Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

Ο ΝΕΡΟΜΥΛΟΣ ΣΤΟΝ ΠΟΤΑΜΟ ΚΑΛΑΜΟ, ΚΕΦΑΛΟΣ

Ο ΝΕΡΟΜΥΛΟΣ ΣΤΟΝ ΠΟΤΑΜΟ ΚΑΛΑΜΟ, ΚΕΦΑΛΟΣ
Μοιάζει πολύ με το Ghost Hunting η εξερεύνηση. Ειδικά για μέρη που έχουν δεν φωτογραφηθεί ποτέ, κανείς δεν έχει καταφέρει να εντοπίσει ποτέ και από ένα σημείο και μετά κάθε διήγηση ανάγεται στη σφαίρα του θρύλου. Ακούμε για μέρη στην Κω που κάποτε υπήρξαν αλλά η μόνη απόδειξη που έχουμε βρίσκεται σε προφορικές μαρτυρίες που περνούν από γενιά σε γενιά, από στόμα σε στόμα ή στην καλύτερη περίπτωση σε αναγνώσματα του περασμένου αιώνα.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση ξεκινήσαμε μια εξερεύνηση στον ποταμό Κάλαμο της Κεφάλου με στόχο να εντοπίσουμε έναν παλιό νερόμυλο, βασισμένοι αποκλειστικά και μόνο σε μια προφορική μαρτυρία του πατέρα του οδηγού μας, Δημήτρη Αντωνούρη ότι υπήρξε κάποτε στην περιοχή νερόμυλος. Κατεβήκαμε στον ποταμό Κάλαμο κι αρχίσαμε να εξερευνούμε την περιοχή ψάχνοντας για ερείπια νερόμυλου και άλλων κατασκευών που σχετίζονταν με το νερό.
Χτιστές κατασκευές ακαθόριστης χρήσης ήταν το πρώτο πράγμα που συναντήσαμε. Σίγουρα έχουν να κάνουν με χρήση νερού αλλά άγνωστο πως. Αν παρατηρήσετε στην τελευταία φωτογραφία υπάρχει κόκκινο θειούχο νερό στην περιοχή.
Αυτοσχέδιες κατασκευές για άντληση νερού υπάρχουν σε όλη την περιοχή. Συνεχίσαμε την εξερεύνηση για πολλή ώρα, όταν τελικά εντοπίσαμε ερείπια κατασκευής που παρέπεμπαν σε νερόμυλο, (αυλάκι, χοάνη, κ.ά).
αυλάκι νερόμυλου?
γεφυράκι που σχηματίζεται κάτω από το αυλάκι φωτογραφημένο και από τις δυο πλευρές
πρόκειται  άραγε για χοάνη νερόμυλου?
Έχοντας, λοιπόν, ανακαλύψει αυτά τα ερείπια, θεωρήσαμε ότι επρόκειτο για το νερόμυλο που προσπαθούσαμε να εντοπίσουμε και χωρίς ιδιαίτερο ενθουσιασμό, μιας και μάλλον περιμέναμε κάτι πιο εντυπωσιακό, ξεκινήσαμε το δρόμο της επιστροφής. Για καλή μας τύχη, συναντήσαμε στην επιστροφή έναν κυνηγό, ο οποίος απόρησε που βρισκόμασταν στην περιοχή και θέλησε να μάθει τι ψάχναμε. εξηγήσαμε όλη μας την προσπάθεια και μας απάντησε πως ήξερε που βρισκόταν ο νερόμυλος που ψάχναμε και δέχτηκε να μας οδηγήσει ως εκεί γιατί η διαδρομή ήταν δύσκολη και δεν θα το βρίσκαμε.
ο κυνηγός που μας υπέδειξε το δρόμο για το νερόμυλο
Η περιοχή είναι πολύ ιδιαίτερη, νιώθεις ότι κρύβει πολλά μυστικά. Ίσως κάποιος ειδικός να μπορούσε να μας εξηγήσει όλη αυτή τη λιθοδομή στην περιοχή.
Και τώρα, θα σας παρουσιάσω την "αποκάλυψη" του νερόμυλου, καρέ-καρέ, όπως ακριβώς τη βιώσαμε κατά την προσέγγισή του. Αυτό που κάνει την ανακάλυψή μας μοναδική είναι ότι δεν έχει γίνει λόγος για άλλους νερόμυλους στην ευρύτερη περιοχή της Κεφάλου και εμείς μόλις ανακαλύψαμε, ίσως, δύο απ'αυτούς.
Επισκεφτήκαμε το νερόμυλο στον ποταμό Κάλαμο ξανά το Νοέμβριο του '15, μαζί με τους πεζοπόρους αυτή τη φορά.
Κείμενο, Φωτογραφίες: Sophia Karagianni

Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

ΘΕΡΜΕΣ ΣΤΟ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ

ΘΕΡΜΕΣ ΣΤΟ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ
Γνωρίζουν όλοι την αδυναμία μου σε μέρη ανεξερεύνητα της Κω. Ο Κώστας Κωστογλάκης με οδήγησε σε ένα από αυτά, κάπου κοντά στο Ασκληπιείο.
Πρόκειται για ένα κτίσμα με πολλαπλά θολωτά ανοίγματα, που επικοινωνούν μεταξύ τους με σήραγγες, σαν μικρά τούνελ, μάλλον ρωμαϊκής εποχής.
Ο ίδιος ο Κώστας, πληροφορήθηκε για το κτίσμα αυτό από έναν κτηνοτρόφο της περιοχής με το όνομα Πανορμίτης, ο οποίος θυμόταν να παίζει με τους φίλους του όταν ήταν μικρός σε κάτι σήραγγες στην περιοχή.
Συνδέεται προφανώς και με το Ασκληπιείο, το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά και εικάζεται ότι πρόκειται για θέρμες-λουτρά καθώς οι αρχαίοι πίστευαν στην καθαρότητα του σώματος η οποία αντανακλούσε και την καθαρότητα της ψυχής. 
Τα θολωτά ανοίγματα βρίσκονται σε δύσβατη περιοχή κάτω από ένα μικρό λόφο. Μέτρησα πάνω από δέκα ανοίγματα, άλλα είναι ανοιχτά και αν μπεις μέσα επικοινωνούν μεταξύ τους με άλλα, αλλά είναι ανοιχτά αλλά δεν επικοινωνούν με τα διπλανά κι άλλα είναι μπαζωμένα και δεν μπορείς να μπεις μέσα καθόλου.
Το εσωτερικό τους, αν και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, είναι αμφιβόλου ασφάλειας και αν μπεις μέσα θα πρέπει να γίνει με ιδιαίτερη προσοχή.
Η εκπομπή Greek Paranormal Society αφιέρωσε ένα επεισόδιο στις Θέρμες του Ασκληπιείου καθώς υπάρχει κάποιος θρύλος για μεταφυσική δραστηριότητα στην περιοχή και ο Κώστας Κωστογλάκης οδηγεί τους συντελεστές εκεί και μιλάει για τις Θέρμες.

Δείτε το επεισόδιο των GPS εδώ:
ΤΟ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΤΗΣ ΚΩ | G.P.S. S01E03
Πηγή: Κώστας Κωστογλάκης
Φωτογραφίες: Sophia Karagianni