Πέμπτη 29 Απριλίου 2021

ΒΑΦΟΥΜΕ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΑΥΓΑ ΜΕ 4 ΦΥΣΙΚΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ, ΜΕ ΜΕΤΑΞΩΤΕΣ ΚΛΩΣΤΕΣ, ΜΕ ΡΙΖΑΡΙ, ΝΤΕΚΟΥΠΑΖ, ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ

ΒΑΦΟΥΜΕ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΑΥΓΑ ΜΕ 4 ΦΥΣΙΚΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ, ΜΕ ΜΕΤΑΞΩΤΕΣ ΚΛΩΣΤΕΣ, ΜΕ ΡΙΖΑΡΙ, ΝΤΕΚΟΥΠΑΖ, ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ
Ένα από τα πιο δημοφιλή ελληνικά έθιμα είναι το βάψιμο των αυγών το Πάσχα. Βάφουμε τα αυγά μας κόκκινα τη Μεγάλη Πέμπτη. Μην κοιτάτε που τα τελευταία χρόνια τα βάφουμε με ό,τι χρώμα τύχει, πολύχρωμα, με σχέδια κλπ. Παλιά τα έβαφαν μόνο κόκκινα, κι αυτό γιατί το κόκκινο χρώμα συμβόλιζε το αίμα του Χριστού και τη θυσία του στο Σταυρό.
Μετά την Ανάσταση, το βράδυ του Σαββάτου, όλοι έχουμε από ένα αυγό μαζί μας στην εκκλησία και μόλις ακούσουμε το "Χριστός Ανέστη", τσουγκρίζουμε τα αυγά μας και από τις δύο πλευρές
μεταξύ μας (τα μέλη κάθε οικογένειας), και νικητής "ανακηρύσσεται" αυτός που το αυγό του θα μείνει άσπαστο.
Υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι να βάψουμε τα αυγά, αλλά οι καλύτεροι είναι οι φυσικοί-χωρίς χρώμα, είτε μιλάμε για τεχνική ντεκουπάζ, ριζάρι, παντζάρι, κουρκουμά, μεταξωτές κλωστές κ.ά.
Εδώ θα σας παρουσιάσω 4 τρόπους για να στολίσετε τ' αυγά σας με φυσικό τρόπο 
1. ΜΕ ΜΕΤΑΞΩΤΕΣ ΚΛΩΣΤΕΣ
Παίρνουμε διάφορα χρώματα μεταξωτές κλωστές, τις μπερδεύουμε όλες μεταξύ τους και τις κόβουμε με το ψαλίδι σε μικρά κομμάτια.
Βουτάμε τα αυγά μέσα σε νερό και τα "τσουλάμε" γύρω γύρω να κολλήσουν πάνω τους οι κλωστές και να πάνε παντού.
Τα βάζουμε μέσα σε αλουμινόχαρτο, το καθένα μόνο του, σφιχτά για να μην σκορπίσουν οι κλωστές,σαν καραμέλες.
Τα βράζουμε κανονικά στην κατσαρόλα 5-6 λεπτά, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και τις κλωστές και αφού βάλουμε λίγο λάδι σε ένα βαμβάκι, τα λαδώνουμε για να γυαλίσουν.
*Τη μέθοδο βαψίματος με μεταξωτές κλωστές μου την έμαθε πριν πολλά χρόνια η φίλη μου η Άνυ στη Θεσσαλονίκη απ' όπου ξεκίνησε το έθιμο, και τη θεωρώ τον πιο εύκολο τρόπο βαφής αυγών γι'αυτό και την επιλέγω κάθε χρόνο εδώ και πολλά πολλά χρόνια.
2. ΒΑΦΗ ΜΕ ΡΙΖΑΡΙ
Το ριζάρι ή αλιζάρι ή και μπογιά (Rubia tinctorum) είναι αυτοφυής θάμνος που φύεται στη νότια Ευρώπη και την νοτιοδυτική Ασία. Στην Κω θα βρείτε το ριζάρι στο Καμάρι της Κεφάλου. Το επίσημο όνομά του είναι ερυθρόδανο το βαφικό ή ρούβια η βαφική (Rubia tinctorum) και ανήκει στην οικογένεια των Ερυθροδανοειδών (Rubiaceae). Το ριζάρι ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο στο παρελθόν, γιατί από την ρίζα του παραγόταν μία κόκκινη χρωστική, κατάλληλη για βαφή νημάτων. Στην Θεσσαλία, στα Αμπελάκια, δημιουργήθηκε από τον 18ο αιώνα ο πρώτος αγροτικός συνεταιρισμός που ασχολείτο με τη βαφή των νημάτων από το ριζάρι, τα οποία κατέκτησαν τις ευρωπαϊκές αγορές. Η βαφή που προκύπτει από το ριζάρι έχει ως κύριο συστατικό την αλιζαρίνη. Η χρήση του ριζαριού εγκαταλείφθηκε όταν η χημική βιομηχανία παρήγαγε την ένωση ανιλίνη που έδινε το ίδιο αποτέλεσμα. 
το συγκεκριμένο ριζάρι είναι περσινό αλλά τη δουλειά του την έκανε
Παίρνουμε το ριζάρι, το ξεπλένουμε καλά για να φύγουν χώματα ή και έντομα.
Το βάζουμε να βράσει καλά για να αποβάλει όλο του το χρώμα.
Έχουμε βράσει από πριν τα αυγά, κι όταν είναι έτοιμο κ το χρώμα μας, αδειάζουμε το ριζάρι από την κατσαρόλα και μόλις κρυώσουν λίγο τα αυγά και το νερό με το χρώμα (για να μην σπάσουν), τα βουτάμε μέσα και τα αφήνουμε 5-10 λεπτά για να κοκκινίσουν.
Τα πασχαλινά αυγά βαμμένα με ριζάρι εκτός από το μοναδικό χρώμα τους είναι και ανεξίτηλα. Δεν βάφουν τα χέρια, ενώ η βαφή δεν εισχωρεί και στο εσωτερικό τους. Το αποτέλεσμα που δίνει είναι ένα βαθύ κόκκινο χρώμα (βαθύ δεν το λες το δικό μας...). 
*Η φίλη μου η Μαρία κατάφερε να βρει το πολυπόθητο ριζάρι και να βάψουμε τ' αυγά στο σπίτι της σήμερα το πρωί. Όσο για το κατοικίδιο προβατάκι είναι ο Σταμάτης κι είναι αξιαγάπητος.
*Κανένα ζώο δεν κακοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του ρεπορτάζ.
3. ΑΠΛΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ
Με όμορφα λεπτά μαρκαδοράκια, σχεδιάζουμε και ζωγραφίζουμε πάνω στα βραστά αυγά, όπως έκανε κι η φίλη μου η Μίλκα η καλλιτεχνάρα. Έτσι, δημιουργούμε μοναδικά έργα τέχνης.
4. ΜΕ ΝΤΕΚΟΥΠΑΖ
Η μέθοδος ντεκουπάζ είναι διαδεδομένη σε πολλά αντικείμενα. Με το πάνω φύλλο μιας χαρτοπετσέτας, με όποιο σχέδιο μας αρέσει ανά περίπτωση, καλύπτουμε το ήδη βρασμένο αυγό και το περνάμε από πάνω με ένα πινέλο είτε με ασπράδι αυγού είτε με αλευρόκολλα (λίγο αλεύρι με νερό). Τα δοκίμασα και τα δύο για πρώτη φορά: αν εξαιρέσετε το γεγονός ότι βρωμάει λίγο στην αρχή, πιο πετυχημένα ήταν τα αυγά που άλειψα με το ασπράδι.
Και του χρόνου! να' μαστε καλά, Καλή Ανάσταση σε όλους!
Πληροφορίες για το ριζάρι: wikipedia
Κείμενο,
🌼🐇🥚Φωτογραφίες: Sophia Karagianni

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου