικονίσουν το μέγεθος και τη μαγεία του χώρου αυτού, τις μυρωδιές και τα αρώματα, τις γεύσεις και τις εικόνες, μα και το ταξίδι πίσω στο χρόνο.
Ο Κήπος ειδικεύεται στην ανάδειξη του αρχαίου ελληνικού τρόπου ζωής την εποχή που έζησε ο μεγάλος Έλληνας ιατρός Ιπποκράτης ο Κώος.Αποτελείται από ένα σπίτι ακριβές αντίγραφο της εποχής, μια φιλοσοφική στοά και ένα πέτρινο θέατρο.
Ο Οίκος αποτελείται από δύο ορόφους και είναι πέτρινος, κατασκευασμένος από πέτρα του νησιού, η ξύλινη σκεπή φέρει παλιό κεραμίδι και τα έπιπλα είναι χειροποίητα αντίγραφα της εποχής.
Η κεντρική είσοδος του Κήπου του Ιπποκράτη.
Μπαίνοντας ο επισκέπτης στην αυλή συναντά το άγαλμα του Δία του Ερκείου.
Όπως βρισκόμαστε στο κέντρο του οίκου θα δούμε την εστία που εκεί έκαιγε η ιερή φωτιά όλη την ημέρα
Δεξιά συναντάμε το κουζινάκι και δίπλα του το λουτρό.
Στον επάνω όροφο, βρίσκεται ο γυναικωνίτης, ο οποίος αποτελείται από τον ιστιώνα, το δωμάτιο του ζευγαριού και το δωμάτιο του παιδιού. Στον ιστιώνα οι γυναίκες έγνεθαν τα ρούχα στον όρθιο αργαλειό του λάκκου.
Στο δωματίου του ζευγαριού το κρεβάτι είναι χειροποίητο, δεμένο με σχοινιά και καλύπτεται από χειροποίητες κουβέρτες του προηγούμενου αιώνα. Επίσης, μπορεί κάποιος να θαυμάσει τοιχογραφίες, χειροποίητα κεραμικά και ρούχα της εποχής.
Στο διπλανό δωμάτιο του παιδιού φιλοξενείται η βιβλιοθήκη παιδικής αλλά και παγκόσμιας λογοτεχνίας και έκθεση φωτογραφίας από τον τρίτο κόσμο.
Η θέα από το όμορφο μπαλκονάκι προς τη Φιλοσοφική Στοά.
Μπορείτε επίσης να δείτε τον ανδρώνα, ο οποίος είναι το κυρίως δωμάτιο των ανδρών όπου οι φιλόσοφοι μαζεύονταν τα βράδια και έκαναν τα συμπόσια. Σχεδόν πάντα υπήρχε ένα δωμάτιο σαν προθάλαμος πριν τον ανδρώνα για να μην φαίνεται τι συμβαίνει μέσα. Οι γυναίκες δεν επιτρέπονταν να μπουν και να συμμετάσχουν στα συμπόσια. Διπλά στον ανδρώνα υπάρχει το κελάρι με τα κρασιά και το βιολογικό κρασi τον «Έρωτα».
Στο «Μουσείο Της Δήμητρας», νωπογραφίες από αρχαία αγγεία και συλλογή παλαιών γεωργικών εργαλείων, μερικά από τα οποία έχουν βρεθεί στο χώρο όπου έχει γίνει ο Κήπος, εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν στις αγροτικές δουλείες όπως το χτένι και το φτυάρι αλλά και την μυλόπετρα που άλεθαν το σιτάρι.
Ο επισκέπτης μπορεί να δει μπαίνοντας τη φιλοσοφική στοά. Είναι κτισμένη από τα άξια χέρια παλιών μαστόρων του νησιού, με πέτρα από το λατομείο της Κεφάλου και έχει ξύλινη σκεπή με παλιό κεραμίδι.Η στοά λειτουργεί ως βιβλιοθήκη και πινακοθήκη και κάποιος μπορεί να διαβάσει τους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους.Παρουσιάζονται βιβλία του 1920 και αντικείμενα από τα νοικοκυριά τον νεοελλήνων του 19ου και 2ου αι. και αποτελούν το υλικό του «μουσείου». Ξεχωρίζουν τα εργαλεία του Ιπποκράτη και το φιδόδερμα.
Ο Κήπος του Ιπποκράτη είναι ένας βιολογικά πιστοποιημένος βοτανικός κήπος. Κατά την διάρκεια 7 χρόνων λειτουργίας του κήπου, έχουν φυτευτεί 2000 κυπαρισσάκια περιμετρικά, από μαθητές των σχολειών του νησιού. Υπάρχουν κέδροι, αυτοφυή άγρια βότανα, όπως λεβάντα, ρίγανη, θυμάρι, φασκόμηλο, υπέρικο, λάβδανο και ρείκι, σταφύλια.
Το Εγκοιμητήριο είναι ένα ακριβές αντίγραφο των χώρων στους οποίους οι ασθενείς των Ασκληπιείων βρίσκονταν τα βράδια για να κοιμηθούν.
Οι χώροι αυτοί ήταν θεραπευτήρια στα οποία ο ασθενής βρίσκονταν εκεί για να ονειρευτεί και να δεχτεί οραματικά την θεραπεία του.
Ο Βωμός είναι μια αναπαράσταση ενός αρχαίου ελληνικού βωμού, όπου οι αρχαίοι Έλληνες προσέφεραν αρωματικά φυτά στη φωτιά που ήταν μόνιμα αναμμένη μπροστά από το άγαλμα του Θεού Ασκληπιού.
Στο θέατρο του Κήπου, το οποίο ονομάζεται «Θέατρο του Ορχούμενου Σάτυρου» και είναι πέτρινο, χωρητικότητας 80 ατόμων γίνονται παραστάσεις και εκδηλώσεις, με θέματα από την αρχαία Ελλάδα και πολιτιστικά δρώμενα που αφορούν τη παράδοση των Δωδεκανήσων και της Κω.
Όλη η έκταση στην οποία εκτείνεται ο Κήπος και οι εγκαταστάσεις του κρύβουν μικρές εκπλήξεις, από το μαγαζάκι με τα χειροποίητα κοσμήματα,
  το χώρο χαλάρωσης και ευεξίας,
και το χώρο της καφετέριας με ροφήματα από αυτοφυή άγρια βότανα, όπως η δροσερή αλισφακιά που ήπια εγώ την τελευταία φορά που επισκέφτηκα τον Κήπο.
Γίνονται σεμινάρια, εργαστήρια και συμπόσια για μαθητές σχολείου και ιδιώτες. Μπορεί κάποιος να διδαχτεί από βοτανολογία, γεωργία, αμπελουργία, ως κεραμική, μαγειρική αλλά και φιλοσοφία. Συνιστώ ανεπιφύλακτα την επίσκεψη στον κήπο και την ξενάγηση από την ίδια τη Γιούλη. Όπως μας ενημερώνει η σελίδα του Hippocrates Garden στο Facebook: "Ο Κήπος του Ιπποκράτη άνοιξε τις πόρτες του για το κοινό. Οι ώρες λειτουργίας του μουσείου και του Βοτανικού κήπου είναι 9.00 με 21.00".
Πηγή, ιστοσελίδα: http://www.hippocratesgarden.gr/
σελίδα του Κήπου στο Facebook:https://www.facebook.com/HippocratesGarden?fref=ts 

4 σχόλια:

  1. η μία είναι καλύτερη από την άλλη .. κι από την άλλη !!

    τέλειες !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ θερμά για τις τόσο όμορφες και κατατοπιστικές φωτογραφίσεις!Μου άρεσε πολύ όλο το περιβάλλον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή