Παρασκευή 9 Απριλίου 2021

ΠΗΓΗ ΕΦΤΕΡΕΣ, ΑΝΤΙΜΑΧΕΙΑ

ΠΗΓΗ ΕΦΤΕΡΕΣ, ΑΝΤΙΜΑΧΕΙΑ

Είναι πραγματικά εντυπωσιακό το πόσες πηγές υπάρχουν στην Αντιμάχεια. Εγώ μέχρι τώρα έχω γράψει για την ΠΗΓΗ ΤΟΥ ΦΩΤΗ, την ΠΗΓΗ ΠΩΡΙΑ, την ΠΗΓΗ ΛΑΤΣΙΑ, την ΠΗΓΗ ΧΑΤΖΟΓΛΟΥ, την ΠΗΓΗ ΚΥΜΜΑΡΙ, την ΠΗΓΗ ΧΑΡΔΑΜΟΥ, την ΠΗΓΗ ΚΗΠΙΑ, την ΠΗΓΗ ΜΟΣΚΑΜΠΑΡΗΣ, την ΠΗΓΗ ΦΡΑΓΚΟΠΗΓΑΔΟ, την πηγή στην ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ, στον ΑΓΙΟ ΝΙΚΗΤΑ, στο ΔΑΣΟΣ ΤΗΣ ΠΛΑΚΑΣ, αλλά και ΤΟ ΠΗΓΑΔΙ ΤΟΥ ΜΟΥΣΑ, και ΤΟΥ ΑΗ-ΓΙΑΝΝΗ Η ΣΚΑΛΑ
Φυσικά, υπάρχουν άλλες τόσες που περιμένουν να γραφούν και να καταγραφούν.
Οι πηγές, σαν θέμα, δεν έχουν μεγάλο αναγνωστικό ενδιαφέρον, αλλά έχουν μεγάλο εξερευνητικό ενδιαφέρον. Οι περισσότερες είναι δυσεντόπιστες, παραμελημένες και πνιγμένες στα χόρτα και την πυκνή βλάστηση, γι' αυτό και κάποιοι από μας θεωρούμε χρέος μας να εντοπίσουμε όσες περισσότερες μπορούμε, να τις καταγράψουμε και να τις αποτυπώσουμε φωτογραφικά, ώστε να τις γνωρίσουν και οι επόμενες γενιές.
Τη συγκεκριμένη πηγή προσπαθούσαμε πολύ καιρό να την εντοπίσουμε. Είχαμε μάθει από πληροφορίες ότι ήταν στη περιοχή του Μουράτου, στον επαρχιακό προς Κέφαλο.
Παρ' όλο που ο Μαστορόπουλος στην "Αντιμάχεια Κώα" αναφέρει πάνω από 50 πηγές στην Αντιμάχεια, δεν υπάρχει αναφορά στην πηγή Εφτέρες. Στα Τοπωνύμια της Νήσου Κω του Ζάρακα αναφέρεται ότι οι Εφτέρες είναι ανώμαλη επιφάνεια νότια της τοποθεσίας Καλάμι, στην οποία κάτω από γκρεμό βρίσκεται βρυσούλα. Πήρε τ' όνομα από τα ζιζάνια εφτέρες=φτερούγες.
εικόνες από τη διαδρομή
Από την άλλη, ο Σκανδαλίδης στα "Τοπωνυμικά και Ονοματικά της Νήσου Κω" αναφέρει ως εφτέρες το φυτό φτέρη του γένους των πολυποδιοειδών, η αρχαία πτέρις, η>φτέρη>εφτέρη, με πρόθεση 'ε,. 
Αν προσέξετε και τώρα γύρω από την πηγή υπάρχουν φτέρες, οπότε λογικά ταιριάζει η ερμηνεία του Σκανδαλίδη.
Την τρίτη φορά που επιχειρήσαμε να εξερευνήσουμε την περιοχή, πριν πέντε χρόνια περίπου, βρήκαμε ένα παλικάρι που έβοσκε πρόβατα και μας οδήγησε, μέσα από μια πολύ ενδιαφέρουσα και δύσκολη διαδρομή, κάτω από ένα γκρεμό με πορώδη επιφάνεια, όπου ανάμεσα στις φτέρες αχνοφαινόταν η πηγή, παραμελημένη και ένα λάστιχο ξεκινούσε από την πηγή και έριχνε νερό σε ένα πλαστικό βαρέλι.
ο Γιάννης που μας οδήγησε στην πηγή
Πηγή: Νικολάου Αθ. Ζάρακα-Τοπωνύμια της Νήσου Κω
Μιχάλη Ευστ. Σκανδαλίδη-Τοπωνυμικά και Ονοματικά της Νήσου Κω
Φωτογραφίες: Sophia Karagianni

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου