Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ, ΠΑΛΙΟ ΠΥΛΙ

ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ, ΠΑΛΙΟ ΠΥΛΙ
το εκκλησάκι του Αγίου Βασιλείου το Φεβρουάριο του 2012
Στο Παλιό Πυλί, στους πρόποδες του βραχώδους υψώματος στην κορυφή του οποίου βρίσκεται το Κάστρο, ΝΔ του Κονιαριού,  ΒΔ του οικισμού του Παλιού Πυλίου και σε απόσταση 500 μ. περίπου απ'αυτόν, ανατολικά του διερχόμενου χειμάρρου, βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Βασιλείου, ένα από τα παλαιοχριστιανικά μνημεία της περιοχής.
το εκκλησάκι του Αγίου Βασιλείου το Φεβρουάριο του 2015
Πρόκειται για μικρών διαστάσεων μονόχωρο οικοδόμημα, το οποίο εμφανίζει κάτοψη ορθογωνίου σχήματος. Είναι χτισμένο από αργολιθοδομή και ασβεστοκονίαμα και καλύπτεται με χτιστή καμάρα.
Στο μέσον της δυτικής πλευράς ανοίγεται η είσοδος. Εξωτερικά και πάνω από την είσοδο του ναού σχηματίζεται τυφλό αψίδωμα. Εσωτερικά και σε επαφή με τη νότια πλευρά του ναού υπάρχει χτιστό πεζούλι.
Μέσα στην εκκλησία υπάρχουν τα εξής αρχαία αρχιτεκτονικά μέλη (είναι καταγεγραμμένα πολύ περισσότερα, αλλά σημειώνω μόνο αυτά που κατάφερα να εντοπίσω εγώ):
α) Τμήμα επιθήματος το οποίο κοσμείται με ανάγλυφο κυμάτιο και χρησιμεύει ως ποδιά στην κόγχη της Προθέσεως
β) Βάση περιρραντηρίου με ραβδώσεις, κειμένη στη ΝΑ γωνία του κυρίως ναού.
γ) πάνω από την είσοδο υπάρχει ανώφλιο από παλαιό μαρμάρινο αρχιτεκτονικό μέλος σε β' χρήση.
Ενώ μέχρι πρόσφατα, διατηρούνταν λείψανα τοιχογραφιών, δυστυχώς έχουν καλυφθεί από μεταγενέστερα επιχρίσματα και γαλάκτωμα ασβέστου. Λέγεται ότι οι τοιχογραφίες του α' στρώματος προέρχονται πιθανά από τον 14ο αι., ενώ του β' στρώματος από τον 17ο αι. 
Πάνω από την είσοδο υπάρχει πια μια μαρμάρινη πλάκα με επιγραφή ότι το εκκλησάκι ανακαινίσθηκε το 1990 με δαπάνη Ιακώβου Δ. Χατζηδαυίδ.
Γύρω από το ναΰδριο διατηρούνται σε μεγάλη έκταση τα λείψανα παλαιών οικοδομημάτων. Πρόκειται για ερείπια μεσαιωνικού οικισμού ο οποίος βρισκόταν γύρω από το βυζαντινό φρούριο του Παλαιού Πυλίου
Έξω από την εκκλησία υπάρχει μεγάλος περίβολος, ο οποίος χρησιμοποιείται και για πικνικ από εκδρομείς, καθώς υπάρχει ξύλινο τραπέζι και πάγκοι, αλλά και πέτρινη γούρνα με βρύση.
Από δω ξεκινάει λιθόστρωτο δρομάκι προς τον οικισμό και τα σημαντικότερα εκκλησάκια του Παλαιού Πυλιου-
(βλ. σχετικές αναρτήσεις: Παναγία Καστριανών,ΤαξιάρχεςΆγιος Αντώνιος, Άγιος Νικόλαος, Άγιος Κωνσταντίνος, Άγιος ΚήρυκοςΩριά, Κάστρο, Η πηγή του Αγκαριώνα, Ο Ψωριάρης και η Παναγία Καταφιανή)
ο Άγιος Βασίλειος όπως φαίνεται από τον Ψωριάρη
Πηγή και περισσότερες πληροφορίες: "Χριστιανικά Μνημεία της Νήσου Κω"ΙΙ Τοιχογραφημένοι Ναοί Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Εποχής- Συμπλήρωμα Α'-Δρ. Ιωάννου Ηλ. Βολανάκη -ΚΩΑΚΑ-τόμος Δ'-(σελίδες 56-59)
φωτογραφίες: Sophia Karagianni

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου