Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

Ο ΑΓΙΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ

Ο ΑΓΙΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ 
Πάνω σ'ένα λοφίσκο, μέσα στην περιοχή του αεροδρομίου "Ιπποκράτης" της Κω, στην Αντιμάχεια, βρίσκεται περιτριγυρισμένο από συρματοπλέγματα, το όμορφο εκκλησάκι του Αγίου Χαραλάμπους. Το εκκλησάκι ανήκει στην ενορία της Κοιμήσεως Θεοτόκου Αντιμαχειας και γιορτάζει στις 10 Φεβρουαρίου.
Το εκκλησάκι χτίστηκε το 1957 πάνω σε οικόπεδο του παπα-Ευάγγελου Μυλωνά, πολλά χρόνια πριν χτιστεί το αεροδρόμιο, με τη συνδρομή της Αδελφότητας Κοιμήσεως της Θεοτόκου-Υπαπαντής και κάποιων ομογενών της Αυστραλίας.
Ο ναός πέρασε αμέσως στη Μητρόπολη όπου ανήκει έκτοτε.
Το 1974, όταν άρχισε να χτίζεται το αεροδρόμιο, ο ναός του Αγίου Χαραλάμπους, βρισκόταν στο ίδιο επίπεδο με την υπόλοιπη έκταση. Όμως, τελικά, έσκαψαν δέκα μέτρα για να γίνει το αεροδρόμιο, κι απόμεινε επάνω στο λόφο το εκκλησάκι μόνο του να βλέπει από ψηλά τις εγκαταστάσεις του αεροδρομίου. 
Σύμφωνα με την προφορική μαρτυρία του παπα-Βαγγέλη, ο τότε εργολάβος του έργου του αεροδρομίου Κοτσύφης, επιχείρησε να μετακινήσει ή ακόμη και να γκρεμίσει? το ναό, όμως τα μηχανήματα σταματούσαν, έσβηναν και δεν έπαιρναν μπρος κι έτσι αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν και να μην τον πειράξουν.
Τώρα, με την επικείμενη παραχώρηση του αεροδρομίου στην εταιρεία Fraport κρίνεται ότι η υφιστάμενη δομή του αεροδρομίου εμφανίζει σημαντικούς περιορισμούς, καθώς δεν υπάρχει χώρος υποδοχής των επιβατών και οι εγκαταστάσεις του είναι πολύ μικρές για να καλύψουν την υφιστάμενη ζήτηση. Έτσι, προγραμματίζεται επέκταση κατά σχεδόν 18.000 τ.μ. σε πρώτη φάση, ενώ μελλοντικά εκτιμάται ότι θα χρειαστούν άλλες δύο επεκτάσεις.
Επίσης, το αεροδρόμιο διαθέτει μόνο έναν διάδρομο χωρίς παράλληλο διάδρομο τροχοδρόμησης, κάτι που μειώνει τη χωρητικότητα, ενώ ναός παραβιάζει τα όρια επιφανειακών εμποδίων. Ακόμη, απαιτείται επέκταση του πλάτους της λωρίδας του διαδρόμου κατά 75 μέτρα, ενώ πρόβλημα υπάρχει και με τη ζώνη ασφαλείας τέλους διαδρόμου και χρειάζεται μετατόπιση ή εκχέρσωση. Έτσι, θα απαιτηθεί απαλλοτρίωση περίπου 3,5 στρεμμάτων. Μελλοντικά εξετάζονται επεκτάσεις του αεροσταθμού σε δύο φάσεις και αποκατάσταση του οδοστρώματος.
το εκκλησάκι του Άγιου Χαράλαμπου τραβηγμένο από τον Πύργο Ελέγχου του αεροδρομίου
Υπάρχουν διαβεβαιώσεις ότι θα τρυπηθεί ο λόφος στη βάση του και θα μετακινηθεί ολόκληρο το εκκλησάκι, όπως ακριβώς είναι, σε παρακείμενη τοποθεσία (έχει υπάρξει παρόμοια μετακίνηση εκκλησίας στην Αθήνα), αλλά κάτοικοι της περιοχής και ιερωμένοι είναι σίγουροι ότι ο Άγιος δεν θ'αφήσει να γίνει αυτή η μετακίνηση.
από επίσκεψη του 1ου ΓΕΛ στο αεροδρόμιο με φόντο το εκκλησάκι του Αγίου Χαράλαμπου
ο παπα-Βαγγέλης μας μίλησε για το εκκλησάκι
Πηγή:http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=771297
φωτογραφίες: Sophia Karagianni

3 σχόλια:

  1. πόσα και πόσα παρακαλητά είχα κάνει στο Αεροδρόμιο για να μου άνοιγε το εκκλησάκι και δεε :(

    Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ισχύει, μόνο την παραμονή της γιορτής του το πετυχαίνεις ανοιχτό...

      Διαγραφή
  2. Εγώ ήμουν τυχερή έκανα το γάμο μου εκεί το 2005 ήταν υπέροχο

    ΑπάντησηΔιαγραφή