Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2020

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΟΥ ΤΕΛΛΗ

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΟΥ ΤΕΛΛΗ
Νότια της Παναγίας Αχούσας, στο Ζηπάρι, σε πολύ όμορφη τοποθεσία, βρίσκεται το εκκλησάκι του Άη Γιώργη του Τελλή. Ανήκει στην Ενορία Γενεσίου Θεοτόκου Λαγουδίου και γιορτάζει ανάλογα με το Πάσχα, 23 Απριλίου ή δεύτερη μέρα του Πάσχα.
Όπως έγραφε ο Ιάκωβος Ζαρράφτης το 1906 το εκκλησάκι βρισκόταν "εις τοποθεσίαν τερπνήν μετά πηγής". Πράγματι, η πηγή βρίσκεται εκεί και μαζί και μια ποτίστρα κάτω από το τεράστιο δέντρο που μοιάζει να έχει βγει από παραμύθι.
Το εκκλησάκι διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση, ανακαινισμένο εδώ και πολλά χρόνια. Πολλές φορές φιλοξενεί την ομάδα των πεζοπόρων μας για ολιγόλεπτη στάση κατά τη διάρκεια των εξερευνήσεων μας στην περιοχή.
Ετυμολογικά, υπάρχει η περίπτωση το εκκλησάκι να ανήκε σε κάποιον με το όνομα Τελ(λ)ής. Το τοπωνύμιο "του Τελλή" υπάρχει σε αρκετές περιοχές της Κω, βλ. Άγιος Γεώργιος του Τελλή, ο Μύλος του Τελλή, αλλά και στο Πυλί, τον Ασώματο και την Αντιμάχεια, ενδέχεται ετυμολογικά να προέρχεται από: Του Τ-τελ-λή-Δεληγιάννης-Δελήγιαννης-Δελής που χρησιμεύει ως πρώτο συνθετικό σε πολλά οικογενειακά ονόματα< deli τουρκ.λέξη=τρελός, ανόητος.
Από το εσωτερικό του ναού
λεπτομέρεια από την είσοδο του ναού
Στο βιβλίο- "Εκκλησία Κω Δωδεκανήσου"-Τόμος Πρώτος, βιβλίον Δεύτερον, Αθήνα 1969 Ιερά Μητρόπολις Κώου και Νισύρου Παρελθόν και παρόν-Ανδρέα Ιωσήφ Χατζημιχαήλ (χορηγός εκδόσεως Δήμος Κω, 2016)-αναφέρεται ως Άγιος Γεώργιος Τραπεζώνας και βρίσκεται εντός κτήματος Χατζηνικολάου. Είναι παλιό οικοδόμημα και η ανέγερσή του πρέπει να τοποθετηθεί κατά τη μεταβυζαντινή περίοδο.
Πηγή: Μιχάλη Ευστ. Σκανδαλίδη-Τοπωνυμικά και Ονοματικά της Νήσου Κω
"Το Ασφενδιού της Κω" Μανόλη Κιαπόκα, σελίδα 214
Άλλες σχετικές αναρτήσεις για εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου στην Κω:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου