Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

Ο ΠΛΑΤΑΝΟΣ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ

Ο ΠΛΑΤΑΝΟΣ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ
Ο πλάτανος του Ιπποκράτη βρίσκεται σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία μέσα στην πόλη  της Κω, πίσω ακριβώς από το Διοικητήριο (Επαρχείο) και δίπλα στο Κάστρο της Νερατζιάς. Για την ακρίβεια, μια γέφυρα χωρίζει την πλατεία Πλατάνου και τον Πλάτανο από το Κάστρο. 
η γέφυρα του Κάστρου ή γέφυρα των Φοινίκων που ενώνει τον Πλάτανο με το Κάστρο Νερατζιάς (στο βάθος ο Πλάτανος)
 ΠΕΡΙΒΑΛΛΩΝ ΧΩΡΟΣ
     
Η έκταση στην οποία φύεται ο "πλάτανος του Ιπποκράτη" αποτελεί πλατεία (πλακόστρωτη), περιμετρικά  της οποίας υπάρχουν μονώροφα και διώροφα κτήρια (το Διοικητήριο, το Τζαμί της Λότζιας κλπ) τα οποία χρησιμοποιούνται ως γραφεία, για τις ανάγκες του Επαρχείου της Κω και ως εμπορικά καταστήματα. Αν και η περιοχή βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, υπάρχει αρκετή ησυχία και ένα δροσερό  περιβάλλον. Στη σκιά των δέντρων απέναντι από τον "πλάτανο του Ιπποκράτη" υπάρχει παλιά βρύση με πόσιμο νερό. 

η μαρμάρινη κρήνη με την οθωμανική επιγραφή που λέει ότι το νερό είναι από την πηγή του Ιπποκράτη
Στη βόρεια πλευρά του περιτοιχίσματος του Πλατάνου του Ιπποκράτη, απέναντι από το Φρούριο των Ιπποτών, υπάρχει κρήνη τοποθετημένη σε μιαν αρχαία και ανάγλυφη λάρνακα από λευκό μάρμαρο. Πάνω στην κρήνη είναι χαραγμένη με παλιά τούρκικη γραφή η φράση: "Ανέστησε την κρήνη κι έτρεξε το νερό από την πηγή του Ιπποκράτη", ο Γαζή Χασάν Πασάς το 1200" έτος εγίρας που αντιστοιχεί με το χριστιανικό 1786.
 Η πλατεία είναι υπερυψωμένη στρωμένη με βοτσαλωτό και η κυκλοφορία τροχοφόρων (αυτοκίνητα, μοτοποδήλατα κ.λ.π.) μέσα σ' αυτήν και στο κεκλιμένο πλακόστρωτο, που την ενώνει με τον περιμετρικό δρόμο απαγορεύεται. Ο θόρυβος από την κίνηση των οχημάτων  από τον περιμετρικό δρόμο, λόγω της πυκνής βλάστησης και των λιθόκτιστων με λαξευμένο πωρόλιθο, τοίχων αντιστήριξης είναι ελάχιστος.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
     
Ο πλάτανος του Ιπποκράτη αποτελεί ιστορικό αξιοθέατο το οποίο επισκέπτονται χιλιάδες άνθρωποι από την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο. Επίσης πολλοί είναι ειδικά οι γιατροί, απ' όλο τον πλανήτη, που έρχονται στην Κω για να δουν και να θαυμάσουν τον πλάτανο στην σκιά του οποίου δίδασκε ο πατέρας της Ιατρικής επιστήμης, ο Ιπποκράτης.

Το είδος του πλατάνου είναι Πλάτανος ο ανατολικός (Platanus orientalis L.) και η ηλικία του, αν και δεν έχει επακριβώς καθοριστεί, θεωρείται ότι υπερβαίνει τα 2.300 χρόνια. Η διάμετρος κορμού, στη βάση του, είναι 4,70 μέτρα και η περίμετρός του 10,50 μέτρα.
ο πλάτανος σε πλήρη άνθιση
Το εγκάρδιο ξύλο του κορμού και των μεγάλων σε ηλικία κλάδων, με την πάροδο των αιώνων, έχει σαπίσει από προσβολές διαφόρων μυκήτων και ξυλοφάγων εντόμων, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μεγάλη κουφάλα στο εσωτερικό του. Έτσι ο ζωντανός κορμός έχει περιοριστεί σε έναν κατά τμήματα περιμετρικό δακτύλιο, πάχους από μηδέν (0) μέχρι δέκα με δεκαπέντε (10-15) εκατοστά.
Μετά το 1975 η Δασική Υπηρεσία υπέδειξε και εφαρμόστηκαν μέτρα προστασίας, που αύξησαν την ζωτικότητα του δέντρου, σταθεροποίησαν την φθίνουσα πορεία του και την σήψη του ξύλου και από τότε το πάχος του περιμετρικού δακτυλίου άρχισε σιγά – σιγά να  αυξάνει. Έγινε επίσης υποστύλωση των πλάγιων κλάδων, οι οποίοι κινδύνευαν να καταρρεύσουν κάτω από την πίεση του βάρους τους και τις τάσεις που δημιουργούνται από την επίδραση των ανέμων.
μπροστά η μαρμάρινη κρήνη και πίσω το Τζαμί της Λότζιας
Τέθηκε κάτω από καθεστώς απόλυτης προστασίας ύστερα από την με αριθμό 180324/6701/30 Αυγ.1985 (ΦΕΚ 589 τ.Β’ 2-10-85) Απόφαση του τέως Υπουργού Γεωργίας και νυν Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με την οποία κηρύχτηκε ο "πλάτανος του Ιπποκράτη" μαζί με την γύρω από αυτόν  έκταση, που είναι βιολογικά και οικολογικά αναγκαία για την αποτελεσματική προστασία του, ως Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης.
Πολλές ιατρικές σχολές, ιατρικές βιβλιοθήκες και ινστιτούτα έχουν, ή υποστηρίζουν ότι έχουν, δέντρα τα οποία προέρχονται από το αρχικό δέντρο στην Κω.
Το Διεθνές Οικολογικό Ίδρυμα COLAS σε πρόσφατο κατάλογό του περιλαμβάνει τον Πλάτανο μεταξύ των 70 μακροβιότερων δέντρων της υφηλίου.
πίσω από τον Πλάτανο η Μαυριτανική Κρήνη
Δυτικά της μαυριτανικής κρήνης στέκει αρχαία μαρμάρινη κολόνα με κορινθιακό κιονόκρανο
Ο Γάλλος περιηγητής Jean Thevenot, το 1655 περιγράφει την εντύπωση που του προκάλεσε κοντά στο κάστρο της Κω ένα πελώριο δέντρο, που έδινε σκιά σε 2000 άτομα και γύρω του υπήρχαν πολλά καταστήματα,κουρεία και καφενεία. Ο Ιάκωβος Ραγκαβής το 1854 τονίζει στο γ΄τόμο των Ελληνικών του ότι: «υποκάτωθεν του υπερφυούς το μέγεθος Πλατάνου ήσαν ωκοδομημένα πολλά εργαστήρια».
ο πλάτανος μέσα από τη στοά του Τζαμιού της Λότζιας
 Λέγεται ότι ο Πλάτανος έπαθε κατά καιρούς μεγάλες καταστροφές που προήλθαν από εκπυρσοκρότηση της πυριτιδαποθήκης του Φρουρίου το 1816. Στα 1900, πάλι, ο Άγγλος λόρδος W.H.D Rouse έκοψε ένα κλώνο του, ξεσηκώνοντας σάλο. Ο Ιάκωβος Ζαρράφτης διασώζει δύο νεότερες παραδόσεις για το δέντρο. Σύμφωνα με την πρώτη,τον Πλάτανο φύτεψε η μητέρα του Μ.Κωνσταντίνου, Αγία Ελένη, κατά την επιστροφή της από τα Ιεροσόλυμα.Σύμφωνα με τη δεύτερη, τον φύτεψε κάποιος Σουλτάνος, που περνώντας με το καράβι του από την Κω,γοητεύτηκε από την ομορφιά της.
ο πλάτανος και η Μαυριτανική κρήνη
ο Πλάτανος και το Τζαμί της Λότζιας
Την πρώτη του Σεπτέμβρη, το έθιμο της Ινδίκτου (της αρχιχρονιάς), μεταξύ άλλων περιλαμβάνει  το εξής: "Στο δρόμο για το σπίτι να σταματούν στον πλάτανο και να αγκαλιάζουν τον κορμό του για να πάρουν τα χρόνια του και τη δύναμή του".
στην είσοδο του Δημαρχείου υπάρχει "Κλάδος εκ της Πλατάνου του Ιπποκράτους"
Πηγή:http://users.otenet.gr/~theonik/peribal/pipokr.htm
Διπλωματική εργασία Ιωάννη Κυρίτση-ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΤΟΥ ΠΛΑΤΑΝΟΥ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΕΠΙΓΕΙΟΥ ΣΑΡΩΤΗ LASER
 Ιστορία της Νήσου Κω-Β.Χατζηβασιλείου
φωτογραφίες: Sophia Karagianni

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου