Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

ΣΤΗΝ ΑΛΥΚΗ ΜΕ ΤΑ ΦΛΑΜΙΝΓΚΟ

ΣΤΗΝ ΑΛΥΚΗ ΜΕ ΤΑ ΦΛΑΜΙΝΓΚΟ
 
Η Αλυκή στο Τιγκάκι της Κω, ή Λίμνη της Αλυκής όπως αναφέρεται, είναι, ίσως, ο σημαντικότερος Υδροβιότοπος στο νησί της Κω. (τρεις λέξεις χρησιμοποιούνται εξίσου σωστά ως αντιστοιχία-μετάφραση στην αγγλική λέξη wetland: υδροβιότοπος, υγροβιότοπος και υγρότοπος}.
Σ' αυτήν την ανάρτηση θα ασχοληθώ μόνο με την επίσκεψη των φοινικόπτερων,των μεταναστευτικών αυτών πτηνών που είναι γνωστά ευρέως ως φλαμίνγκο (Phoenicopterus ruber).
Τα υδρόβια αυτά πουλιά μαγνητίζουν τα βλέμματα χάρη στην ψηλόλιγνη σιλουέτα τους, τη γαμψή μύτη και το ρόδινο χρώμα των φτερών τους. Λένε για τα Φοινικόπτερα πως όταν ένα κοπάδι πετάει ψηλά στον ουρανό, μοιάζει απαλό ροζ σύννεφο. Τα ροζ φλαμίνγκο είναι τα μεγαλύτερα σε ηλικία, ενώ τα νεαρά φλαμίνγκο έχουν γκρίζο χρώμα.
νεαρά γκρι φλαμίνγκο
Τα παλαιότερα χρόνια οι φτερωτοί επισκέπτες ήταν ακριβοθώρητοι. Εμφανίζονταν στην Αλυκή και στους υπόλοιπους Υδροβιότοπους την 1η Φλεβάρη. Πιστοί στο ραντεβού τους, έκαναν την εμφάνισή τους την πρώτη μέρα του Φλεβάρη, ίσως γι΄αυτό το λόγο αποφασίστηκε να γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Υδροβιότοπων στις 2 Φεβρουαρίου.
Όμως, τα τελευταία τρία περίπου χρόνια αυτό έχει αλλάξει. Οι φτερωτοί ένοικοι έχουν γίνει μόνιμοι κάτοικοι Αλυκής και από αρχές Οκτωβρίου εμφανίζονται και μένουν ως το Μάιο. Έχω επίσης την εντύπωση ότι οι πληθυσμοί των φοινικόπτερων έχουν αυξηθεί αισθητά.
Τα φοινικόπτερα είναι ένα από τα 216 τουλάχιστον διαφορετικά είδη πτηνών που έχουν καταγραφεί στην Αλυκή της Κω. Μόνο 5 από αυτά τα είδη απαντώνται πολύ σπάνια ή τυχαία, ενώ τα υπόλοιπα 211 είδη απαντώνται κανονικά. 63 είδη απ'αυτά ανήκουν στα αυστηρά προστατευόμενα, σύμφωνα με την οδηγία 79/409/ΕΟΚ. Τα 7 είναι θαλάσσια, τα 60 υγροτοπικά, και τα 118 χερσαία.
ηλιοβασίλεμα στην Αλυκή με τα φλαμίνγκο
Τα φλαμίνγκο ήταν ιερά πτηνά στην αρχαία Ελλάδα, ενώ πίστευαν ότι συνόδευαν τον Ολύμπιο Θεό Απόλλωνα. Είναι ιδιαίτερα πτηνά, προτιμούν την απομόνωση, αποφεύγουν την ανθρώπινη παρουσία, μπορεί να γίνουν επιθετικά κατά την περίοδο της αναπαραγωγής γι'αυτό και οι παρατηρητές, ή φωτογράφοι πρέπει να πλησιάζουν με προσοχή και κάνοντας όσο λιγότερο θόρυβο γίνεται.
Η Αλυκή στο Τιγκάκι είναι θεωρητικά χώρος προστατευόμενος, όπως και ο Υδροβιότοπος Ψαλιδίου τον οποίο επίσης προτιμούν τα μεταναστευτικά πτηνά, αλλά μόνο στα χαρτιά καθώς δεν υπάρχει έλεγχος ή φύλαξη. Ο άλλοτε Δήμος Δικαίου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών και Επιστημονικό Υπεύθυνο τον καθηγητή Θ.Γεωργιάδη ολοκλήρωσε την περιβαλλοντική μελέτη “Οικολογική έρευνα και διαχείριση στων περιοχών Αλυκής και όρους Δικαίου της νήσου Κω” με σκοπό την καλύτερη διαχείριση του Υδροβιότοπου και την Ανάπτυξη ήπιων μορφών τουρισμού. 
Σε συνέντευξη που έδωσε η Εύα Δημητρίου πριν μερικά χρόνια σ' ένα αφιέρωμα της εκπομπής ¨Μένουμε Ελλάδα", Θυμάμαι χαρακτηριστικά να αναφέρει ότι η ορνιθολογική εταιρεία στην Αγγλία αριθμεί ένα εκατομμύριο μέλη.. Ένα φλαμίνγκο μπορεί να διανύσει 6.500 χιλιόμετρα για να έρθει ως την Αλυκή Τιγκακίου.. Το θέαμα είναι μαγικό.. Αυτό και μόνο θα μπορούσε να αποτελεί πόλο έλξης επισκεπτών.
Τα συμπεράσματα δικά σας.
Πηγή: Το άλας της Λέσβου-το άλας της Κω, Γεωδίφης, εκπομπή "Μένουμε Ελλάδα"
περισσότερες πληροφορίες για τα φοινικόπτερα, την αναπαραγωγή τους και τις συνήθειές τους εδώ:
Κείμενο, φωτογραφίες: Sophia Karagianni

2 σχόλια:

  1. :(

    είναι τόσο προστατευόμενη η Αλυκή ..

    που άγνωστοι έριξαν μπάζα (τούβλα , ηλεκτρολογικό εξοπλισμό, λάστιχα)

    :-(

    http://www.aegeanews.gr/default.asp?id=27&lg_id=1&Records=Details&_id=411002

    ΑπάντησηΔιαγραφή