Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015

Η ΠΗΓΗ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ

Η ΠΗΓΗ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ
ο κ Κουτσουμπάρης μας οδήγησε στην πηγή
'Ενας αντλιορόος της ΔΕΥΑΚ μας οδήγησε στην αρχαία πηγή της Βουρίνας πριν μερικά χρόνια. Είχα εντυπωσιαστεί από την υπόγεια σήραγγα που οδηγούσε στην πηγή. Ο αντλιορόος, βλέποντας τον ενθουσιασμό που έδειξα με την ανακάλυψη αυτή, μου μίλησε για μια παρόμοια πηγή και υπόγεια σήραγγα, κάπου μέσα στο Ασκληπιείο. Μου μίλησε για μια σήραγγα 40 μέτρων περίπου, στην οποία πρέπει, ουσιαστικά, να συρθείς στα γόνατα για να τη διασχίσεις.
Για χρόνια την ψάχναμε, ρωτώντας γνωστούς και φίλους. Όλοι με παρέπεμπαν τελικά στον ένα και μοναδικό που γνώριζε την ύπαρξη και την τοποθεσία αυτής της πηγής, στον κ. Γιώργο Κουτσουμπάρη, συνταξιούχο της ΔΕΥΑΚ.
Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία, μας εξήγησε ότι η πηγή βρισκόταν μέσα στο χώρο του Ιπποκρατείου Ιδρύματος αλλά μην μπορώντας να την εντοπίσουμε όσο κι αν προσπαθήσαμε, ο κ. Κουτσουμπάρης είχε την ευγενή καλοσύνη να έρθει να μας συναντήσει στο Ίδρυμα και να μας συνοδέψει στην πηγή του Ιδρύματος όπως μας την ονομάτισε. 
Μαζί μας ήταν και ο κ. Νίκος Ιερομνήμων, γνωστός ως Γεωδίφης, ο οποίος διέθετε κατάλληλο εξοπλισμό για να ελέγξει την ποιότητα και καταλληλότητα του νερού. Το νερό της πηγής του Ιδρύματος απεδείχθη εξαιρετικής ποιότητας.
ο Γεωδίφης κάνει μετρήσεις στο νερό
Στον ιταλικό χάρτη που έχουν καταγραφεί όλες οι πηγές του νησιού μας, η ονομασία Τσιλιμπίρι στο Esculapio=Ασκληπιείο μάλλον αποδίδεται στην εν λόγω πηγή. (Το συμπέρασμα βγήκε λόγω της θέσης στο χάρτη).  
Ανοίγοντας το βαρύ καπάκι, βλέπεις τη σκοτεινή και μακριά σήραγγα που είναι σαράντα, περίπου, μέτρα μήκος. Είναι πολύ στενή, δεν συστήνεται σε κλειστοφοβικούς και επίσης χρειάζονται γαλότσες γιατί το νερό φτάνει, στην καλύτερη περίπτωση, ως τον αστράγαλο.
η σήραγγα
Η περιοχή έχει γενικότερο ενδιαφέρον και η θέα είναι καταπληκτική.
Κείμενο, Φωτογραφίες: Sophia Karagianni

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου