Κυριακή 11 Απριλίου 2021

ΜΑΚΡΟΝΗΣΙ, Η ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΝΗΣΙΔΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΜΑΚΡΟΝΗΣΙ, Η ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΝΗΣΙΔΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ 
Οι Λειψοί ή Λειψώ είναι συστάδα 30 νησιών (24 νησίδες και 6 βράχοι) στο νοτιο-ανατολικό Αιγαίο. Στην ομάδα αυτών των μικρών νησιών συνολικής έκτασης 17,350 τ.χλμ συμπεριλαμβάνονται οι νησίδες: Αρέφουσα, Νήσοι Μανώλη, Μεγάλο Ασπρονήσι, Μακρύ Ασπρονήσι, Μικρό Ασπρονήσι, Νότιο Ασπρονήσι Α, Νότιο Ασπρονήσι Δ, Πάπλωμα, Κουλούρα Α, Κουλούρα Δ, Μεγάλο Καλαπόδι, Μικρό Καλαπόδι, Λύρα, Σταυρή, Πιλάβι, Ψώμου, Καπαρονήσι, Πιάτο, Μακρονήσι, Φράγκος, Σαράκι. 
Το Μακρονήσι είναι μία από τις νησίδες που βρίσκονται νότια από το λιμάνι των Λειψών, μέρος του συμπλέγματος έξι μικρών ακατοίκητων νησίδων, που χωρίζονται μεταξύ τους με στενούς διαύλους. Την παράσταση κλέβει βέβαια το Μακρονήσι, που αποτελεί ένα από τα εντυπωσιακότερα σημεία των Λειψών.
Επίσης, το Μακρονήσι είναι ένα από τα νησάκια που μπορείτε να επισκεφτείτε  στις ημερήσιες εκδρομές που ξεκινούν από τους Λειψούς, τη Λέρο ή την Πάτμο και περιλαμβάνουν ένα τουρ στα ακόλουθα νησιά: Μακρονήσι, Ασπρονήσια, Αρκιούς και Τηγανάκια, Μαράθι
Αν η πρώτη λέξη που μου ήρθε για τα Ασπρονήσια, είναι η λέξη "εκτυφλωτικά", η πρώτη λέξη που μου ήρθε για το Μακρονήσι είναι "περιπέτεια". 
Τα τουριστικά ημερόπλοια συνήθως σταματούν στο σημείο που υπάρχουν φυσικές καμάρες και σπηλιές και μάλιστα στο σημείο που σας αφήνουν να βουτήξετε από το σκάφος υπάρχει μια σπηλιά την οποία μπορείτε να διασχίσετε κολυμπώντας.
Το Μακρονήσι είναι ένα βραχώδες, μακρύ (εξ' ού και η ονομασία του) και χαμηλό νησάκι, με πολύ ομαλή την βορινή πλευρά του, η οποία μετά από λίγα μέτρα διαδρομής, γκρεμίζεται απότομα δημιουργώντας επιβλητικούς κατακόρυφους σχηματισμούς στις νότιες ακτές. Μεγάλες σπηλιές και βράχοι που αναδύονται από τη θάλασσα, περιβάλλονται από καταπράσινα διαυγή νερά προσφέροντας ένα πολύ όμορφο θέαμα.
Το Μακρονήσι είναι διάσημο για την υπόγεια σπηλιά που περνώντας την βγαίνετε από και προς έναν κρατήρα που εύκολα θα ονομάζαμε λίμνη ή Blue Lagoon. Τον "κρατήρα" αυτόν οι ντόπιοι τον ονομάζουν Χαβούζα. Η "Χαβούζα" είναι μία φυσική λίμνη με καταπράσινο νερό, κοφτερά βράχια (θέλει προσοχή για να μπείτε μέσα, οπότε καλύτερα να φοράτε πλαστικά παπούτσια θάλασσας, καθώς έχει και αχινούς). Το θέαμα μοιάζει πολύ με τη Γκιόλα της Θάσου. Αν το δείτε με drone από ψηλά, αξίζει.
Για τους λάτρεις των καταδύσεων, το νησί έχει ιδανικά σημεία για βουτιές, και γενικά πολλά βράχια ενδείκνυνται για βουτιές αλλά η κορυφαία βουτιά για κάποιους τολμηρούς είναι από το ψηλότερο σημείο της χαβούζας.  Φτάνετε εκεί με λίγο σκαρφάλωμα στα απότομα βράχια και από κει βουτάτε μέσα στη χαβούζα στα καθαρά γαλαζοπράσινα νερά από ύψος 5-8 μέτρα. Αδρεναλίνη στο κατακόρυφο. Σε κάποια σημεία μπορείτε υπόγεια να μπείτε και να βγείτε από τη χαβούζα αν κρατήσετε την ανάσα σας για 2-3 μέτρα.
ο Χάρης παίρνει ανάσα κι ετοιμάζεται να διασχίσει την υπόγεια σήραγγα
*Στη μέση περίπου της νησίδας, πλάι από την πέτρινη καμάρα που είναι και ο εντυπωσιακότερος σχηματισμός της νότιας πλευράς, υπάρχει μια μικρού μήκους υποθαλάσσια στοά, που μπορούμε εύκολα να την περάσουμε με ένα καλό μακροβούτι. Βγαίνοντας στην επιφάνεια, θα βρεθούμε στη βορινή πλευρά, μέσα σε μια υπέροχη στρογγυλή φυσική πισίνα, που αποτελεί ένα πολύ όμορφο δημιούργημα της φύσης.
οι μικροί εξερευνητές δεν αφήνουν σπηλιά ανεξερεύνητη
Το τοπίο γίνεται συναρπαστικότερο, αν αναρριχηθείτε για λίγο στα απότομα βράχια και ανεβείτε στην κορυφογραμμή της νησίδας. 
Φωτογραφίες: Sophia Karagianni

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου