Πέμπτη 22 Απριλίου 2021

ΑΓΙΟΣ ΘΕΟΛΟΓΟΣ, ΚΕΦΑΛΟΣ, ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΔΙΠΛΑ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

ΑΓΙΟΣ ΘΕΟΛΟΓΟΣ, ΚΕΦΑΛΟΣ, ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΔΙΠΛΑ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Μιας κι έχω καταγράψει σχεδόν 330 εκκλησίες στο νησί της Κω, πολλοί με ρωτάνε ποιες ξεχωρίζω λόγω θέσης ή λόγω γραφικότητας. Κάποιοι μου ζητούν να τους προτείνω εκκλησία κοντά στην θάλασσα για να παντρευτούν. Ανάμεσα στις τόσες πολλές εκκλησίες, ελάχιστες είναι αυτές που βρίσκονται δίπλα στη θάλασσα. Είναι, φυσικά ο Άγιος Νικόλαος στο Καστρί και η Αγία Ειρήνη στα Πίσω Θερμά, αλλά είναι και οι δύο προσβάσιμες με βάρκα (Η Αγία Ειρήνη είναι είναι προσβάσιμη με τα πόδια, αλλά υπολογίστε τρίωρη δύσκολη πεζοπορία, για γάμο δεν θα το πρότεινα). Είναι και ο Άη Γιάννης ο Περιγιαλίτης στο Μαστιχάρι, ο οποίος "κρέμεται' πάνω από γκρεμό και βλέπει στη θάλασσα, το ίδιο κι ο Άη Γιάννης ο Θυμιανός στην Κέφαλο.
Το ένα εκκλησάκι που είναι δίπλα στη θάλασσα και προσβάσιμο με αυτοκίνητο είναι ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος στην Κέφαλο. Ανήκει στην Ενορία Εισοδίων της Θεοτόκου της Κεφάλου.
Βγαίνοντας από το χωριό της Κεφάλου και πηγαίνοντας προς το νοτιότερο σημείο του νησιού, μετά τα Παλάτια και τη βρύση υπάρχει μία διασταύρωση. Αριστερά η πινακίδα λέει για Άγιο Ιωάννη (εννοεί το Θυμιανό), Άσπρη Πέτρα, Καστέλλι, Πυργί, Kavo Paradiso και Άγιο Μάμα. Δεξιά, πηγαίνει για Κατά και Άγιο Θεολόγο (περίπου 4χλμ).
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Μητροπολίτης Κώου Εμμανουήλ Καρπάθιος στο "Εκκλησία Κω Δωδεκανήσου"-Τόμος Πρώτος, βιβλίον Δεύτερον, Αθήνα 1969, "εκτίσθη, ως εν Κεφάλω μαρτυρείται, υπό του ζηλωτού Κεφαλιανού Μοναχού Χαραλάμπους Ρούσου".
Το εκκλησάκι είναι πολύ γραφικό και μυρίζει Ελλάδα, λευκό και γαλάζιο δίπλα στο κύμα που σκάει. Ένας μακρύς διάδρομος οδηγεί στην μεγάλη αυλή με το ιδιαίτερο δάπεδο. Εκεί στο γέρικο δέντρο, κρέμονται δύο καμπάνες,που πολύ συχνά γίνονται αντικείμενο φωτογράφησης. Η μία φέρει το επώνυμο Καραγεωργίου.
Πολλές πεζοπορίες μας για την Τρυπητή, το Χάρακα, το Χιλάνδρι και το
Kavo Paradiso ξεκινούν από δω και στο τέλος καταλήγουμε κατάκοποι στη φιλόξενη αυλή του ξωκκλησιού για να ξαποστάσουμε.
Φωτογραφίες από το εσωτερικό του Άγιου Θεολόγου
Και μια κάρτα που έφτιαξα με τις καμπάνες του Άγιου Θεολόγου για Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα!
Κείμενο, Φωτογραφίες: Sophia Karagianni

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου