Πέμπτη 29 Απριλίου 2021

ΒΑΦΟΥΜΕ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΑΥΓΑ ΜΕ 4 ΦΥΣΙΚΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ, ΜΕ ΜΕΤΑΞΩΤΕΣ ΚΛΩΣΤΕΣ, ΜΕ ΡΙΖΑΡΙ, ΝΤΕΚΟΥΠΑΖ, ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ

ΒΑΦΟΥΜΕ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΑΥΓΑ ΜΕ 4 ΦΥΣΙΚΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ, ΜΕ ΜΕΤΑΞΩΤΕΣ ΚΛΩΣΤΕΣ, ΜΕ ΡΙΖΑΡΙ, ΝΤΕΚΟΥΠΑΖ, ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ
Ένα από τα πιο δημοφιλή ελληνικά έθιμα είναι το βάψιμο των αυγών το Πάσχα. Βάφουμε τα αυγά μας κόκκινα τη Μεγάλη Πέμπτη. Μην κοιτάτε που τα τελευταία χρόνια τα βάφουμε με ό,τι χρώμα τύχει, πολύχρωμα, με σχέδια κλπ. Παλιά τα έβαφαν μόνο κόκκινα, κι αυτό γιατί το κόκκινο χρώμα συμβόλιζε το αίμα του Χριστού και τη θυσία του στο Σταυρό.
Μετά την Ανάσταση, το βράδυ του Σαββάτου, όλοι έχουμε από ένα αυγό μαζί μας στην εκκλησία και μόλις ακούσουμε το "Χριστός Ανέστη", τσουγκρίζουμε τα αυγά μας και από τις δύο πλευρές
μεταξύ μας (τα μέλη κάθε οικογένειας), και νικητής "ανακηρύσσεται" αυτός που το αυγό του θα μείνει άσπαστο.
Υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι να βάψουμε τα αυγά, αλλά οι καλύτεροι είναι οι φυσικοί-χωρίς χρώμα, είτε μιλάμε για τεχνική ντεκουπάζ, ριζάρι, παντζάρι, κουρκουμά, μεταξωτές κλωστές κ.ά.
Εδώ θα σας παρουσιάσω 4 τρόπους για να στολίσετε τ' αυγά σας με φυσικό τρόπο 
1. ΜΕ ΜΕΤΑΞΩΤΕΣ ΚΛΩΣΤΕΣ
Παίρνουμε διάφορα χρώματα μεταξωτές κλωστές, τις μπερδεύουμε όλες μεταξύ τους και τις κόβουμε με το ψαλίδι σε μικρά κομμάτια.
Βουτάμε τα αυγά μέσα σε νερό και τα "τσουλάμε" γύρω γύρω να κολλήσουν πάνω τους οι κλωστές και να πάνε παντού.
Τα βάζουμε μέσα σε αλουμινόχαρτο, το καθένα μόνο του, σφιχτά για να μην σκορπίσουν οι κλωστές,σαν καραμέλες.
Τα βράζουμε κανονικά στην κατσαρόλα 5-6 λεπτά, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και τις κλωστές και αφού βάλουμε λίγο λάδι σε ένα βαμβάκι, τα λαδώνουμε για να γυαλίσουν.
*Τη μέθοδο βαψίματος με μεταξωτές κλωστές μου την έμαθε πριν πολλά χρόνια η φίλη μου η Άνυ στη Θεσσαλονίκη απ' όπου ξεκίνησε το έθιμο, και τη θεωρώ τον πιο εύκολο τρόπο βαφής αυγών γι'αυτό και την επιλέγω κάθε χρόνο εδώ και πολλά πολλά χρόνια.
2. ΒΑΦΗ ΜΕ ΡΙΖΑΡΙ
Το ριζάρι ή αλιζάρι ή και μπογιά (Rubia tinctorum) είναι αυτοφυής θάμνος που φύεται στη νότια Ευρώπη και την νοτιοδυτική Ασία. Στην Κω θα βρείτε το ριζάρι στο Καμάρι της Κεφάλου. Το επίσημο όνομά του είναι ερυθρόδανο το βαφικό ή ρούβια η βαφική (Rubia tinctorum) και ανήκει στην οικογένεια των Ερυθροδανοειδών (Rubiaceae). Το ριζάρι ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο στο παρελθόν, γιατί από την ρίζα του παραγόταν μία κόκκινη χρωστική, κατάλληλη για βαφή νημάτων. Στην Θεσσαλία, στα Αμπελάκια, δημιουργήθηκε από τον 18ο αιώνα ο πρώτος αγροτικός συνεταιρισμός που ασχολείτο με τη βαφή των νημάτων από το ριζάρι, τα οποία κατέκτησαν τις ευρωπαϊκές αγορές. Η βαφή που προκύπτει από το ριζάρι έχει ως κύριο συστατικό την αλιζαρίνη. Η χρήση του ριζαριού εγκαταλείφθηκε όταν η χημική βιομηχανία παρήγαγε την ένωση ανιλίνη που έδινε το ίδιο αποτέλεσμα. 
το συγκεκριμένο ριζάρι είναι περσινό αλλά τη δουλειά του την έκανε
Παίρνουμε το ριζάρι, το ξεπλένουμε καλά για να φύγουν χώματα ή και έντομα.
Το βάζουμε να βράσει καλά για να αποβάλει όλο του το χρώμα.
Έχουμε βράσει από πριν τα αυγά, κι όταν είναι έτοιμο κ το χρώμα μας, αδειάζουμε το ριζάρι από την κατσαρόλα και μόλις κρυώσουν λίγο τα αυγά και το νερό με το χρώμα (για να μην σπάσουν), τα βουτάμε μέσα και τα αφήνουμε 5-10 λεπτά για να κοκκινίσουν.
Τα πασχαλινά αυγά βαμμένα με ριζάρι εκτός από το μοναδικό χρώμα τους είναι και ανεξίτηλα. Δεν βάφουν τα χέρια, ενώ η βαφή δεν εισχωρεί και στο εσωτερικό τους. Το αποτέλεσμα που δίνει είναι ένα βαθύ κόκκινο χρώμα (βαθύ δεν το λες το δικό μας...). 
*Η φίλη μου η Μαρία κατάφερε να βρει το πολυπόθητο ριζάρι και να βάψουμε τ' αυγά στο σπίτι της σήμερα το πρωί. Όσο για το κατοικίδιο προβατάκι είναι ο Σταμάτης κι είναι αξιαγάπητος.
*Κανένα ζώο δεν κακοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του ρεπορτάζ.
3. ΑΠΛΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ
Με όμορφα λεπτά μαρκαδοράκια, σχεδιάζουμε και ζωγραφίζουμε πάνω στα βραστά αυγά, όπως έκανε κι η φίλη μου η Μίλκα η καλλιτεχνάρα. Έτσι, δημιουργούμε μοναδικά έργα τέχνης.
4. ΜΕ ΝΤΕΚΟΥΠΑΖ
Η μέθοδος ντεκουπάζ είναι διαδεδομένη σε πολλά αντικείμενα. Με το πάνω φύλλο μιας χαρτοπετσέτας, με όποιο σχέδιο μας αρέσει ανά περίπτωση, καλύπτουμε το ήδη βρασμένο αυγό και το περνάμε από πάνω με ένα πινέλο είτε με ασπράδι αυγού είτε με αλευρόκολλα (λίγο αλεύρι με νερό). Τα δοκίμασα και τα δύο για πρώτη φορά: αν εξαιρέσετε το γεγονός ότι βρωμάει λίγο στην αρχή, πιο πετυχημένα ήταν τα αυγά που άλειψα με το ασπράδι.
Και του χρόνου! να' μαστε καλά, Καλή Ανάσταση σε όλους!
Πληροφορίες για το ριζάρι: wikipedia
Κείμενο,
🌼🐇🥚Φωτογραφίες: Sophia Karagianni

Κυριακή 25 Απριλίου 2021

goatt_88: Τι γυρεύουν η Amy, η Audrey κι η Brigitte στους τοίχους της Κω?

goatt_88: Τι γυρεύουν η Amy, η Audrey κι η Brigitte στους τοίχους της Κω?
Ήταν Νοέμβριος του 2020. Σε μία από τις καθιερωμένες βόλτες μας στην Αλυκή παρατήρησα ένα παλικάρι ανεβασμένο σε μια σκάλα να ζωγραφίζει μια κοπέλα στον τοίχο ενός από τα εγκαταλελειμμένα κτίρια γύρω από την Αλυκή Τιγκακίου.
"Κάτι ωραίο ετοιμάζεται", σκέφτηκα και δεν είχα άδικο. Λίγες μέρες μετά, το γνώριμο πρόσωπο της Amy Winehouse, γέμισε με χρώμα τον άδειο τοίχο και του έδωσε ζωή. Τώρα που το σκέφτομαι, ίσως η ίδια η Amy επέστρεψε για λίγο στη ζωή μέσα από αυτό το υπέροχο street art πορτρέτο. H Amy, μία εμβληματική περσόνα της μουσικής έφυγε από τη ζωή στην ηλικία των 27 ετών.
Πάλι τυχαία, σε μια βόλτα στη Λάμπη, έπεσα μπροστά σε μια ακόμη τοιχογραφία, μιας μεγάλης κυρίας του κινηματογράφου της Audrey Heprurn. Είχε πέσει στην αντίληψή μου το συγκεκριμένο πορτρέτο από διάφορες φωτογραφίες που ανέβαζαν φίλοι μου στα social media και χάρηκα πολύ που μπόρεσα κι εγώ να το φωτογραφήσω. Δεν πέρασε, όμως, από το μυαλό μου κάποιος συσχετισμός ανάμεσα στα δύο έργα τέχνης, κι ας έφεραν και τα δύο την ίδια υπογραφή του καλλιτέχνη goatt_88. 
Όταν συνάντησα το τρίτο κατά σειρά mural κοντά στο Pappas Beach, με το όμορφο πρόσωπο της Brigitte Bardot, της Γαλλίδας σταρ, κατάλαβα ότι ο "goatt" ήρθε για να μείνει. Η Brigitte δεν είναι έτοιμη ακόμη. Οι δύσκολες καιρικές συνθήκες, αέρας, βροχές και πολύς ήλιος καθυστέρησαν την ολοκλήρωση του έργου που αναμένεται σε λίγες μέρες. (περιμένω ανυπόμονα την ολοκλήρωση του έργου και την επισφράγιση με την υπογραφή του καλλιτέχνη-θα επανέλθω με νέα φωτογραφία)

στις 11/4
στις 18/4 (..to be continued...)
Δεν αναφέρω το όνομά του καλλιτέχνη, επειδή επιθυμεί, προς το παρόν, να παραμείνει η ταυτότητά του μυστική. Δύο Βρετανές και μία Γαλλίδα σταρ επιλέχθηκαν γιατί ήταν τρεις πανέμορφες γυναίκες, που η καθεμία για διαφορετικούς λόγους άφησαν το στίγμα τους στην κινηματογραφική και μουσική ιστορία. Ο Γιάννης είχε ανέκαθεν ταλέντο στο σχέδιο, τα σκίτσα ήταν γι' αυτόν κάτι έμφυτο. Πιστεύει ότι το street art βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα στην Ελλάδα, και παρ'όλο που σήμερα είναι απλά ένα χόμπι γι' αυτόν, κάτι μου λέει ότι το μέλλον του στο street art διαγράφεται λαμπρό. 
(update: η  Brigitte ολοκληρώθηκε όπως θα δείτε στις επόμενες φωτογραφίες)
H Brigitte όπως είναι σήμερα
Είχε υποσχεθεί πως θα ακολουθήσουν κι άλλα πρότζεκτς, όχι απαραίτητα με γυναίκες αλλά με ανθρώπους που σημάδεψαν την ανθρωπότητα στο πέρασμά τους. Τα έργα του χρειάζονται αρκετό χρόνο να ολοκληρωθούν, από 6 μέρες ως και 20 ανάλογα πάντα με τον ελεύθερο χρόνο του και τις καιρικές συνθήκες. Μέσα σε 6 μήνες είδα τρεις υπέροχες τοιχογραφίες να ομορφαίνουν τους τοίχους της Κω και ανυπομονούσα για περισσότερες.
Και ξαφνικά, κάπου στην Α.ΒΙ.ΚΩ έκανε την εμφάνισή του ένα ακόμη καταπληκτικό έργο τέχνης, η προσωπογραφία του αδικοχαμένου Tupac (Tupac Amaru Shakur), ενός από τους πιο επιδραστικούς rapper όλων των εποχών, που δολοφονήθηκε στα 25 του χρόνια.
Πραγματικό αριστούργημα και ο Tupac, έρχεται να προστεθεί στην υπόλοιπη συλλογή. Ο καλλιτέχνης ψάχνει τοίχους να εκφραστεί, κι εμείς περιμένουμε με αγωνία το επόμενο πρόσωπο που θα τον εμπνεύσει!
Tο τελευταίο του έργο, κοσμεί τον εξωτερικό τοίχο του Κλειστού Γυμναστηρίου της Κω, στην οδό Αρτεμησίας 37. Ο Δημήτρης Παπούλης, ο 34χρονος αρχηγός του Φοίβου Κω, που τόσο άδικα χάθηκε στις 3/10/2022 θα ομορφαίνει για πάντα τον τοίχο του Κλειστού Γυμναστηρίου Κω και θα υποδέχεται τους αθλητές και τον κόσμο που θα έρχεται στο γήπεδο έπειτα από πρωτοβουλία του Α.Σ Φοίβου.
Αλλά και στους δρόμους της Αθήνας όταν περπατάς εκεί στο Γκάζι, πάλι θα δεις την γνώριμη υπογραφή του goat_88 και θα 'ναι σαν να βλέπεις έναν γνωστό από την Κω. Στην πραγματικότητα εικονίζεται o "The Notorious B.I.G" γνωστός και ως Biggie Small ή σκέτο Βiggie (Christopher George Latore Wallace), ένας ράπερ που δολοφονήθηκε σε ηλικία 24 ετών.
Goatt μη μασάς! Συνέχισε!
*Ακολουθήστε τον καλλιτέχνη στο instagram: goatt_88
Κείμενο, Φωτογραφίες: Sophia Karagianni

Σάββατο 24 Απριλίου 2021

Ophrys cinereophila, η ορχιδέα που αγαπά τη στάχτη

Ophrys cinereophila, η ορχιδέα που αγαπά τη στάχτη
Όπως έχω ήδη αναφέρει σε προηγούμενα άρθρα(και θα αναφέρω πολλές φορές ακόμη), έχουν καταγραφεί 58 είδη ορχιδέας στην Κω. 
φτάσαμε τα επτά είδη. Μένουν μόλις άλλα 51 για εντοπισμό και καταγραφή.
Επιστ/κή ον/σία: Ophrys cinereophila Paulus & Gack 1998
Συνώνυμα: Ophrys fusca subsp. cinereophila (Paulus & Gack) Faurh. 2002
Οικογένεια: ORCHIDACEAE  
Λεπτό και κοντό φυτό, με βασική εξάπλωση στην Νοτιοανατολική Ελλάδα, με κέντρο το Νότιο Αιγαίο. Η γενικότερη εξάπλωσή του περιλαμβάνει την Δ και ΝΔ Μικρά Ασία Ξεχωρίζει σχετικά εύκολα από την πυκνή και σπειροειδή ταξιανθία, με 2-10 μικρά άνθη, μικρότερα του ενός εκατοστού. Ο κύριος μήνας άνθισης αυτής της μικρής ορχιδέας είναι ο Μάρτιος.
Οι συγκεκριμένες φωτογραφίες τραβήχτηκαν στις 8 Φεβρουαρίου στο Ποτάμι της Μεσαριάς, στην Κω.
Σύμφωνα με την ετυμολογία του Allen B. Martin το cinereophila σημαίνει φίλη της στάχτης, που αγαπά τη στάχτη. Από την ελληνική λέξη "Phila" που σημαίνει "φίλη" και το λατινικό "cinereus" που σημαίνει "σταχτής", γκρίζος, αυτός που μοιάζει με τις στάχτες. Λέγεται ότι η ορχιδέα αυτή βρέθηκε να μεγαλώνει σε ηφαιστειακή στάχτη, εξ'ού και η ονομασία της.
cinereophila: ash(-es) + loves. Was found growing in volcanic ash (?). Or, could also be: loves (being) grey (ashy, see cinereus). cf. 
Ευχαριστώ τον Αντώνη Κωστογλάκη, την Andrea Simunkova και την Esther Σκουμπουρδή που μέσω της ομάδας NATURE & WILDLIFE OF KOS ISLAND με βοηθούν στις αναγνωρίσεις.
Πηγή: Greek Flora
The Vocabulary of Orchids: An Amateur Perspective. Allen B.Martin  
Έρευνα, Μετάφραση, Φωτογραφίες: Sophia Karagianni

Παρασκευή 23 Απριλίου 2021

I 💖 Kos στη Μαρίνα της Κω

 I 💖 Kos στη Μαρίνα της Κω
Η επιγραφή στήθηκε στην είσοδο της Μαρίνας (Pier A, στον Ταξιδευτή, όχι την κεντρική), μετά από πρόταση, χορηγία και δημιουργία των «Γραφικών Τεχνών Μπαλαλή» και σε συνεργασία με την Διοίκηση της Μαρίνας.
Μόλις βαφτεί το τοιχίο που στηρίζεται η επιγραφή και αλλαχτεί και η σημαία θα γίνει σίγουρα πόλος έλξης για ατέλειωτες φωτογραφίες. Ήδη, τη λίγη ώρα που μείναμε εκεί, πολύς κόσμος πέρασε και φωτογραφήθηκε.
Με θέα προς το Επαρχείο αλλά και το Φάρο της Μαρίνας και με δυνατό χαρτί το ηλιοβασίλεμα, θα αναστενάξουν τα social media.
Update: Το τοιχίο ασπρίστηκε, η σημαία άλλαξε και μπήκε καινούρια και το αταίριαστο πανό της Μαρίνας, επίσης έφυγε. Να τα λέμε κι αυτά. Για του λόγου το αληθές:
με πληροφορίες από το vimatisko
Σχετικές αναρτήσεις: I LOVE KOS, VOLUME II
Φωτογραφίες: Sophia Karagianni