Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

ΠΗΓΗ ΧΑΡΔΑΜΟΥ, ΑΝΤΙΜΑΧΕΙΑ

ΠΗΓΗ ΧΑΡΔΑΜΟΥ, ΑΝΤΙΜΑΧΕΙΑ
Τα "Χαρδάμου", ή τα "Χαρντάμου" ονομάζεται η πηγή που βρίσκεται βόρεια της τοποθεσίας Κηπιά, νότια του χωριού Αντιμάχεια, αλλά και η λαγκαδιά και η ευρύτερη τοποθεσία. Η μοναδική ετυμολογική εξήγηση που μας δίνεται γι'αυτήν την ιδιαίτερη ονομασία είναι ότι πιθανόν να έχει σχέση με τον αρχαίο Δήμο Αρχιαδών και εκ παραφθοράς να λέγεται σήμερα έτσι. Επίσης, τα Χαρδάμου, πιθανώς αναφέρονται στα κτήματα του Χαρδάμου. Επειδή το τοπωνύμιο της Αντιμάχειας, όπως είναι σχηματισμένο, ανήκει στα βυζαντινά τοπωνύμια, ο ιδιοκτήτης της περιοχής που πήρε και το όνομα, δηλαδή ο Χάρδαμος, πρέπει να ήταν κάποιος Κάρδαμος, όνομα γνωστό στη βυζαντινή περίοδο, προσωποποίηση του ουσιαστικού κάρδαμον.
Παρόλο που υπάρχουν δύο βρύσες που τρέχουν διαρκώς άφθονο νερό και είναι προφανές ότι η πηγή χρησιμοποιείται, σε βιβλιογραφικές πηγές αναφέρεται ότι το νερό στα Χαρδάμου είναι ακατάλληλο προς πόσιν. Στην πηγή υπάρχει χειρόγραφη επιγραφή που αναφέρει τα εξής: "Κοινότητα Αντιμάχειας-Επισκευή Πηγής Στας 27/4/1955 Σταμάτης Μαμαλούκας?" Στην πηγή αυτή οδηγός μας ήταν ο Κυριάκος Παππούλης.
Πηγή: Νικολάου Αθ. Ζάρακα-Τοπωνύμια της Νήσου Κω
Μιχάλη Ευστ. Σκανδαλίδη-Τοπωνυμικά και Ονοματικά της Νήσου Κω
Αντιμάχεια Κώα, 2002, Γ. Μαστορόπουλος 
Φωτογραφίες: Sophia Karagianni

Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

Η ΤΡΥΠΑ ΤΟΥ ΛΥΚΟΥ

Η ΤΡΥΠΑ ΤΟΥ ΛΥΚΟΥ
Ανατολικά της τοποθεσίας Κηπώνας (Κηππόνας), κοντά στο Παλιό Πυλί υπάρχει ένα πολύ μικρό σπήλαιο στη μέση ενός βράχου με το όνομα "η τρύπα του Λύκου". Η παράδοση το 'χει ότι φώλιαζε κάποτε εκεί ένας λύκος. Η αλήθεια είναι ότι η σπηλιά είναι τόσο μικρή που μόλις χωράει ένα λύκο. Στα τοπωνύμια του Ζάρακα και στα Τοπωνυμικά του Σκανδαλίδη αναφέρεται και ως "του Λύκου το σπηλάδι".
Πηγή: Νικολάου Αθ. Ζάρακα-Τοπωνύμια της Νήσου Κω
Μιχάλη Ευστ. Σκανδαλίδη-Τοπωνυμικά και Ονοματικά της Νήσου Κω
Φωτογραφίες: Sophia Karagianni

Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

ΜΑΡΙΝΑ ΚΩ

ΜΑΡΙΝΑ ΚΩ
Η ΚΩΣ Μαρίνα παραχωρήθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης στο Δήμο της Κω τον Ιούνιο του 1999 και βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία από τον Μάιο του 2001, προσφέροντας υπηρεσίες υψηλού επιπέδου. Βρίσκεται δίπλα στον ιστορικό Λιμένα της Κω, στην καρδιά της Δωδεκανήσου ένα από τα γοητευτικότερα θέρετρα στην Ελλάδα και ίσως η καλύτερη περιοχή yachting στην Ευρώπη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Μαρίνα της Κω είναι από τις πιο ολοκληρωμένες Μαρίνες που λειτουργούν σ' ολόκληρο το Αιγαίο, διαθέτει τις πιο σύγχρονες εγκαταστάσεις στον ελληνικό χώρο, ενώ τις υπηρεσίες που παρέχει μπορεί κάποιος να τις συναντήσει μόνο σε λίγες Ευρωπαϊκές Μαρίνες.


Υπάρχουν 250 θέσεις ελλιμενισμού σκαφών με εξαιρετικές παροχές και υπηρεσίες όπως σύστημα μόνιμου αγκυροβολίου των σκαφών, παροχή νερού και ηλεκτρικού ρεύματος, σύστημα πυρόσβεσης, συνδέσεις (τηλεφωνική, διαδίκτυο, καλωδιακή τηλεόραση) κ.λ.π. Υπάρχει ασφάλεια που περιλαμβάνει ταχύπλοα σκάφη, σύστημα συναγερμού, σωστικά μέσα, κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης με κάμερες, σύστημα πυρόσβεσης και επιτήρηση σε εικοσιτετράωρη βάση.
Στις εγκαταστάσεις της Μαρίνας της Κω υπάρχει επίσης το Κτίριο Διοίκησης και Υπηρεσιών που διαθέτει τις Γραφειακές εγκαταστάσεις για τη λειτουργία Λιμενικού Φυλακίου, Τελωνειακού Σταθμού και Γραφείου Ελέγχου Διαβατηρίων, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων για τους πελάτες, ξενώνες φιλοξενούμενων, σταθμό πρώτων βοηθειών και άλλα πολλά.
Το Εμπορικό Κέντρο της Μαρίνας στεγάζει 20 καταστήματα μεταξύ των οποίων: Ναυτιλιακά είδη, Παντοπωλείο, Στεγνοκαθαριστήριο, Αναψυκτήριο, Εστιατόριο, Γραφεία Yaghting, Ναυτικά και Τουριστικά πρακτορεία και άλλα.
Υπάρχει επίσης η Επισκευαστική Ζώνη με χώρο εναπόθεσης 150 σκαφών στην ξηρά, σύχρονα μηχανήματα, υποδομή και εξοπλισμός για τη στήριξη των σκαφών.
Η Κως Μαρίνα διαθέτει επίσης σταθμό καυσίμων με ιδιαίτερο προβλήτα για την πετρέλευση των σκαφών, χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων, σταθμό άντλησης βιολογικών καταλοίπων, σταθμό αντιμετώπισης θαλάσσιας ρύπανσης και άλλες εγκαταστάσεις.
Η Μαρίνα της Κω προσελκύει πολλά σκάφη αναψυχής από τις Μαρίνες της Τουρκίας κι όχι μόνο, ώστε να επιλέξουν την Κω ως μόνιμη βάση για τις θαλάσσιες εξορμήσεις τους. Η Μαρίνα της Κω, κάτοχος γαλάζιας σημαίας, αποτελεί πηγή ζωής για το νησιωτικό σύμπλεγμα της Δωδεκανήσου, καλλιεργεί το θαλάσσιο τουρισμό 12 μήνες το χρόνο συμβάλλοντας στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Έδωσε ώθηση με τη φιλοξενία και την εξυπηρέτηση των ελληνικών επαγγελματικών πλοίων αναψυχής καθ'όλη τη διάρκεια του έτους.
 
Για το μέσο Κώο η Μαρίνα είναι ένας ευχάριστος περίπατος, περίπου δέκα λεπτά με ένα τέταρτο περπάτημα από το κέντρο της πόλης. Πολλά σχολεία της πόλης κάνουν τους περιπάτους τους εκεί. Γνωστό και αγαπημένο μέρος για καφεδάκι, ποτάκι αλλά και φαγητό. Δύο μικροί φάροι, σήματα κατατεθέντα της Μαρίνας, με πιο ξεχωριστό τον κόκκινο φάρο στο τέρμα του Μώλου, ένα από τα πιο ρομαντικά σημεία της πόλης, κατά γενική ομολογία.
Κοντά στο χώρο του Σταθμού καυσίμων, ο επισκέπτης μπορεί να δει ένα μικρό ναυάγιο πλοίου.
Πηγή:Ενημερωτικό δελτίο της Κως Επενδυτική Α.Ε για τη Μαρίνα Κω (22-1-2008)
Για περισσότερες πληροφορίες: http://www.kosmarina.gr/index.php/el
φωτογραφίες: Sophia Karagianni

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΑΚΚΕΛΙΟΥΔΑΙΝΑ, ΚΑΜΗΛΑ

ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΑΚΚΕΛΙΟΥΔΑΙΝΑ, ΚΑΜΗΛΑ
Στο δρόμο προς την Κέφαλο, πάνω στη διασταύρωση για την παραλία Καμήλα, βρίσκεται το εκκλησάκι της Παναγίας Σακκελιούδαινας (Ευαγγελισμός της Θεοτόκου). Ανήκει στην ενορία Εισοδίων Θεοτόκου της Κεφάλου και γιορτάζει στις 25 Μαρτίου.
Σύμφωνα με το Μητροπολίτη Καρπάθιο, η εκκλησία πήρε τ' όνομά της από την περιοχή, η οποία ονομάζεται "Σακκελιός", πιθανώς από το όνομα Σακκέλης. Σύμφωνα με μαρτυρίες γεροντότερων Κεφαλιανών, το Εξωκκλήσι οικοδομήθηκε πάνω σε ερείπια παλαιότερης εκκλησίας από τρεις αδερφούς της οικογένειας Ανατολίτη.
Οι Ιταλοί το κατέστρεψαν πιθανώς για στρατιωτικούς λόγους. Ανοικοδομήθηκε το 1945.
Στην είσοδο της εκκλησίας υπάρχει μαρμάρινη πλάκα με επιγραφή που αναφέρει ότι το περικαλές ξωκκλήσι του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου οικοδομήθηκε αρχιερατευόντος Αιμιλιανού με δαπάνη των κατοίκων της Κεφάλου και φροντίδα της εκκλησιαστικής επιτροπής, Σ. Κορκή, Σ. Βαβύθη και Β. Παπαβασιλείου το 1985.

Πολύ όμορφος είναι και ο περίβολος της εκκλησίας καθώς και η θέα προς τη θάλασσα.
Σχετική ανάρτηση: ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΑΜΗΛΑ (Camel Beach), ΚΕΦΑΛΟΣ
Πηγή: Εμμανουήλ Ι. Καρπάθιου (Μητροπολίτου Μεσημβρίας της επί Ευξείνω) - "Εκκλησία Κω Δωδεκανήσου"-Τόμος Πρώτος, βιβλίον Δεύτερον, Αθήνα 1969
φωτογραφίες: Sophia Karagianni

Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

ΑΡΙΣΤΟΛΟΧΙΑ ΣΤΟ ΖΗΠΑΡΙ (aristolochia hirta)

ΑΡΙΣΤΟΛΟΧΙΑ ΣΤΟ ΖΗΠΑΡΙ (aristolochia hirta)
Σε πολλά θεματικά λεξικά αναφέρεται ότι το βοτανικό όνομα Αριστολοχία προήλθε από τις ελληνικές λέξεις "άριστος", και λοχεία (τοκετός). Η λέξη αριστολοχία σημαίνει "άριστη γέννα" και αναφέρεται στη παραδοσιακή χρήση του φρέσκου χυμού του φυτού για την πρόκληση τοκετού. Στην Αγγλία, ήταν γνωστή σαν birthwort και χρησιμοποιήθηκε για τον ίδιο σκοπό.

Ενώ ήταν ο Διοσκουρίδης τον 1ο αιώνα μ.Χ., που πρώτος συνιστούσε το φυτό σαν βοήθημα στον τοκετό, η χρήση του για τα δεινά των γυναικών (στους γυναικείους πόνους) "ορίζεται" από τις αρχές του 5ου αιώνα π.Χ. Εκείνη την περίοδο, ο Ιπποκράτης το θεωρούσε χρήσιμο στη θεραπεία γυναικών που έπασχαν από έλκη ή πόνους στα πλευρά. Ο Θεόφραστος (372-286 π.Χ.) αναφέρει ότι το φυτό χρησιμοποιούνταν για να θεραπεύει ανωμαλίες της μήτρας, δαγκώματα ερπετών και πληγές στο κεφάλι. Ο Πλίνιος, σύγχρονος του Διοσκουρίδη, πίστευε ότι, αν λαμβάνονταν με βοδινό κρέας αμέσως μετά από τη σύλληψη, η Αριστολοχία θα επισφράγιζε τη βεβαιότητα της γέννησης ενός αρσενικού παιδιού. Σύμφωνα με τον Θεόφραστο, γερό μελίρρυτο κρασί, στο οποίο είχαν προστεθεί κομμάτια από τη ρίζα της Αριστολοχίας, προκαλούσε ύπνο.

Οι περισσότερες αναφορές στην Αριστολοχία είναι για τις θεραπευτικές της ιδιότητες, όμως σε πρόσφατες έρευνες που έγιναν σε Πανεπιστήμια-μεταξύ των οποίων και το Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης. όπου η Αριστολοχία χρησιμοποιείται ευρέως σε διάφορες παθήσεις, απεδείχθη ότι προκαλεί καρκίνο και ιδιαίτερα καρκίνο των νεφρών. Το άρθρο κλείνει με τη διαπίστωση ότι "Όπως φαίνεται, η σοφία των αρχαίων Ελλήνων δεν ήταν πάντα αλάνθαστη" (δείτε όλο το άρθρο εδώ:)
Εμείς το συναντήσαμε στο Ζηπάρι και εντυπωσιαστήκαμε πώς κάτι τόσο άσχημο μπορεί να έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Τελικά, η όψη του αλλά και η μυρωδιά του σε αποτρέπουν να πλησιάσεις. Πολλοί το θεωρούν σαρκοβόρο, χωρίς να είναι, επειδή τα έντομα έλκονται προς αυτό από τη μυρωδιά του που θυμίζει ψόφιο κρέας και παγιδεύονται σ' αυτόν τον τριχωτό "λαιμό" που κάποιοι τον παρομοιάζουν με την πίπα του Σέρλοκ Χολμς.
Πηγή:  http://www.valentine.gr/linkOfTheMonth_gr-april2007.php
http://www.cretanflora.com/aristolochia_cretica.html
Φωτογραφίες: Sophia Karagianni