Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2015

ΧΑΛΟΥΒΑΖΙΑ, ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ ΚΩΣ

ΧΑΛΟΥΒΑΖΙΑ, ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ ΚΩΣ
ένα από τα πιο όμορφα σημεία της παλιάς πόλης
Η Παλιά πόλη της Κω ξεκινάει από την κεντρική πλατεία του νησιού, την Πλατεία Ελευθερίας και καταλήγει σε μια λιγότερο κεντρική πλατεία, που, όμως, είναι γνωστή για τις πολλές ταβέρνες της, την Πλατεία Διαγόρα.
οδός Αχ.Πασσανικολάκη
Όλη η παλιά πόλη είναι πεζοδρομημένη και καταφέρνει στα λίγα μέτρα της να συμπεριλάβει πολλή από την ιστορία, την αρχιτεκτονική, τη νυχτερινή διασκέδαση και τον εμπορικό παλμό του νησιού.
Είναι βέβαιο ότι ενώ χρειάζεται κάποιος πέντε λεπτά για να διασχίσει την χειμερινή άδεια παλιά πόλη, μπορεί να χρειαστεί μισή ώρα να διασχίσει την ίδια απόσταση αλλά σε μια καλοκαιρινή πολύβουη εκδοχή της παλιάς πόλης.
η παλιά πόλη στην καλοκαιρινή της εκδοχή
Τα στενά γραφικά σοκάκια της πλημμυρίζουν από κόσμο τη θερινή περίοδο και καλύπτουν όλες τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα, μιας και κάποιος μπορεί να διαλέξει ανάμεσα σε ψώνια, καφέ, ποτό, φαγητό ή μια απλή βόλτα σ'ένα πολύχρωμο και πολύβουο τοπίο. 
Κατηφορίζοντας από το σπίτι μου προς το σχολείο μου διασχίζω την παλιά πόλη της Κω από το τέλος της προς την αρχή της. Ξεκινάω, λοιπόν, από την Πλατεία Διαγόρα και κατεβαίνω την Απελλού που είναι το δεύτερο μισό της παλιάς πόλης ως την Ελευθερίου Βενιζέλου. 
Εννοείται πως σε όλη την παλιά πόλη υπάρχουν τουριστικά μαγαζιά που λειτουργούν όμως, μόνο κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου. Η Απελλού, μάλλον, είναι περισσότερο γνωστή για τη βραδινή της διασκέδαση. Μπαράκια και εστιατόρια, με πιο δημοφιλή αλλά και πιο σταθερά, το Καντούνι και την Ελιά, όμορφα κτίρια (όπως το σπίτι του Σαρούκου και του Κανταρζή) ξεχωρίζουν σ'αυτήν την πλευρά της παλιάς πόλης. 
η Ελιά είναι εστιατόριο, πέτρινο κτίριο του 1890
Στη διασταύρωση με την Ελευθερίου Βενιζέλου ξεχωρίζει η λευκή κρήνη με την αραβική επιγραφή, απομεινάρι τζαμιού που δεν υπάρχει πια. Η κρήνη έτρεχε νερό μέχρι πριν 30 χρόνια και μάλιστα, ήταν μία από τις δύο βρύσες της παλιάς πόλης-οι γονείς μας, μας έστελναν συχνά να γεμίζουμε κουβάδες από τη βρύση όταν η Κως δεν είχε νερό, πολύ συχνό φαινόμενο των παιδικών μας χρόνων.
η κρήνη με την αραβική επιγραφή
παραδοσιακές πόρτες και παράθυρα στην παλιά πόλη
Η Ελευθερίου Βενιζέλου χωρίζει την παλιά πόλη στα δύο, και από δω η Απελλού μετατρέπεται σε οδό Ηφαίστου, που φτάνει ως την Πλατεία Ελευθερίας, στην αφετηρία της, δηλαδή.
Εδώ, στην οδό Ηφαίστου, ξεχωρίζει το Τζαμί Μορούκ με τον όμορφο τρούλο και την πόρτα με την αραβική επιγραφή και τη βοκαμβίλια, ένα από τα τζαμιά που σώζονται στην Κω. Το τζαμί Μορούκ χτίστηκε το 1892 επί Σουλτάνου Αβδούλ Χαμίτ του Β΄.
Moruk (Rifat Efendi) Tzami (Μορούκ τζαμί) Mosque (1892)
Η γωνία του Ciao με τον Πρίνο, και τη δεύτερη βρύση (εμείς έτσι τη λέγαμε εκείνη τη γωνία: "θα πάμε στη βρύση στον "Πρίνο") είναι επίσης από τα χαρακτηριστικά σημεία της παλιάς πόλης.
λεπτομέρειες της βρύσης
Η παλιά πόλη ονομάζεται από τους ντόπιους "Χαλουβαζιά". Σύμφωνα με τον Σκανδαλίδη στα "Τοπωνυμικά και Ονοματικά της Κω" τα Χαλουβαζιά είναι τούρκικη συνοικία της πόλης, βόρεια της Άσπας. Ένας δρόμος της συνοικίας, η σημερινή οδός Ηφαίστου, διατηρείται με τα προσεισμικά κτίρια αναπαλαιωμένα. Η λέξη Χαλουβαζιά προέρχεται από την τουρκική λέξη helva=γλύκισμα, χαλβάς, ίσως γιατί εκεί έφτιαχναν και πουλούσαν χαλβά.
χριστουγεννιάτικο ντεκόρ
Κείμενο,Φωτογραφίες: Sophia Karagianni

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου