Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015

ΑΝΕΜΩΝΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΑΝΕΜΟ ΣΤΗΝ ΚΩ

ΑΝΕΜΩΝΕΣ ΣΤΗΝ ΚΩ


 

  • Είναι πανέμορφες. Ανθίζουν μέσα στο καταχείμωνο σε περιοχές εκτεθειμένες σε δυνατούς ανέμους γι' αυτό και οι αρχαίοι Έλληνες την ονόμασαν ανεμ-ώνη. Τα πιο συνηθισμένα χρώματα ανεμώνων που συναντάμε στην Κω είναι οι αποχρώσεις του ροζ και του μωβ, σπανιότερα συναντάμε κόκκινες και άσπρες.

  • Από τα 150 είδη ανεμώνων που υπάρχουν, η πιο συνηθισμένη στην Κω είναι η Ανεμώνη η ταόμορφος (Anemone pavonima). Πολύ κοινή στην Ελλάδα,φύεται σε διάφορα λιβάδια και χωράφια. Πολυετές, ποώδες φυτό με ρίζα κονδυλώδη, ανθίζει την άνοιξη.

  • Μία παρόμοια ανεμώνη είναι η κηπαία, Anemone hortensis, πού εμφανίζεται από τα μέσα Νοεμβρίου έως και το Μάρτιο. Η διαφορά με τη προηγούμενη βρίσκεται στο χνουδωτό κορμό και στα φύλλα, που στον κόμβο του βλαστού είναι τρία και μυτερά, ενώ στην βάση σαν παλάμη με τρείς ενότητες και οδοντωτά στίς άκρες.Οι στήμονες(ανθήρες) είναι πολυάριθμοι, οι καρποί δημιουργούνται στα μικρά αχαίνια.Κάποιοι θεωρούν ότι είναι η άγρια ανεμώνη της αρχαίας Ελλάδας.

  • Anemone Coronaria L. Ανεμώνη η στεφανωματική Τα φύλλα της είναι σχεδόν τα ίδια με την κηπαία ,ενώ στο άνθος τα σέπαλα είναι κόκκινα ή ρόδινα με λευκή βάση. Κάποιοι λένε ότι έχει 8 πέταλα ενώ οι άλλες έχουν 6. Αυτό που ξεχωρίζει από τις άλλες ανεμώνες, η Coronaria έχει τα φύλλα στη βάση της , πού αποτελούνται από πολλές σχισμές, το ίδιο και στον κόμβο του λεπτού βλαστού.

και τέλος.. Anemone pavonima Lab.Ανεμώνη η λάμπουσα.Πολυετές ριζωματώδες γεώφυτο. Ομοιάζει σε γενικές γραμμές με την Ανεμώνη τη στεφανωματική από την οποία όμως διακρίνεται λόγω των φύλλων της που είναι λιγότερο εμφανώς χωρισμένα και ενίοτε απλά λοβωτά, με φαρδύτερους λοβούς ή φυλλάρια. Η στεφάνη αποτελείται από 7 έως 12 ιώδη, ροδόχρωμα ή πορτοκαλοκόκκινα τμήματα, συχνά κιτρινόχρωμα προς τη βάση.
Υπάρχουν αρκετές διαφορές στα διάφορα είδη ανεμώνας που ανθίζουν στην Κω. Μπορεί ο βλαστός να είναι λείος ή χνουδωτός, τα φύλλα να αγκαλιάζουν τα πέταλα ή να βρίσκονται χαμηλότερα στο βλαστό. Τα πέταλα να διαφέρουν σε αριθμό, να είναι 5, 6, 8 ή ακόμη και 9, να είναι μυτερά στις άκρες ή στρογγυλεμένα και να αλλάζουν χρώμα στη βάση τους. Οι στήμονες μπορεί να είναι μικροί ή τεράστιοι και πολυάριθμοι. Μπορεί να τις δει κάποιος το χειμώνα ή την άνοιξη, σε χωράφι, σε λιβάδι ή στο δάσος.
η άσπρη ανεμώνη σπάνια αλλά πανέμορφη
ανεμώνη λευκή που στη βάση των πετάλων αλλάζει χρώμα και γίνεται μωβ
Όπου κι αν βρίσκονται, μοιάζουν εύθραυστες όμως αντέχουν τη βροχή και τον άνεμο και σίγουρα ομορφαίνουν τη ζωή μας και μας φτιάχνουν τη διάθεση.
αντιστέκονται στον άνεμο
πληροφορίες: http://www.easypedia.gr
Δική μου φωτογραφία ανεμώνης έχει συμπεριληφθεί στα:  Τα πανέμορφα αγριολούλουδα της Ελλάδας Status Voice
και στο 22 από τα ωραιότερα αγριολούλουδα της Ελλάδας Dinfo
Κείμενο, φωτογραφίες: Sophia Karagianni

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου