Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015

Ο ΨΩΡΙΑΡΗΣ ΚΑΙ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΑΤΑΦΙΑΝΗ

Ο ΨΩΡΙΑΡΗΣ ΚΑΙ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΑΤΑΦΙΑΝΗ

Ο Ψωριάρης
Μία από τις ομορφότερες περιοχές του νησιού μας είναι το Παλιό Πυλί. Πλούσιο σε φυσική καλλονή αλλά και σε ιστορία, όσο και να εξερευνηθεί, ποτέ δεν είναι αρκετό. Στο τέρμα του δρόμου Αμανιού-Παλιού Πυλί είναι το "πάρκινγκ" όπου οι εξερευνητές του Παλιού Πυλιού αφήνουν τ'αυτοκίνητα για να ξεκινήσουν τις διάφορες διαδρομές τους. Πρόκειται για μια μικρή χωμάτινη πλατεία με μια ποτίστρα-δεξαμενή-χαβούζα.
Ανατολικά ατενίζοντας υψώνεται αγέρωχα και στρατηγικά ο ογκώδης βράχος του Κάστρου που κρύβει τους ερειπωμένους οικισμούς και δυτικά το γυμνό βουνό "Ψωριάρης"-προπύργιο του Κάστρου.
ΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΝΣΗ ΤΟΥ
Η ανάβαση στον Ψωριάρη είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα διαδρομή και μία από τις πιο απλές στο νησί. Ίσως αυτό οφείλεται στο χαραγμένο μονοπάτι που υπάρχει, που είναι και από τα ελάχιστα μονοπάτια με πλήρη σήμανση χάρις στον τότε Δήμο Δικαίου. Σε όλη, λοιπόν, τη διαδρομή υπάρχουν ξύλινες πινακίδες (οι οποίες χρειάζονται μια συντήρηση), παγκάκια αλλά και κάδοι απορριμάτων και φυσικά, στην κορυφή ένα πανέμορφο κιόσκι (gazebo) όπου μπορούν οι περιπατητές να χαλαρώσουν απολαμβάνοντας τη θέα.
ΟΙ ΣΠΗΛΙΟΙ (ΣΠΗΛΙΕΣ)
Ένα από τα γνωρίσματα του Ψωριάρη είναι οι σπηλιές, ή σπήλιοι, όπως χαρακτηριστικά αναφέρονται σ'αυτές οι ντόπιοι. Σε όλο το μήκος του μονοπατιού υπάρχουν δεκάδες σπηλιές, αρκετά μεγάλες και βαθιές, ώστε να μπορούν να φιλοξενήσουν και ανθρώπους. Προς το παρόν, ζώα της περιοχής φιλοξενούνται εκεί,έχοντας δεχθεί και αρκετές παρεμβάσεις-μάλιστα πολλές λειτουργούν και σαν νεκροταφεία, καθώς κάποια ζώα διαλέγουν να πάνε στις σπηλιές για να πεθάνουν.

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ
Παρ'όλο που το λένε "γυμνό βουνό", ενδεχομένως εξ'ού και "Ψωριάρης", η βλάστηση είναι πυκνή, η σήμανση είναι συχνή και πλήρως εναρμονισμένη με το τοπίο, οι σπηλιές αρκούντως τρομακτικές και ενδιαφέρουσες μαζί με τα ερείπια της Παναγίας Καταφιανής και η συνολική διαδρομή ως την κορυφή μάλλον για αρχάριους πεζοπόρους.
κολλητσίδα
φυσικό γλυπτό, simulacrum (εμένα μου μοιάζει με φώκια, της λείπει το μπαλάκι στη μύτη)
Η ΘΕΑ
Η θέα είναι υπέροχη όταν φτάσεις στην κορυφή του Ψωριάρη. Αλυκή, Ψέριμος, Πλάτη, Κάλυμνος βρίσκονται πιάτο μπροστά μας αλλά και η θέα προς το Κάστρο και προς την Ωριά, καθώς και σε σμίκρυνση η Παναγία Καστριανών, οι Ασώματοι και ο Άγιος Βασίλειος.
Ωριά
το Κάστρο του Παλιού Πυλιού (Κάστρο της Ωριάς)
Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΑΤΑΦΙΑΝΗ
Καθώς ανεβαίνουμε προς τον Ψωριάρη, λίγο πριν φτάσουμε στην κορυφή, βρίσκονται τα ερείπια της Παναγίας Καταφιανής. Από τους παλαιότερους Πυλιώτες η εξήγηση που δινόταν ήταν ότι η εκκλησία ονομαζόταν Καταφιανή διότι βρισκόταν στον κατήφορο του Κάστρου. Όμως δεν ήταν ικανοποιητική αυτή η εξήγηση. Πιο λογική μοιάζει η εξήγηση ότι προέρχεται ετυμολογικά από τη λέξη τάφος-"Κατα (τα)φιανή", μιας και εκεί έθαβαν οι Καστρινοί τους νεκρούς τους. Πιθανολογείται ότι γιορταζόταν στην Κοίμηση της Θεοτόκου.
Στο σημείο είχε βρεθεί και μαρμάρινη στήλη με σταυρό η οποία εξαφανίστηκε σε επόμενη ανάβασή μας στον Ψωριάρη.
Η ΚΟΡΥΦΗ ΚΑΙ ΤΟ ΚΙΟΣΚΙ
Στην κορυφή του Ψωριάρη υπάρχουν ερείπια που υποδεικνύουν ότι ήταν προπύργιο του Κάστρου. Μάλιστα, ο κ Γιάννης Κασιώτης μας υπέδειξε το σημείο που στεκόταν ο στρατιώτης και, έχοντας άριστη οπτική επαφή με το Κάστρο, ειδοποιούσε σε περίπτωση που έβλεπε κάποιον εχθρό να πλησιάζει και σήμαινε κίνδυνο.


με την ομάδα των πεζοπόρων στην πρώτη ομαδική πεζοπορία στο Ψωριάρη στις 1/11/15
Πηγή: "Εκκλησία Κω Δωδεκανήσου"-Τόμος Πρώτος, βιβλίον Δεύτερον, Αθήνα 1969-Εμμανουήλ Ι. Καρπάθιου (Μητροπολίτου Μεσημβρίας της επί Ευξείνω)
Κωακές Καταγραφές από το χθες-Θανάση Η. Γιωργαλλή
Κείμενο, Φωτογραφίες: Sophia Karagianni

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου