Παρασκευή 8 Απριλίου 2016

Ο ΠΕΤΡΟΣ, Η ΦΙΛΙΚΗ ΚΟΥΡΟΥΝΑ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΤΗΣ ΚΩ

Ο ΠΕΤΡΟΣ, Η ΦΙΛΙΚΗ ΚΟΥΡΟΥΝΑ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΤΗΣ ΚΩ
Πολύς λόγος έχει γίνει τελευταία για τον Πέτρο, την εξημερωμένη κουρούνα, που τους τελευταίους μήνες είχε γίνει το σήμα κατατεθέν του λιμανιού της Κω.
Σε μια βόλτα για φωτογραφίες στο λιμάνι, συναντήσαμε τον περασμένο μήνα τον Πέτρο, όνομα που του δόθηκε από τον άνθρωπο που τον εξημέρωσε, έναν ψαρά.
Αυτό που προσέξαμε αρχικά ήταν μια κουρούνα να παλεύει να κρύψει μερικά νομίσματα μέσα στα σχοινιά όπου δένουν οι βάρκες.. Εντυπωσιασμένοι από το παράξενο θέαμα, αρχίσαμε να βγάζουμε φωτογραφίες κι έτσι, περαστικοί μας ενημέρωσαν ότι η κουρούνα λέγεται Πέτρος και είναι πολύ φιλική με τους ανθρώπους, ιδίως αν κάποιος της δωρίσει κάποιο κερματάκι.
Όντως, προσπάθησα να τη δελεάσω με κάτι μονόλεπτα και δίλεπτα που είχα στο πορτοφόλι μου και ο έρωτας ήταν κεραυνοβόλος. Έπαιρνε τα κέρματα, πότε τα πετούσε στο κράσπεδο, πότε τα πετούσε στο νερό, πότε τα έκρυβε στα σχοινιά με μεγάλο ενθουσιασμό. Και μετά πάλι με κυνηγούσε από πίσω και μου ζητούσε κι άλλα, κι όταν δεν της έδινα, μου τραβούσε την τσάντα, μου τραβούσε το κασκόλ.
Ο Πέτρος μονοπώλησε το ενδιαφέρον μας για περίπου μία ώρα με την τσαχπινιά του και τη φιλικότητά του και δεν υπήρξε άνθρωπος να περάσει από το λιμάνι και να μην ασχοληθεί μαζί του.
Πριν δύο μέρες, διάβασα μετά λύπης μου, σε ανακοίνωση της ζωοφιλικής οικολογικής ένωσης Κω ότι ο μικρούλης Πέτρος βρέθηκε τραυματισμένος από κλωτσιές κάποιου ασυνείδητου.
Η Zωοφιλική οικολογική ένωση αμέσως τον περιέθαλψε και σε συνεννόηση με κέντρο προστασίας τραυματισμένων ζώων εστάλη για αποκατάσταση στην Αθήνα. Η ανακοίνωση ανέφερε ότι ίσως χρειαστεί να μεταφερθεί και στο κέντρο της Αίγινας.
Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Κωστογλάκη που φρόντισε τον Πέτρο λίγο πριν τον στείλει στην ΑΝΙΜΑ είχε υποστεί χτύπημα στο στήθος. Από τα τελευταία νέα, όντως ο Πέτρος υποφέρει από αστάθεια, μώλωπες και χτύπημα στην αριστερή φτερούγα που προκλήθηκε από αμβλύ αντικείμενο..
Ελπίζω ο Πέτρος να γυρίσει στο λιμάνι που τόσο τον ευχαριστούσε και να συνεχίσει να έχει εμπιστοσύνη στους ανθρώπους. Δεν μπορώ, όμως, να πάψω να αναρωτιέμαι ποιον και πόσο τον ενόχλησε για να καταφέρει τέτοιο χτύπημα σ'ένα αθώο πλάσμα.
Αναρτήσεις στον τοπικό τύπο με χρήση των φωτογραφιών μου:
aegeanews, nisoskos, kostoday, kosnews24
φωτογραφίες: Sophia Karagianni

Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

ΜΟΥΣΚΑΡΙ (Muscari macrocarpum)

ΜΟΥΣΚΑΡΙ (Muscari macrocarpum)
Δεν είναι εύκολο να το εντοπίσεις το μούσκαρι (Muscari macrocarpum). Κάποιοι το λένε Μούσκαρι, αλλά οι περισσότεροι το λένε ζουμπούλι και υάκινθο. Αυτό το συγκεκριμένο είδος το συναντήσαμε, για πρώτη φορά, μετά από υπόδειξη του κ. Γιάννη Κασσιώτη, στο ρήγμα της Ζιας, να κρέμεται από τα βράχια.
Εντύπωση μου έκανε το κίτρινο χρώμα του και ότι κρεμόταν σε κάτι απίθανα σημεία στα βράχια. Την επόμενη φορά που το συναντήσαμε ήταν πάλι σε βράχια, ανάμεσα σε πυκνή βλάστηση στους Σπήλιους, στην περιοχή του Κουβά.
Επίσης, πρόσεξα εναλλαγές του χρώματός τους, ανάλογα με το πόσο "ώριμα" είναι.. Στην αρχή είναι πράσινα, μετά μωβ και τέλος κίτρινα.
Δεύτερη φορά το συναντήσαμε στην Πλακερή, ανάμεσα στις πλάκες, κρυμμένο καλά.
 Είναι ποώδες φυτό και ανήκει στην οικογένεια Liliaceae. Δεν αποκτά γενικά μεγάλο ύψος, φτάνει μέχρι και τα 15 εκατοστά ύψος περίπου. Όπως τα περισσότερα είδη της οικογένειας Liliaceae, είναι βολβώδες φυτό. Οι βολβοί βρίσκονται υπόγεια και από αυτούς εκφύεται το θυσσανώδες ριζικό σύστημά του. Τα άνθη έχουν σχήμα σωληνοειδές και αρχικά είναι γκρί ή μωβ, στη συνέχεια όμως αποκτούν κίτρινο χρωματισμό.
Τις προσεχείς φορές που τα συνάντησα, πάντα στις ίδιες περιοχές, της Ζιας και του Πυλίου, τα βρήκα όρθια πάνω σε απόκρημνα βράχια και το χαρακτηριστικό τους άρωμα ήταν μεθυστικό. Επιλέγει, πάντως, πετρώδη εδάφη στα νησιά του Αιγαίου και στις Ανατολικές Κυκλάδες, κυρίως έως 500 m. υψόμετρο.
Επιπλέον βρίσκονται επάνω σε βοτρυώδεις ταξιανθίες.Τα φύλλα εκφύονται από το έδαφος, αποτελούν συνέχεια του βολβού και είναι πολύ επιμήκη, γραμμοειδή. Κάποια από τα μέρη του φυτού είναι δηλητηριώδη εάν καταναλωθούν.
Πηγή:http://wildlife.archipelago.gr/el/2010/04/29/%CE%BC%CE%BF%CF%8D%CF%83%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%B9-muscari-macrocarpum/
Ευχαριστώ και τα μέλη του Greek Flora για την αναγνώριση.
φωτογραφίες: Sophia Karagianni