Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015

ΑΓΙΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟ "ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟ" ΤΗΣ ΠΛΑΚΑΣ

ΑΓΙΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟ "ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟ" ΤΗΣ ΠΛΑΚΑΣ
Στη διασταύρωση για Πλάκα βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου. Λίγα μέτρα πιο κάτω στα δεξιά, λίγο πριν μπούμε στο δάσος της Πλάκας, βρίσκεται το αφιερωμένο στην Αγία Αναστασία εκκλησάκι (ένα από τα τρία στο νησί της Κω).
Ανήκει στην ενορία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου της Αντιμάχειας, παρ'όλο που βρίσκεται στα σύνορα με την Κέφαλο. Γιορτάζει στις 22 Δεκεμβρίου.
Ακριβώς δίπλα στον περίβολο της εκκλησίας υπάρχει ένα ολόκληρο σύστημα ύδρευσης, που όμως λόγω ελλιπούς γνώσης, δυσκολεύομαι να του δώσω κάποιο όνομα. Σίγουρα, η κατασκευή περιλαμβάνει ένα πολύ βαθύ πηγάδι. Εξωτερικά, φαίνεται σαν ένα απλό πηγάδι, όμως λίγα μέτρα πιο πέρα μία υπόγεια σκάλα σε οδηγεί σ'αυτό το πηγάδι.
Υπάρχει ένα σύστημα με σωληνώσεις άντλησης του νερού και μια τεράστια σκάλα μέσα στο νερό του πηγαδιού. 
Την πρώτη φορά που το ανακαλύψαμε πριν μερικά χρόνια με το Βασίλη και τη Χρυσούλα, το βαφτίσαμε "Υδραγωγείο της Πλάκας", σίγουρα γιατί δεν πρόκειται για ένα απλό πηγάδι αλλά και γιατί ακριβώς δίπλα στο πηγάδι και τη σκάλα, υπάρχει οικοδόμημα, εγκαταλελειμμένο πια, που συνδέεται με τις εγκαταστάσεις για την ύδρευση νερού, μιας και πριν λίγα χρόνια, υπήρχε εξοπλισμός σχετικός με το νερό. 
Ίσως πρόκειται για το "σπίτι του νερουλά". Πριν 4 χρόνια υπήρχε ακόμη ένα ντουλαπάκι, μ'ένα "περίεργο" συρταράκι μ'ένα βρυσάκι-σήμερα δεν υπάρχει τίποτα στο εσωτερικό του οικοδομήματος.
Από πρόσφατη προφορική μαρτυρία, έμαθα πως το κτήμα ανήκε σ' έναν γεωπόνο της Υπηρεσίας Γεωργικών Εφαρμογών, ονόματι Αχιλλέας Κιλιμάνης. Έχτισε το σπίτι και άνοιξε δίπλα το πηγάδι για να ποτίζει το κτήμα που καλλιεργούσε. Το νερό ήταν σε μεγάλο βάθος, κι έτσι αναγκάστηκε να βάλει μηχανή για να ανεβάζει το νερό (αντλία) κι έφτιαξε το δεύτερο πηγάδι (παραπήγαδο) για να κατεβάσει την αντλία και να την ελέγχει. Σύμφωνα με την ίδια μαρτυρία, η σύζυγος του Αχιλλέα, Αναστασία τσιμπήθηκε από πετεινό, έπαθε τέτανο κι έφυγε από τη ζωή,κι έτσι ο Αχιλλέας έχτισε το εκκλησάκι της Αγίας Αναστασίας στην μνήμη της αγαπημένης του συζύγου.
Κείμενο,Φωτογραφίες: Sophia Karagianni

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου