Σάββατο 24 Απριλίου 2021

Ophrys cinereophila, η ορχιδέα που αγαπά τη στάχτη

Ophrys cinereophila, η ορχιδέα που αγαπά τη στάχτη
Όπως έχω ήδη αναφέρει σε προηγούμενα άρθρα(και θα αναφέρω πολλές φορές ακόμη), έχουν καταγραφεί 58 είδη ορχιδέας στην Κω. 
φτάσαμε τα επτά είδη. Μένουν μόλις άλλα 51 για εντοπισμό και καταγραφή.
Επιστ/κή ον/σία: Ophrys cinereophila Paulus & Gack 1998
Συνώνυμα: Ophrys fusca subsp. cinereophila (Paulus & Gack) Faurh. 2002
Οικογένεια: ORCHIDACEAE  
Λεπτό και κοντό φυτό, με βασική εξάπλωση στην Νοτιοανατολική Ελλάδα, με κέντρο το Νότιο Αιγαίο. Η γενικότερη εξάπλωσή του περιλαμβάνει την Δ και ΝΔ Μικρά Ασία Ξεχωρίζει σχετικά εύκολα από την πυκνή και σπειροειδή ταξιανθία, με 2-10 μικρά άνθη, μικρότερα του ενός εκατοστού. Ο κύριος μήνας άνθισης αυτής της μικρής ορχιδέας είναι ο Μάρτιος.
Οι συγκεκριμένες φωτογραφίες τραβήχτηκαν στις 8 Φεβρουαρίου στο Ποτάμι της Μεσαριάς, στην Κω.
Σύμφωνα με την ετυμολογία του Allen B. Martin το cinereophila σημαίνει φίλη της στάχτης, που αγαπά τη στάχτη. Από την ελληνική λέξη "Phila" που σημαίνει "φίλη" και το λατινικό "cinereus" που σημαίνει "σταχτής", γκρίζος, αυτός που μοιάζει με τις στάχτες. Λέγεται ότι η ορχιδέα αυτή βρέθηκε να μεγαλώνει σε ηφαιστειακή στάχτη, εξ'ού και η ονομασία της.
cinereophila: ash(-es) + loves. Was found growing in volcanic ash (?). Or, could also be: loves (being) grey (ashy, see cinereus). cf. 
Ευχαριστώ τον Αντώνη Κωστογλάκη, την Andrea Simunkova και την Esther Σκουμπουρδή που μέσω της ομάδας NATURE & WILDLIFE OF KOS ISLAND με βοηθούν στις αναγνωρίσεις.
Πηγή: Greek Flora
The Vocabulary of Orchids: An Amateur Perspective. Allen B.Martin  
Έρευνα, Μετάφραση, Φωτογραφίες: Sophia Karagianni

2 σχόλια: