Κυριακή 25 Απριλίου 2021

Τι γυρεύουν η Amy, η Audrey κι η Brigitte στους τοίχους της Κω?

Τι γυρεύουν η Amy, η Audrey κι η Brigitte στους τοίχους της Κω?
Ήταν Νοέμβριος του 2020. Σε μία από τις καθιερωμένες βόλτες μας στην Αλυκή παρατήρησα ένα παλικάρι ανεβασμένο σε μια σκάλα να ζωγραφίζει μια κοπέλα στον τοίχο ενός από τα εγκαταλελειμμένα κτίρια γύρω από την Αλυκή Τιγκακίου.
"Κάτι ωραίο ετοιμάζεται", σκέφτηκα και δεν είχα άδικο. Λίγες μέρες μετά, το γνώριμο πρόσωπο της Amy Winehouse, γέμισε με χρώμα τον άδειο τοίχο και του έδωσε ζωή. Τώρα που το σκέφτομαι, ίσως η ίδια η Amy επέστρεψε για λίγο στη ζωή μέσα από αυτό το υπέροχο street art πορτρέτο. H Amy, μία εμβληματική περσόνα της μουσικής έφυγε από τη ζωή στην ηλικία των 27 ετών.
Πάλι τυχαία, σε μια βόλτα στη Λάμπη, έπεσα μπροστά σε μια ακόμη τοιχογραφία, μιας μεγάλης κυρίας του κινηματογράφου της Audrey Heprurn. Είχε πέσει στην αντίληψή μου το συγκεκριμένο πορτρέτο από διάφορες φωτογραφίες που ανέβαζαν φίλοι μου στα social media και χάρηκα πολύ που μπόρεσα κι εγώ να το φωτογραφήσω. Δεν πέρασε, όμως, από το μυαλό μου κάποιος συσχετισμός ανάμεσα στα δύο έργα τέχνης, κι ας έφεραν και τα δύο την ίδια υπογραφή του καλλιτέχνη goatt_88. 
Όταν συνάντησα το τρίτο κατά σειρά mural κοντά στο Pappas Beach, με το όμορφο πρόσωπο της Brigitte Bardot, της Γαλλίδας σταρ, κατάλαβα ότι ο "goatt" ήρθε για να μείνει. Η Brigitte δεν είναι έτοιμη ακόμη. Οι δύσκολες καιρικές συνθήκες, αέρας, βροχές και πολύς ήλιος καθυστέρησαν την ολοκλήρωση του έργου που αναμένεται σε λίγες μέρες. (περιμένω ανυπόμονα την ολοκλήρωση του έργου και την επισφράγιση με την υπογραφή του καλλιτέχνη-θα επανέλθω με νέα φωτογραφία)

στις 11/4
στις 18/4 (..to be continued...)
Δεν αναφέρω το όνομά του καλλιτέχνη, επειδή επιθυμεί, προς το παρόν, να παραμείνει η ταυτότητά του μυστική. Δύο Βρετανές και μία Γαλλίδα σταρ επιλέχθηκαν γιατί ήταν τρεις πανέμορφες γυναίκες, που η καθεμία για διαφορετικούς λόγους άφησαν το στίγμα τους στην κινηματογραφική και μουσική ιστορία. Ο Γιάννης είχε ανέκαθεν ταλέντο στο σχέδιο, τα σκίτσα ήταν γι' αυτόν κάτι έμφυτο. Πιστεύει ότι το street art βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα στην Ελλάδα, και παρ'όλο που σήμερα είναι απλά ένα χόμπι γι' αυτόν, κάτι μου λέει ότι το μέλλον του στο street art διαγράφεται λαμπρό. 
(update: η  Brigitte ολοκληρώθηκε όπως θα δείτε στις επόμενες φωτογραφίες)
H Brigitte όπως είναι σήμερα
Είχε υποσχεθεί πως θα ακολουθήσουν κι άλλα πρότζεκτς, όχι απαραίτητα με γυναίκες αλλά με ανθρώπους που σημάδεψαν την ανθρωπότητα στο πέρασμά τους. Τα έργα του χρειάζονται αρκετό χρόνο να ολοκληρωθούν, από 6 μέρες ως και 20 ανάλογα πάντα με τον ελεύθερο χρόνο του και τις καιρικές συνθήκες. Μέσα σε 6 μήνες είδα τρεις υπέροχες τοιχογραφίες να ομορφαίνουν τους τοίχους της Κω και ανυπομονούσα για περισσότερες.
Και ξαφνικά, κάπου στην Α.ΒΙ.ΚΩ έκανε την εμφάνισή του ένα ακόμη καταπληκτικό έργο τέχνης, η προσωπογραφία του αδικοχαμένου Tupac (Tupac Amaru Shakur), ενός από τους πιο επιδραστικούς rapper όλων των εποχών, που δολοφονήθηκε στα 25 του χρόνια.
Πραγματικό αριστούργημα και ο Tupac, έρχεται να προστεθεί στην υπόλοιπη συλλογή. Ο καλλιτέχνης ψάχνει τοίχους να εκφραστεί, κι εμείς περιμένουμε με αγωνία το επόμενο πρόσωπο που θα τον εμπνεύσει!
Tο τελευταίο του έργο, κοσμεί τον εξωτερικό τοίχο του Κλειστού Γυμναστηρίου της Κω, στην οδό Αρτεμησίας 37. Ο Δημήτρης Παπούλης, ο 34χρονος αρχηγός του Φοίβου Κω, που τόσο άδικα χάθηκε στις 3/10/2022 θα ομορφαίνει για πάντα τον τοίχο του Κλειστού Γυμναστηρίου Κω και θα υποδέχεται τους αθλητές και τον κόσμο που θα έρχεται στο γήπεδο έπειτα από πρωτοβουλία του Α.Σ Φοίβου.
Αλλά και στους δρόμους της Αθήνας όταν περπατάς εκεί στο Γκάζι, πάλι θα δεις την γνώριμη υπογραφή του goat_88 και θα 'ναι σαν να βλέπεις έναν γνωστό από την Κω. Στην πραγματικότητα εικονίζεται o "The Notorious B.I.G" γνωστός και ως Biggie Small ή σκέτο Βiggie (Christopher George Latore Wallace), ένας ράπερ που δολοφονήθηκε σε ηλικία 24 ετών.
Goatt μη μασάς! Συνέχισε!
*Ακολουθήστε τον καλλιτέχνη στο instagram: goatt_88
Κείμενο, Φωτογραφίες: Sophia Karagianni

4 σχόλια:

  1. Υπέροχη δουλειά...έχουμε έναν τεράστιο τοίχο που ανέκαθεν τον φανταζόμουν να τον κοσμεί ένα γκράφιτι και βλέποντας αυτά ζηλεύω λίγο..υποκλίνομαι στο ταλέντο του δημιουργού!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αν ο τοίχος σου είναι στην Κω, ευχαρίστως να ενημερώσω τον καλλιτέχνη!

      Διαγραφή
  2. Μακάρι να συνεχίσει ο καλλιτέχνης να κοσμεί με τόσο όμορφα κοσμήματα το νησί μας και να γίνει παράδειγμα και γι' άλλους καλλιτέχνες. Ευχαριστούμε πολύ όποιος κι αν είσαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή